Руси основали странку у Србији – „ПРАВОСЛАВНИ ПУТ“

Rusi osnovali stranku u Srbiji – „PRAVOSLAVNI PUT“

15 oktobra 2015

35g46h56hO Pokrovu Presvete Bogorodice, posle liturgije u beogradskoj Ruskoj crkvi – Hramu Svete trojice danas je osnovana stranka Pravoslavni Put.

„Ovo je priča o vraćanju dostojanstva jednom narodu i njegovoj zemlji. Ko ima veru, ima i dostojanstvo“, kaže Hadži Boris Solomko, jedan od osnivača nove stranke, citirajući prve redove manifesta političke organizacije Pravoslavni Put.

„Naša stranka nastala je na inicijativu potomaka emigranata Rusa – tzv. Bele Garde, tragično izbeglih posle krvave boljševičke bogoborne revolucije u Ruskoj imperiji 1917. godine. Pravoslavni Put je stranka nacionalne orijentacije, čiji je cilj formiranje jake srpske države, zasnovane na pravoslavnim – svetosavskim hrišćanskim načelima i duhovnoj obnovi, socijalnoj pravednosti, slobodi i neutralnosti, kao stožera novog ciklusa razvoja srpskog naroda i srpske ideje u zemlji i svetu. Put do ostvarenja nove, jake srpske države i afirmacije srpske ideje vodi preko usvajanja novog sistema vrednosti u ličnom, porodičnom i društvenom ponašanju, na kome se zasniva i delovanje stranke.“

Stranka Pravoslavni Put zalaže se za srpski princip, zasnovan na hrišćanskim vrednostima, na slobodi čoveka, „punoj i radosnoj, ograničenoj jedino poštovanjem slobode svoga bližnjega“ (Vladika Nikolaj), koja podrazumeva istinoljubivost, pravdoljubivost, poštenje, rodoljubivost i patriotizam, veru, ljubav, hrabrost, milost i čovečnost, koji danas, kao i pre sto godina, nudi rešenje za izlazak iz svekolike krize i bezizlaza.

„Da bi srpski princip, međutim, dobio šansu, uslov je da srpska država i srpski narod dožive preobražaj i oslobode se posledica višedecenijskog razornog, totalitarnog koncepta, koji je negirao čoveka, prirodu, Boga, duhovnost, a time posebno negirao sve ono što predstavlja konstituent srpskog naroda – njegovu dugu tradiciju, njegove ogromne civilizacijske domete čak pre 1000 godina, kada je vizantijsko carstvo bilo epicentar razvoja „zapadne“ civilizacije, njegovo pravoslavlje, njegove slavne predstavnike koji su obeležili tok svetske istorije“, naglasio je Boris Solomko.

Ideja

Pravoslavni Put je politička organizacija, nastala na inicijativu potomaka emigranata Rusa – tzv. Bele Garde, tragično izbeglih posle krvave boljševičke bogoborne revolucije u Ruskoj imperiji 1917. godine. Pravoslavni Put je stranka nacionalne orijentacije, čiji je cilj formiranje jake srpske države, zasnovane na pravoslavnim – svetosavskim hrišćanskim načelima i duhovnoj obnovi, socijalnoj pravednosti, slobodi i neutralnosti, kao stožera novog ciklusa razvoja srpskog naroda i srpske ideje u zemlji i svetu. Put do ostvarenja nove, jake srpske države i afirmacije srpske ideje vodi preko usvajanja novog sistema vrednosti u ličnom, porodičnom i društvenom ponašanju, na kome se zasniva i delovanje stranke.

Vizija

Slobodna, snažna, uspešna, bogata, svetosavska država Srbija i srpski narod kao ravnopravni učesnik u glavnim svetskim tokovima razvoja ljudske zajednice XXI veka.

Srpski narod je mnogo puta u svojoj istoriji pokazao za kakve uzvišene domete je sposoban: i kada je početkom drugog milenijuma srpska država obuhvatala dobar deo Balkana, odnosno, teritorije Vizantijskog carstva, i kada je, posle petovekovne represije, krajem XIX i početkom XX veka ponovo postao svetionik slobode i buđenja nacionalne svesti južnoslovenskih naroda i svih drugih naroda na teritoriji jugoistočne Evrope. Ideja srpstva je opstala. Koncept srpskog, hrišćanskog naroda nije uništen. Najveći čuvar ovog koncepta bila je Srpska pravoslavna crkva.

Početkom trećeg milenijuma srpska ideja traži nove pregaoce, nove vitezove, koji će je vratiti na mesto kojoj joj pripada – u prve redove kreiranja novog civilizacijskog okvira za države i narode koji su se, posle dugog perioda potpune opsednutosti materijalnim vrednostima, našli na pragu novog preispitivanja puteva daljeg državnog, političkog, ekonomskog, društvenog i duhovnog razvoja. Srpski princip, zasnovan na hrišćanskim vrednostima, na slobodi čoveka, „punoj i radosnoj, ograničenoj jedino poštovanjem slobode svoga bližnjega“ (Vladika Nikolaj), koja podrazumeva istinoljubivost, pravdoljubivost, poštenje, rodoljubivost i patriotizam, veru, ljubav, hrabrost, milost i čovečnost, danas, kao i pre sto godina, nudi rešenje za izlazak iz svekolike krize i bezizlaza.

Da bi srpski princip, međutim, dobio šansu, uslov je da srpska država i srpski narod dožive preobražaj i oslobode se posledica višedecenijskog razornog, totalitarnog koncepta, koji je negirao čoveka, prirodu, Boga, duhovnost, a time posebno negirao sve ono što predstavlja konstituent srpskog naroda – njegovu dugu tradiciju, njegove ogromne civilizacijske domete čak pre 1000 godina, kada je vizantijsko carstvo bilo epicentar razvoja „zapadne“ civilizacije, njegovo pravoslavlje, njegove slavne predstavnike koji su obeležili tok svetske istorije.

(Vaseljenska)

KOMENTARI11 komentara

 1. Sava says:

  Slava Bogu i Rusiji.Da ovo bude početak.

 2. Svetislav says:

  Cestitke, puno srece!

 3. Kata says:

  Slava BOGU i braći Rusima! Mislila sam da nikada ne bih postala član političke partije,ali bih sa radošću i velikom ljubavlju na svaki način učestvovala u radu stranke Pravoslavni put.Duboko sam ubeđena da nama ,kao mnogo puta do sada, nema pomoći beѕ bratske ruke naših Rusa.

 4. zlatiborski ovan says:

  Srpski narod je mnogo puta u svojoj istoriji pokazao za kakve uzvišene domete je sposoban: i kada je početkom drugog milenijuma srpska država obuhvatala dobar deo Balkana, odnosno, teritorije Vizantijskog carstva,... ///////// odlicno je to, mislim sto je osnovana ta stranka. Nadam se da nije samo neki paravan za razvodnjavabje jalovog patriotskog bloka. u zabludi ste ako ove danasnje Srbe smatrate za bastinike srednjovekovne Srbije. to su mahom bogumilski "Vlasi", kripto hriscani, dobrim delom zlobni i pakostni ljudi (vidi Dvorniković). Pravima Srbima je bilo zabranjeno mešanje sa "Vlasima", zbog njihovih nomadski navika ("Srbin da se ne ženi u Vlaseh"), dok su pravi Srbi - Geti-Ostrogoti , vecinom poginuli na Gazimestanu. Bili su naime malobrojni u odnosu na ilirske Slovene - "Vlahe"

 5. svetijovan says:

  Nadam se da ce ova staranka brzo da se uveca i da ce postati najznacajnija stranka u Srbiji. Vreme je da se pojavi jedna takva stranka, koja ce isticati prave ljudske vrednosti, i dovesti na vlast prave patriote, koji ce dici Srbiu iz blata i bede. Rado cu se prikljuciti toj stranci cim budem imao priliku. Neka Bog sacuva tu sranku i njene osnivace.

 6. mile says:

  Srecno !!

 7. Jovan Srbulović says:

  Ko i kako se može učlaniti u stranku ?

 8. acavucic says:

  Daj boze daje to istina i ja cu se uclaniti po prvi put u zivotu.....

 9. Miloš Draževina says:

  HVALA BOGU NA OSNIVANJU + SAMO BOG I RUSI + BRATSKI POZDRAV IZ DRAŽEVINE +

 10. Samo napred says:

  SAMO NAPRED BRE NAJJAČI STE BRAĆO!!!!!

 11. goran says:

  kako doci do broja telefona ili mejl adrese???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *