Rusi odlučni u nameri da otkriju zverstva ustaša i nacista u Jasenovcu

Rusi odlučni u nameri da otkriju zverstva ustaša i nacista u Jasenovcu

14 maja 2014

jasenovacRuski akademik i istoričar Jelena Guskova ocenjuje da ustaški logor Jasenovac, po mučenjima i ubistvima, nije imao premca među koncentracionim logorima u Drugom svetskom ratu.

Logorašima su rezali kožu, a onda su te rane posipali solju, mučili ih glađu i žeđu, izlagali niskoj temperaturi i teškim fizičkim radovima – navodi ruski akademik i istoričar Jelena Guskova.

„Ljudi su ubijani noževima, kamama, sekirama, čekićima, drvenim maljevima, metalnim šipkama, motikama, kočevima, kaiševima, vešanjem, spaljivanjem mrtvih u specijalnim pećima, a živih u gasnim komorama“ – napominje Guskova u intervjuu agenciji Srna.

One koji su izgubili svest i koji su bili izranjavani – gazili su nogama, gušili i davili u Uni i Savi.

Guskova veruje da će Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu, čiji je i sama član, otkriti nove arhivske materijale, dokumenta i fotografije, koje govore o strašnim zločinima nacista i ustaša.

Ona smatra da je broj žrtava Jasenovca postao političko pitanje te da vlasti Hrvatske, u kojoj je, kako ocenjuje, i devedesetih godina 20. veka izvršen genocid nad Srbima, ne žele da pokreću pitanje genocida iz vremena Drugog svetskog rata, „jer bi se tako dobila slika kontinuiteta antisrpske politike“.

Povodom činjenice da su institucije Srbije, i Srba uopšte, prepustile Hrvatskoj da bez ikakve konsultacija pravi Memorijalni centar po svom nahođenju, Guskova ističe poslušnost nekadašnjih srpskih vlasti po pitanju izvršenja Titove volje u vezi sa Jasenovcem.

„Tada se svima činilo veoma važnim da se ne narušava ravnoteža bratstva i jedinstva između republika i naroda, a Srbi su tada bili veoma poslušni izvršioci“ – navodi ona.

Guskova podseća da je Državna komisija za istraživanje zločina okupatora i njihovih saradnika, koja je bila formirana nakon Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, došla do zaključka da je samo u logoru Jasenovac „ubijeno od 500.000 do 1.400.000 ljudi“.

„Tolika razlika se pojavljuje zbog toga što su mnoga tela bila uništena“, kaže Guskova.

Ona posebno napominje da je među žrtvama bilo 20.000 dece.

KOMENTARI2 komentara

  1. mladen says:

    istina ce uvek izaci na videlo,to prikrivaju i danas vatikan i SAD oni isti koji su naciste i fasiste spasavali prebacujuci ih u juznu ameriku pa su ih danas oziveli i prete covecanstvu ponovo istim zlom gde ljude zive spaljuju a njihovi mentori likuju

  2. Predrag says:

    Pošto nismo prebrojali ubijene u prvom, a potom ni u Drugom Svetskom ratu, smatrali su da mogu da nastave sa našim istrebljenjem! Ako nama ništa ne znači sunarodnik, što bi značio tek zločincima! Zaista je sramota da ni iz ovog zadnjeg rata neznamo tačan broj žrtava! Neko treba i mora odgovarati zbog toga!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *