РУСИ ОПЕТ ШОКИРАЛИ АМЕРИКАНЦЕ: Ракете ће бити неухватљиве!

RUSI OPET ŠOKIRALI AMERIKANCE: Rakete će biti neuhvatljive!

28 decembra 2019

ZAMENIK ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko objavio je da će njegova zemlja povećati maksimalnu brzinu ionako zastrašujuće brzih hipersoničnih raketa „Kinžal“ i „Cirkon“.

Obe će postati više od deset puta brže od zvuka! Drugim rečima: najmanje 12.250 kilometara na sat, nad površinom Zemlje.„Nastavljamo da `brusimo` tehnologiju koja će obezbediti povećanje ne samo brzine, već i dometa i preciznosti gađanja. Kinžale nose i nosiće avioni, a Cirkoni će biti lansirani sa kopnenih i pomorskih platformi“ – naglasio je Krivoručko.

Dodatno je otkrio i precizirao:

„Radimo i na široj primeni tih raketa. Želimo njihovu vrhunsku efikasnost i na operativno-taktičkom planu i u strateškoj dubiji protivnika“.

„Cirkon“ je prvobitno trebalo da bude „samo“ devet puta brži od zvuka, ali je od samog početka nazivan „ubicom (američkih) nosača aviona“.

Vladimir Putin je minule nedelje konstatovao da samo Rusija trenutno u svetu ima hipersonično oružje i ocenio:

„Danas smo u jedinstvenoj situaciji u našoj novijoj istoriji. Sada nas sustižu. Niko u svetu nema hipersonično oružje, a pogotovo oružje sa kontinentalnim dometom“.

Oružane snage Rusije već koriste „Kinžale“ i laserske borbene sisteme „Peresvet“, a počelo je i opremanje prvog puka interkontinentalnim raketnim sistemom „Avangard“ koje se serijski proizvode.

„Kinžal“ je raketa na čvrsto gorivo dometa 2000 kilometara.

Može da ima i nuklearnu i klasičnu bojevu glavu, a tvrdi se da probija svaku i svačiju protivraketnu odbranu.

Glavni urednik ruskog vojnog magazina „Arsenal Otadžbine“ Aleksej Leonkov ukazuje da će povećana brzina „Kinžale“ i „Cirkone“ učiniti još neuhvatljivijom, pa ukazao:

„Amerikanci forsirano rade nad hipersoničnom dirigovanom oružju. Rade ne samo na udarnoj raketi tog tipa, nego i nad zenitnoj dirigovanoj hipersoničnoj raketi kojom bi obarali tuđe hipersonične rakete. Međutim, stigli su samo do 5-6 puta većih od zvuka. Naše povećavanje brzine garantuje da ćemo još godinama biti ispred njih“.Šef Pentagona Mark Esper priznao je da SAD u oblasti hipersoničnog naoružanja zaostaju za Rusijom i otkrio da u njega ulažu sav novac koji mogu jer žele dominaciju i u toj sferi.

Najveće izglede da bude uvedena u upotrebu ima američka hipersonična raketa AGM-183. Nezvanično, mogla bi biti spremna za serijsku proizvodnju 2022-ge. Problem Pentagona je i to što ni jedan njegov avion nije u stanju da nosi hipersonične rakete.

Rusija takabv ima. To je modernizovani lovac MiG 31BM koji može da nosi jedan „Kinžal“. Do četiri „Kinžala“ može da nosi i dalekoletni bombarder Tu-22MZM.

Leonkov posebno ukazuje: „Naše hipersonične rakete planirane su da lete znatno preko 10 Maha. Mi smo već u stanju da upravljamo i raketama koje lete 27 puta brže od zvuka. Zato je malo verovatno da će nas Amerikanci uskoro dostići“.

Leonkov još naglašava: „Mi smo već u stanju da istovremeno upravljamo sa nekoliko takvih raketa koje –leteći potpuno neporedvidljivo – ipak pogađaju zadati cilj!“

Prema njegovim rečima, ruska interkontinentalna balistička raketa RS-28 „Sarmat“ dobiće bojeve glave kao hipersonični sistemi. Nosiće ih po 10-15 i sve će biti u stanju da manevrišu leteći najmanje 10 puta brže od zvuka.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kro beda says:

    Ludog i glupog kauboja samo sila moze da opameti, jednako kao i KROmanjonce ovde kod nas...doduse njih moze da opameti i iseljavanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *