РУСИ ОПЕТ НА СТРАНИ СРБА: Запад руши Дејтон — Москва подржава Додика

RUSI OPET NA STRANI SRBA: Zapad ruši Dejton — Moskva podržava Dodika

24 jula 2015

lavrov Putin 354Oprezna podrška zvanične Moskve referendumu Republike Srpske o Sudu i Tužilaštvu BiH posledica je sve uočljivijih nastojanja Zapada da uništi dejtonsku Bosnu, smatraju ruski analitičari.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Bikantov kaže da i u samoj Bosni priznaju da je sistem pravosuđa neefikasan i upozorava da je u njemu prisutna pristrasnost prema bosanskim Srbima. Kršenje legitimnih prava Srba ne nailazi na valjanu reakciju organa pravosuđa na opštedržavnom nivou, dodaje Bikantov i napominje da je kao rezultat toga Republika Srpska primorana da pribegne demokratskim instrumentima koji joj stoje na raspolaganju, kako bi osigurala ostvarenje svojih legitimnih interesa.

Istoričar Nikita Bondarev iz Ruskog instituta za strateška istraživanja kaže za Sputnjik da je stav ruskog Ministarstva spoljnih poslova odgovor na intenzivirane pokušaje Zapada da revidira Dejtonski sporazum.

Pročitajte još:

SRBI I RUSI: Vekovima spojeni istorijom, razdvojeni geografijom

PESMA O SRBIMA I RUSIMA: Jedna istorija (VIDEO)

„Stav ruskog Ministarstva inostranih poslova je oprezna podrška Dodikovoj inicijativi. Situacija u BiH je ponovo napeta, dokaz tome je isplanirani napad na srpskog premijera tokom komemoracije u Srebrenici. U trenutnim geopolitičkim okolnostima, Zapadu ne odgovara dejtonska Bosna, zato on radi na eskalaciji konflikta između Srba i muslimana. Zato Dodik deluje proaktivno, ne čekajući nerede i ’majdane‘ u Republici Srpskoj“, kaže Bondarev.

Ruski istoričar naglašava da se Rusija uporno zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma koji nije idealan, ali makar obezbeđuje krhki mir ili barem status kvo.

„Ali pošto Zapad preduzima sve da uništi dejtonsku Bosnu, Moskva bi trebalo da se odluči koga ona podržava u novonastalim okolnostima. Jasno je da će Moskva podržati Banjaluku, a ne Sarajevo“.

Aleksandar Bikantov podseća da se pitanje referenduma postavljalo i pre nekoliko godina, a da je zahvaljujući preduzetim naporima, situacija usmerena na pregovore koji su, međutim, bili slabo produktivni, i to ne krivicom Republike Srpske.

„Ipak, i dalje polazimo od toga da je postojeće probleme u BiH, pa i one u kontekstu funkcionisanja organa pravosuđa i otklanjanja ’nacionalnih‘ grešaka u njihovom radu, bolje rešavati u okviru ravnopravnog i rezultativnijeg dijaloga svih učesnika unutarpolitičkog procesa u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

U protivnom, izbegavanje razgovora s Republikom Srpskom o suštinskim pitanjima, a utoliko pre jednostrana intervencija visokog predstavnika u BiH, samo će destabilizovati situaciju u toj državi“, zaključio je Bikantov.

KOMENTARI2 komentara

  1. Istina says:

    Prestanite vise govoriti da je to bio atentat. Valjda kad je atentat onda treba i da se puca. Dosta sa lazima.

  2. Ankica says:

    Istina@ pa pucalo se kamenjima koja mogu da ubiju coveka ! Zar nisi cuo za kaznu smrcu kamenovanjem? Sta bi ti hteo jos ? Da zazmurimo i kazemo da ga se gadjalo perjem?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *