РУСИ ОТКРИЛИ КАРТЕ: Ако дође до рата са Украјином, ЕВО ЧИМЕ ЋЕ ОДГОВОРИТИ

RUSI OTKRILI KARTE: Ako dođe do rata sa Ukrajinom, EVO ČIME ĆE ODGOVORITI

6 januara 2019

Na teritoriji DNR i LNR nalazi se oko 35 hiljada ljudi pod oružjem. Od tog broja oko dve hiljade čine oficiri i vojnici ruske armije. U neposrednoj blizini državne granice, Rusija je koncentrisala oko 82 hiljade vojnika, a broj tenkova uvećala za tri puta u odnosu na raniji period.

U Donbasu se nalazi oko 480 tenkova, 850 oklopnih vozila, 760 standardnih artiljerijskih oruđa i 210 višecevnih bacača raketa. Ukupni gubici ukrajinske vojske tokom cele 2018.godine (decembar isključno) iznose 120 poginulih vojnika.Što se tiče Krima, prema procenama vojno-obaveštajnih službi Kijeva brojnost ruske armije je u odnosu na 2014.godinu praktično utrostručena. Za 5h je uvećana koncentracija oklopnih borbenih vozila, a za čak 10h različitog artiljerijskog oruđa. U širem regionu Crnog mora raspoređeno je oko 30 lansirnih jedinica naoružanih protivbrodskim krstarećim raketama sa oko 200 borbenih letelica koje takođe mogu da nose slično naoružanje.

Od početka aprila 2018.godine pomorska komunikacija između Mariupolja i Berdjanska je praktično blokirana. U vremenskom periodu april-decembar 2018.godine ruska armija je više stotina puta sprečila prolaz ukrajinskih brodova, što je prouzrokovalo velike ekonomske štete.

Prema podacima koje je izneo Kijev, zbog ruske blokade na dnevnom nivou se gubila suma od 7-15 hiljada američkih dolara. Ukrajinske luke koje se nalaze u Azovskom moru su izgubile 50-70% komercijalnog obrta u istom vremenskom periodu.

(Bog-rata)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Ovo nije ruski odgovor, ovo su tek ukrajinska zapažanja. Naslov teksta je pogrešan. Kakav bi mogao biti ruski odgovor? O tome su naši mediji pisali pre više od 10 dana. ... "Korotčenko: Za Porošenkovu rezidenciju biće dovoljne dve krstareće rakete „Kalibar“ 23-12-2018 Ukrajina nastavlja da koncentriše trupe i ratnu tehniku uz bivše linije fronta u Donbasu. Raketa Kalibar (Foto: Ministarstvo odbrane RF) Na aerodrom Berdjanska već je predislocirano sve što ukrajinskoj vojnoj avijaciji nešto vredi. U železničku stanicu u mestu Rubežnoje, primera radi, ušla su dva teretna voza sa tenkvima i drugim naoružanjem (protivtenkovski topovi MT-12 i pešadijska oklopna vozila BMP-1). Samo tokom poslednjih deset dana Kijev je granicama Luganske i Donjecke Republike primakao 12.000 vojnika i više od 40 višecevnih raketnih bacača „Grad“. Komandant ukrajinskih snaga postavljenih protiv Donbasa – general Sergej Naev – pre tri dana je sa NATO-savetnicima posetio veliki lučki grad Mariupolj. Naev je završio elitnu moskovsku komandnu akademiju, a u Donjecku podozrevaju da je njegova poseta Mariupolju „zavaravajući manevar“ i da će realni napad – ako ga bude – biti izveden najverovatnije na Gorlovku, radi presecanja veze između Donjecka i Luganska. Vojni stručnjaci procenjuju da ukrajinske pripreme za novi rat imaju dva cilja – uvlačenje Rusije u rat i popravljanje šansi Petra Porošenka da bude ponovo izabran za šefa države. Računica se u oba selučaja, međutim, može pokazati pogrešnom.

 2. Miraš says:

  U produžetku istog teksta je RUSKI ODGOVOR. ... Poznati moskovski vojni ekspert Igor Korotčenko, glavni urednik lista „Nacionalna odbrana“, predočio je kijevskoj vrhuški i Porošenku da Rusija neće slati trupe na ukrajinsku teritoriju već da će vrh Porošenkovog režima „uništiti visokopreciznim oružjem“. „Ako nam Ukrajina objavi, Rusija će sačekati da vidi kako se razvijaju stvari. Jer, jedno je formalno objaviti rat – recimo, zatvoriti ambasade i slično – a sasvim drugo ako ukrajinska armija počne vojne operacije, ako Porošenko izda naredbu za napad na Rusiju ili čišćenje Donbasa. Tada će sve biti drukčije“. Korotčenko to „drugačije“ opisuje ovako: „Mi nećemo ni u tom slučaju koristiti kopnene snage. Biće dovoljno da visokopreciznim oružejm pet-šest sati iz velike daljine tučemo po najvećim ukrajinskim jedinicama koje ugroze našu granicu, po ukrajinskim štabovima, a i po Porošenkovoj rezidenciji jer bi on kao glavnokomandujući izdao naredbu za taj napad. Uveren sam da bi za njegovu rezidenciju bile dovoljne dve krstareće rakete `Kalibar`“. - U tih pet-šest sati – naveo je Korotčenko – bili bi uništeni i ukrajinski vojni aerodromi i mesta na kojima se nalaze rakete. Sve bi to bilo uništeno za samo nekoliko sati. A da se svašta može izdogađati narednih dana i nedelja uveren je i poznati kijevski politikolog Mihail Pogrebinski koji ukazuje da „ovakve napetosti nije bilo ni u vreme najžešćih borbi u Donbasu“. U Kijevu neki poslednjih dana govore i o mogućnosti da ukrajinska armija treba da izvede napad ne Kerčenski most koji spaja poluostrvo Krim sa ostatkom Rusije. To bi, nesumnjivo, bio povod za rat. Samo to znaju dobro i u Moskvi koja od 2014-te uspešno izbegava sve zamke Kijeva i njegovih zapadnih sponzora.

 3. Deda Micko says:

  Rokanje Porosenkove rezidencije bi bio najlepsi pocetak Nove godine.

 4. MI35 says:

  Rusi nikad ne otkrivaju odgovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *