РУСИ ОТКРИЛИ: Ево зашто је Израел евакуисао „Беле шлемове“ из Сирије

RUSI OTKRILI: Evo zašto je Izrael evakuisao „Bele šlemove“ iz Sirije

22 jula 2018

Članovi organizacije „Beli šlemovi“ evakuisani su iz Sirije jer su u potpunosti kompromitovani, smatra direktor ruskog Instituta za strateška planiranja Aleksandar Gusev.

Ekspert je naveo da izraelska evakuacija „Belih šlemova“ govori da su oni „ispunili svoj zadatak“.– Zašto baš Izrael? To je država koju finansijski i politički podržava krupni kapital sa Zapada. Osim toga, tu je i teritorijalna blizina.

Jasno je da izraelska obaveštajna služba kontroliše prostranu teritoriju Sirije i njoj je lakše da izvede evakuaciju članova te organizacije – objasnio je Gusev.

Prema mišljenju eksperta, ne izaziva sumnju činjenica da je Izrael to uradio na insistiranje Vašingtona, jer se „Beli šlemovi“ u potpunosti finansiraju iz zapadnih država.

Ranije je saopšteno da je Izrael evakuisao skoro 800 pripadnika i članova porodice „Belih šlemova“ od jugozapada Sirije do Jordana.

Volonterska grupa „Beli šlemovi“ smatra sebe nevladinom organizacijom koja ima za cilj zaštitu sirijskih civila. Međutim, predsednik Sirije Bašar el Asad smatra da je ova grupa povezana sa terorističkom organizacijom Al Kaida.

Moskva i Damask optužili su „Bele šlemove“ da su pomagali u insceniranju hemijskog napada na Dumu u Istočnoj Guti 7. aprila, što je nedelju dana kasnije podstaklo Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Francusku da lansiraju više od sto raketa na više ciljeva u Siriji.

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  To pisem vec godinama, ali Serbosi veruju samo u svoje lokalne price. Izrael je centar terorizma.

 2. Miraš says:

  Izrael upravo pre jednog časa gadjao je vojni kompleks N u Masyafu. (zapadnije od grada Hama, a severno od njega blizu je i deesk. zona Idlib). Vojni kompleks N koji je bio meta izraelskog napada udaljen je samo 7km od ruskog PVO sistema S-400! Od 10 raketa 6 je pogodilo cilj.

  • goran says:

   Nema u Siriji vojnih kompleksa pod ruskom zastavom, bolje je te ljude nazvati pozornisnim trupama, ako ima i njih. Rusija je najveci blam jer je u svima nama probudila nadu da ovaj svet moze biti bolji. Na zalost, ona je ta koja to ne zeli.

   • Slobodanka says:

    Rusija radi na tome da svet ipak bude nešto bolji, dosad ona se u praksi najviše eksponirala u tome. Ona svoju ulogu u svetu neće naivno graditi na tome da zadovoljava ugroženu publiku širom sveta sa jakim izjavima. Evo primera Iran (Rohani) u izjavama ne taktizira prema Izraelu, a ni prema SAD te je sad skoro izrekao to glasno NE izjavivši "Amerikanci moraju dobro shvatiti da je mir sa Iranom majka svih mira, a rat sa Iranom je majka svih ratova". Na to je Tramp odmah upozorio iranskog lidera da "nikada, ne preti Sjedinjenim Državama" ili će istrpeti "takve posledice poput onih koje su malo zemalja u istoriji do sada osetile". Iran je samo nagovestio da će se braniti, ali za SAD je i to pretnja koja ih ugrožava. Mi smo isto smetali autoritetu sile sa nekakvim našim NE te smo u grupi tih malo zemalja, iz našeg iskustva možemo da pretpostavimo šta će uslediti. Uspešnom djaku iz škole obmana, prevara i laži koji još ima i izuzetno jaku batinu zašto davati sasvim iskrene odgovore. Kao prvo Istina ugrožava njihove planove te oni neće istinu da čuju , a neki izuzetak od toga će napraviti jedino ako primete da neko drugi i to samo trenutno ima jaču batinu od njihove.

   • Slobodanka says:

    Nije ovo muzičko ili recitatorsko takmičenje pa da se i to pošteno meri kome mnogobrojna publika daje glasove te da se tako odredjuje pobednik. U ovoj igri publika kao subkekt ne postoji, sem kao objekt koji trpi sankcije i batine.

 3. Miraš says:

  Arapski poznati vebsajt objavio je da će Izrael svoj sukob sa Teheranom proširiti iz Sirije i u Irak. Naime Tel Aviv ima spisak iranskih vojnih lokacija koje se koriste za transport oružja, opreme i elemenata za Siriju. Izraelsko bombardovanje ciljeva u Iraku "predstavljaće promenu u pravilima igre, a možda i pokušaj Tel Aviva da proširi kartu konfrontacije sa Iranom, nakon što sirijski režim je počeo da kontroliše granicu Kuneitre prema teritoriji okupiranoj ranije od strane Izraela (Golanska visoravan). Do ovoga dolazi usred izveštaja da bi SAD da se povuku iz Sirije - posebno iz Al-Tanf baze, koja se nalazi u blizini granice Sirije sa Irakom i Jordanom. Zatim piše ovo: SAD će se povući i iz Sirije i iz Iraka ako vlada u Bagdadu preuzme poziciju "ravnoteže izmedju Amerike i Irana".

  • Miraš says:

   Izgleda kao da Amerika svojim najavljenim odlaskom (svojom pričom o tome) hoće da postigne da se i Irak distancira od Irana. Pitam se da li će se Amerika uopšte povući iz Sirije a kamoli iz Iraka, a Izrael će u medjuvremenu izbombardovati sve što hoće i u Siriji i u Iraku. ... Ako bi sada Iran odgovorio na napad Izraela, a u tom upravo gadjanom N centru Masyah su iranske snage prisutne u Siriji, napad Irana iz Sirije na Izrael to bi već bio dobar razlog da se Amerikanci ne povuku ni iz baze Al Tanf na jugu Sirije. Naime od ranije se zna da je Izrael protivnik američkog povlačenja iz Sirije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *