РУСИ ОТКИРЛИ – ЗАСТРАШУЈУЋЕ! Ако Америка нападне, ОВО ЋЕ БИТИ ОДГОВОР ИРАНА

RUSI OTKIRLI – ZASTRAŠUJUĆE! Ako Amerika napadne, OVO ĆE BITI ODGOVOR IRANA

19 juna 2019

Iran je objavio da će u narednih deset dana premašiti limit zaliha nisko obogaćenog urana koji je dogovoren Iranskim nuklearnim sporazumom i to za 300 kilograma. Vašington je to nazvao „nuklearnom ucenom“, dok je Moskva saopštila da razume motive Teherana.

Taj korak će verovatno dodatno pojačati tenzije na relaciji Teheran-Vašington. Američki i iranski odnosi su se pogoršali nakon optužbi administracije američkog predsednika Donalda Trampa da je Teheran prošlog četvrtka izveo napade na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, važnoj ruti za prevoz nafte. Iran je odbacio optužbe da je umešan u napad i objavio je da će do 27. juna premašiti limit zaliha nisko obogaćenog urana, koji se koristi za proizvodnju reaktorskog goriva, ali i nuklearnog oružja.Iranci će nastaviti da razvijaju nuklearno oružje

Ruski ekspert Oleg Glazunov smatra da je Iran dugo trpeo ispade SAD, te ističe da se sa Iranom ne može razgovarati sa pozicije sile.

„Iran je imperijalna nacija i oni to shvataju, a razgovarati sa Iranom sa pozicije sile i još uz pretnje — potpuno je beskorisno. Iranci su dugo tolerisali američke ispade, ali optužba za napad na tankere bila je poslednja kap. Teheran je shvatio da je beskorisno pregovarati sa SAD i da je jedina garancija da Iran neće biti napadnut, kao što su bili napadnuti Irak, Sirija ili Libija, stvaranje nuklearnog oružja. To je odbrana Irana od napada SAD, Izraela i drugih američkih saveznika, kao što je Saudijska Arabija. Iranci su sami na Bliskom istoku. Oni su Persijanci, pri tom šiiti, okruženi Arapima. Moraju se nekako braniti“, objašnjava Glazunov.

Zbog toga, uveren je ekspert, Iranci će nastaviti da razvijaju nuklearno oružje.

„Najverovatnije, a prilično sam i siguran da su ga već i razvili, ostaje samo da se ono sklopi. Iranci imaju veoma dobre naučnike, dobru naučnu i tehničku bazu. Amerikanci su preteći Iranu i pritiskajući ga sankcijama dobili ono što su tražili, a to je odluka Irana da ide svojim putem, ne obraćajući pažnju ni na SAD, niti na Evropsku uniju.“

Glazunov naglašava da je za sve kriva nepromišljena američka politika na Bliskom istoku.

„Iran je mačka koja sama hoda. Oni se rukovode samo svojim interesima. Stoga je nuklearni sporazum zaključen sa Obamom bio samo predah. Umnogome, aktuelni događaji su posledica nepromišljene američke politike na Bliskom istoku. Ponašaju se kao slon u staklarskoj radnji, svađaju se sa svim svojim saveznicima i pogoršavaju situaciju. Ne samo Iran, već i Turska, i Saudijska Arabija postepeno se udaljavaju od SAD, shvatajući da njihova politika vodi ka destabilizaciji regiona. Imam utisak da je Tramp za savetnike na Bliskom istoku birao samouke ljude, koji su izučavali region na filmovima o Indijani Džonsu“, ocenio je Glazunov.Iranci uzimaju u obzir iskustvo Severne Koreje

Teheran je još prošlog meseca upozorio da će smanjiti ispunjavanje nuklearnog dogovora postignutog sa svetskim silama 2015. godine u znak protesta zbog odluke SAD da se jednostrano povuku iz sporazuma i ponovo nametnu sankcije Iranu.

Ranije su iranske vlasti govorile i o tome da razmatraju mogućnost povlačenja iz Dogovora o neširenju nuklearnog oružja. Kako su navele, vlasti u zemlji istražuju opcije za dalje delovanje, a povlačenje iz tog dogovora je jedna od njih.

Tenzije između Vašingtona i Teherana zabrinjavaju evropske lidere, jer postoji rizik od slučajnog izbijanja sukoba u Zalivu. Evropljani žele da sačuvaju Iranski nuklearni sporazum, jer „ne žele da vide Iran sa nuklearnim oružjem“, ali podsećaju da su do sada Iranci poštovali svoje obaveze prema sporazumu.

Evropa smatra da je taj sporazum potreban za evropsku i svetsku bezbednost, a zabrinjavaju ih i američka vojna kretanja na Bliskom istoku. Međutim, Evropljanima istovremeno nisu po volji ni pretnje iranskog predsednika Hasana Rohanija, koji im je prošlog meseca dao 60 dana da nađu neko rešenje za izlaz iz iranske bankarske i naftne izolacije izazvane američkim sankcijama ili će u suprotnom obustaviti svoja ograničenja u obogaćivanju urana.

„Mislim da će SAD imati dovoljno razuma da ne započnu rat, jer se taj rat ne bi završio u korist SAD. Iran nije Irak, situacija je potpuno drugačija. Mislim da će Izrael, naravno, uložiti napore da ’obuzda‘ nuklearni potencijal Irana, ali to će biti ciljani napadi na nuklearne objekte. S obzirom da Iran podržavaju i Kina i Rusija i oni imaju moderno oružje i finansijske mogućnosti, ne mislim da će doći do velikog rata. U Iranu će se voditi ’Hladni rat‘“, odnosno biće pokušaja da se potkopa Iran iznutra, kao što je Sovjetski Savez bio potkopan“, smatra Glazunov.Irina Fjodorovna, viša naučna saradnica u Centru za izučavanje Bliskog i Srednjeg istoka, smatra da planovi o stvaranju ako ne nuklearne bombe, onda moćnog nuklearnog uređaja postoje u Iranu, jer Iranci uzimaju u obzir iskustvo Severne Koreje, koja je svojim nuklearnim programima sprečila vojni sukob i na neki način naterala američko rukovodstvo da pregovara sa njom.

„Mnogi pretpostavljaju da će u roku od godinu dana, ako Iran napusti zajednički sveobuhvatni plan delovanja u vezi s iranskim nuklearnim programom, on moći za određeno vreme da stvori eksplozivnu nuklearnu napravu. Međutim, u ovom trenutku ne mislim da se ulažu ozbiljni napori, jer Iran prati Međunarodna agencija za atomsku energiju i ako takve akcije budu primećene u Iranu, onda će međunarodna zajednica zauzeti oštriju i negativnu poziciju prema Iranu, jer niko nije zainteresovan za širenje nuklearnog oružja“, smatra Fjodorovna.

Kremlj je saopštio da Rusija polazi od izjava Međunarodne agencije za atomsku energiju, da Iran ispunjava sve obaveze iz nuklearnog programa i da je to zemlja koja prolazi kroz najveće provere od strane IAEA.

(Sputnjik)

KOMENTARI17 komentara

 1. persida says:

  Ne postoji sukob izmedju Amerike i Irana, vec samo izmedju Izraela i Irana, a u tom sukobu Amerikanci su sam izvodjaci radova.

  • Milan says:

   Ne znaš dovoljno ili zaboravljaš, alI ima ko zlopamti. Opsade američke ambasade u Iranu izvršena je 4. novembra 1979. godine, tokom iranske revolucije. Oko 52 Amerikanaca je držano kao taoci u ambasadi 444 dana. Od tada su Iran i SAD u lošim odnosima. Na 39 godišnjicu početka te opsade američkih talaca, Trampova administracija je vratila sve sankcije Iranu koje su uklonjene u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godinu, a one su uperene protiv Irana i država koje trguju sa njim.

   • persida says:

    Ovde nisi odgovorio: pa zasto onda Ameri nisu tada zaratili sa Iranom nego to cine sada (ili su na pragu da to ucine). Odgovor je prost: zato sto Izraelu tada nije odgovaralo.

    • Milan says:

     Tvoje pitanje: "Zasto onda Ameri nisu tada(1979-1980) zaratili sa Iranom ? Eee, nisu smeli. Ameri nisu smeli da direktno napadnu Iran zbog mogućeg smaknuća velikog broja američkih talaca. Najpre su 04.04.1980 pokušali da izvrše vojnu akciju spašavanja talaca "Orlova Kandža", ali nisu dobro isplanirali tu akciju pa su je sami prekinuli. Greška je bila u tome što su krenuli samo sa 8 helikoptera (neophodno je bilo više od 10) i prilično glupo nisu računali na moguću peščanu oluju a helikopteri su morali da lete nisko da ne bi bili primećeni. Tih 8 helikopera poleteli su sa američkog nosača aviona Nimic iz Arapskog mora, dva su se ubrzo pokvarila, zatim još 1, a preostalih 5 ne bi bilo dovoljno za uspeh akcije. ZBOG TOG NEUSPEHA I ZBOG SUDBINE TALACA AMERI NISU SMELI DIREKTNO DA NAPADNU IRAN, ALI PRONAŠLI SU I PODRŽALI SU SADAMA HUSEINA DA TO URADI UMESTO NJIH. Nakon više od 8 meseci talačke krize, Irak je zaratio protiv Irana dana 22.09.1980 godine i tada je Iranu očajnički trebao novac za vodjenje odbrambenog rata. Na početku talačke krize SAD su u američkim bankama zamrznule značajne količine iranskog novca, a zatim nakon iračkog otpočinjanja rata i tokom pregovora o taocima koji su vodjeni posredstvom Alžira SAD su pristale da odblokiraju nekoliko milijardi dolara u zlatu i obveznicama, uz uslov da taoci budu pušteni. Američki taoci su pušteni 20.01.1981. godine, najpre su prebačeni u Alžir, a odatle u američku vojnu bazu Rajna-Majna (Z.Nemačka) gde ih je dočekao tada već bivši američki predsednik Džimi Karter (predsednik SAD od 20.01.1977. do 20.01.1981. godine. Ronald Regan stupio je na dužnost 20.01.1981.godine).

    • Milan says:

     Afera Iran-Kontra je bila politički skandal u SAD koji se desio tokom iračko iranskog rata i u vreme drugog predsedničkog mandata Ronalda Regana. Viši vladini zvaničnici su potajno organizovali prodaju oružja Iranu, a postojala je zabrana prodaje oružja Iranu. Umešani američki zvaničnici su se nadali da će novac od prodaje oružja osigurati puštanje 7 američkih talaca iz Libana koje su držala grupa povezana sa Armijom čuvara islamske (iranske) revolucije. Tada je Izrael bio posrednik u toj prodaji američkog oružja Iranu za novac i za američke taoce u Libanu. Pored toga deo tako zaradjenog novca trebao je da posluži za finasiranje kontraša u Nikaragvi, antisandinističkih i antikomunističkih pobunjenika. Ali američki Kongres već je pre toga zabranio finasiranje kontraša u Nikaragvi, afera je otkrivena u novembru 1986, nakon ometane istrage i slabih dokaza 11 od 14 optuženih američkih funkcionera je ipak osudjeno. Naravno radjeno je sakrivanje dokaza te ni Regan nije povukao političke posledice. Neke od 11 presuda su ukinute odmah nakon žalbi, a neke osudjene je Regan lično pomilovao na kraju svog mandata.

   • opet ja says:

    Simptomatično je da su svi taoci pušteni na dan inauguracije Ronalda Regana. Cela operacija je bila smišljena da Karter izgubi izbore jer je smanjio vojni budžet i rasturio vrh CIA, čiji direktor je do tada bio George Bush stariji, gle čuda. Korisiti internet malo da saznaš i istinu, a ne samo da postavljaš fotke i nestručne komentare.

    • Milan says:

     Ama sećam se dosta toga, ali koliko umem i mogu izbegavam da pišem "roman" u komentaru.

    • Milan says:

     Ni taj tvoj Karter nije bio "dobrica". Za vreme njegovog predsednikovanja počela je saradnja SAD sa avganistanskim mudžahedinima da bi SSSR izgubio rat u Avganistanu. Nema bitne razlike medju američkim predsednicima, nego svaki od njih za svog mandata radi ono što je trenutno moguće.

  • Milan says:

   1. Za prvi razlog za Trampovu odluku o povlačenju iz "nuklearnog sporazuma" sa Iranom pominjali su Trampovo tvrdo uklanjanje nasleđa njegovog prethodnika Baraka Obame, od svoje inauguracije Tramp je ciljao praktično na svako dostignuće njegovog prethodnika. 2. Trampovo protivljenje tom sporazumu postalo je očiglednije kada je usledila potpuna podrška Netanjahuu i tvrdokornoj izraelskoj struji u vezi Bliskog istoka. 3. Treći razlog koji su pominjali leži u novim Trampovim saradnicima, "jastrebovima", šefu diplomatije Majku Pompeu i savetniku za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu. Procene povodom te Trampove odluke bile su da će povećati rizik od sukoba na Bliskom istoku, uznemiriti evropske saveznike Amerike i poremetiti globalne isporuke nafte. ... Najvažnije je ono što ne navode, a to je sledeće: sada Iran stoji na američkom putu osvajanja celog sveta i to ovde na Bliskom istoku, a zatim bi išli dalje preko Srednje Azije pa do Kine. U američkoj strategiji nacionalne bezbednosti, septembar 2002 godine (prva godina predsednikovanja Džordža Buša mladjeg) kao prioritetni regioni u pogledu nacionalnih interesa SAD označeni su Evroazija i Bliski istok, a Evropa je stavljena na treće mesto. U dokumentu se ističe da u Centralnoj Aziji su fokusirani izazovi i mogučnosti za Ameriku u novom veku. Očigledno je da i tada su imali u vidu ograničavanje kineskog uticaja. Ko god da je američki predsednik vidi se konstanta - žele da vladaju celim svetom.

  • RASPUCHIN says:

   Kao što su bili izvođači radova za švabe devedesetih kada su ratovali protiv nas. Švabe i svi njihovi saveznnici uz pomoć "izvođača radova".

  • ralemce says:

   Sukob između USA i Irana počeo je zbacivanjem Kraljevske porodice i Šaha Reze Pahvalija sa vlasti posle velikih demonstracija u Iranu zbog velikog Američkog,Britanskog i Izraelskog uticaja na Šaha i njegovu Vladu.Evropske naftne kompanije izgubile su pristup i eksploataciju jeftine Iranske nafte koji su imali još pre drugog svetskog rata. Dolaskom iz Francuske u Iran,Veliki Vođa Islamske Šiitske zajednice Homeini je raskinuo sve ugovore sa Zapadom preko kojih je Zapad pljačkao Iransku zemlju i Narod.Posle toga dolaze sankcije,Rat sa Irakom itd...Iranska nafta je bila dragulj u Kruni naftne industrije Zapada i donosila im ogromne zarade.

 2. teoretičar says:

  Zar napad na pojedine objekte, bilo koje vrste, nije rat? Šta lupate analitičari i sarkastičari? Tačno je da Ameri merkaju atomske pogone i skladišta u Iranu. Ali meni je svejedno, eto taka mi duša i šta mogu. Međutim, druga stvar je moj osećaj jake odvratnosti kada bilo koja atomska sila, uključujući i Rusiju, kaže da ne treba ili ne sme se dozvoliti drugim državama da imaju atomsko oružje. Zašto, majke vam ga spalim siledžijske??? Šta ste to vi pametniji ili miroljubiviji ili bolji? Ako ne treba, uništite atomsko oružje. Ko neće hteti atomsku bombu kada je jasno da Amerika nije smela da napadne "ludog" Kima jel bi im sručio par komada pa makar i samo na Japan. A nije daleko od istine da je Kim izvezao u Iran neke elementarne stvari da bi mu narod preživeo. Kad je svet ove naše planete bio toliko pametan da napravi 20000 atomskih glava od kojih je danas svaka jača od hirošimske bar 10 puta a neke i 100 puta, moj lični stav je da svaka država treba da ima atomske glave kojima može uništiti Rusiju, Ameriku i Kinu i plus svakog svog neprijatelja. ALI...NEĆE ih upotrebiti osim u slučaju odbrane, jer će je druge države zgovnati pre nego propadnu. Kada to mogu neke države, nadam se da će uskoro moći i sve države sveta, bem vas u glavu siledžijsku, kada niste bili u stanju da se dogovorite mirno nikada u celokupnoj istoriji. Kao što danas svi imaju kalašnjikove i noćne kamere i nišanske sprave, satelite i ostale nakazne izume tehnološki poidiotizovanog savremenog čovek, tako će imati i bombe svih vrsta. Pa da se pokokamo već jednom i smestimo bankrot rijaliti medijima, političarima i starletama. Nemate vi Bogom dano pravo da imate silu kojom možete svakog da naguzite ili da ga ubijete a da taj ne može ni da se brani. Pa makar bio i Iran.

  • Velika Metla says:

   Vrlo prost odgovor zašto ne žele da drugi imaju A-bombu! Zato što onda ne mogu da ih napadnu i opljačkaju.

  • Slobodanka says:

   Čitav niz nedovoljno promišljenih američkih poteza protiv Irana za vreme Trampovog predsednikovanja sada daje prostor Iranu tj. dovešće do toga da će Iran uspeti da razvije nuklearno oružje. Nije toliko problem ni u ličnosti Trampa, nego preterano američko širenje po celom svetu ušlo je u fazu "zrelo za pucanje (kidanje) američke moći", slično kao što se ranije desilo nekim drugim svetskim imperijama.

 3. milorad2 says:

  treba da kupimo par bombi od irana uskoro će to biti na tržištu:)SVAKO ko nema nuk. oružje je potencijalna ŽRTVA imperijalnih ineteresa"medjunarodne koalicije" koju predvode USA.To je čopor pljačkaških hijena koje su se dosetile kako da vrate imperijalno-kolonijalna vremena i sve lepote koje proizilaze iz tog statusa za njih i njihovo stanovništvo.(mada je uživancija engleskih polu-divljih turista usputna pojava imperije, jer njihove vladare isto tako boli uvo za domaću sirotinju sem ako nisu dobrovoljci za prekomorske legije).Ne treba se zanositi vipeše pričama o medju.pravu i slobodama na svetskom nivou, ovo je povratak imperijalnih vremena 19. veka i taj mentalitet je siguran put u RATOVE do konačnog RATA koji će da poravna sve.Mi smo SVI u poludelom vozu bez kočnica koji juri ka nuklearnoj provaliji.Iranci su sasvim u pravu i treba da razviju nuk. oružje ako izrael može da ga ima bez ikakvih sankcija i osude KO više može da ima bilo kakve garancije(sem bombe) da nad njim neć u nekom pogodnom momentu da bude izvršen holokaust (kao što je to pokušano da se uradi i nama)

 4. Slobodanka says:

  Nakon ove informacije da će Iran ubrzo imati zalihe od 300 kg nisko obogaćenog urana rasu šanse da će SAD napasti Iran. Gotovo u isto vreme Ali Šahmani sekretar višeg saveta za nacionalnu bezbednost Irana rekao je da "u slučaju potrebe, Iran će razgovarati sa Rusijom o kupovini S-400, ..." On ipak smatra da između Teherana i Vašingtona neće doći do rata, jer za to nema razloga. A sa ruske strane sa nižih pozicija izjavljuju da ne postoje političke prepreke za isporuke ruskih sistema S-400 Iranu PORED RANIJE ISPORU;ENIH s?300, nego pitanje je da li Teheran to sebi sada može finansijski da priušti. ŠTA TO ONI POSTIŽU SA OVAKVIM IZJAVAMA? DA LI NAVLAČE SAD DA IPAK izvrši vojni NAPAD NA IRAN? ZAŠTO RUKOVODSTVO IRANA SVE VIŠE RIZIKUJE VOJNI UDAR NA SVOJU ZEMLJU? U SLUČAJU NAPADA NA IRAN, SAD BI IMALE VISOKE TJ. NEZANEMARLJIVE GUBITKE. Na takve gubitke američka javnost bi burno reagovala, a posebno bi žestoko reagovali protivnici Trampa. SAD bi iznutra postala još više traumatizovana, a da li bi time bilo ubrzano pucanje američkog finansijskog balona? Kolika bi bila svetska cena nafte u slučaju američkog napada na Iran? Previsoka cena nafte loše bi se odrazila na američku ekonomiju, ovo je drugi ozbiljan rizik za SAD. Države najbliži američki saveznici trpele bi i zbog povišene cene nafte i još bi dodatno trpeli ekonomske posledice zbog krize američke ekonomije.

 5. Slobodanka says:

  HOSEIN Salami, komandant Korpusa čuvara islamske revolucije – najelitnijeg dela oružanih snaga Irana – izjavio je da njegova zemlja raspolaže balističkim raketama koje su u stanju da unište američke nosače aviona (!) dok su u plovidbi. Prethodno je Salamijev savetnik Morteza Korbani istupio je sa tvrdnjom da iran raspolaže „savršenim tajnim oružjem“ kojim može „slati na morsko dno američke brodove koji se nađu u vodama Persijskog zaliva. ... Poznati izraelski analitičar Jakov Kedmi smatra da SAD sada nemaju oružane snage za rat protiv Irana i da bi se američko iskaljivanje besa na Iranu svelo na to da dva njihova raketna razarača ispale na ciljeve u toj zemlji svojih 180 raketa, a efekat bi bio slab - sličan učinku sličnih napada na Siriju. Kedmi navodi da je Pentagon – da bi rešio problem Kuvajta – morao da okupi 500.000 vojnika, a to je za rat protiv moćnog i ogromnog Irana apsolutno nedovoljno. A ako bi Pentagon nekao i `nagrebao` milion ili milion i po vojnika – to bi značilo da je svojih trupa ostavio dobar deo sveta, što bi Kina odmah iskoristila da „zavrne šiju Tajvanu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *