РУСИ ОТКРИЛИ НАЈВЕЋУ ПРЕВАРУ СВИХ ВРЕМЕНА: Нафта није фосилно гориво, већ ево шта…

RUSI OTKRILI NAJVEĆU PREVARU SVIH VREMENA: Nafta nije fosilno gorivo, već evo šta…

18 septembra 2019

Piše: Vilijam Engdal

U ranim danima Buš-Čejni administracije, bezbroj članaka, pa čak i zvaničnih izjava Vlade i Međunarodne agencije za energetiku, proglasili su početak onoga što se naziva „vrhunac proizvodnje nafte“ („Peak Oil“).

Bilo je to vreme kada je bivši izvršni direktor Halliburtona, potpredsednik Dik Čejni, imenovan za rukovodioca Radne grupe za energetiku Bele kuće. U jeku rata u Iraku, u martu 2003. godine, vrhunac proizvodnje nafte ili apsolutni pad svetskih rezervi nafte činili su se verovatnim objašnjenjem, ako ne i opravdanjem, za Bušovu invaziju na Irak.(„Peak Oil“) je bio i predstavlja izum određenih finansijskih krugova zajedno sa Big Oil-om kako bi između ostalog opravdao ultra-visoke cene njihove nafte. Teorija vrhunca proizvodnje nafte koju su promovisali kako bi opravdali visoke cene, seže još iz 1950. godine, a razvio ju je geolog King Hubert radeći u u Shell Oil u Hjustonu.

King je zamoljen da preda papir na godišnjem sastanku Američkog instituta za naftu 1956. godine, događaju koji će postati jedan od najkobnijih primera naučne izmišljotine u modernom dobu.

Hubert je izneo svih svojih 1956 zaključaka, uključujući da će SAD dostići vrhunac proizvodnje nafte 1970. godine, pod neosnovanom pretpostavkom da je nafta fosilno gorivo, biološko jedinjenje proizvedeno iz mrtvih dinosaurusa detritusa, algi ili drugih životnih oblika koji potiču oko 500 miliona godina unazad.

Hubert je bez pitanja prihvatio teoriju fosila i nije naučno potvrdio tako bitan i temeljni deo svoje argumentacije. On je samo tvrdio da su “fosilna porekla nafte” večna istina i počeo je da gradi novu ideologiju oko nje, neo-maltuzjansku ideologiju štednje, usled naglog nedostatka nafte. Tvrdio je da su naftna polja podlegla Gausovoj krivi raspodele, samo-proizvoljnom heurizmu.

Za džinovske britanske i američke naftne kompanije i velike banke koje ih podržavaju, mit o oskudici je bio neophodan kako bi mogli da kontrolišu raspoloživost i cene nafte. Mit o oskudici bio je ključni element angloameričke geopolitičke moći više od jednog veka.

King Hubert je u intervjuu 1989. godine neposredno pre smrti priznao da je metoda kojom se koristio za izračunavanje ukupnih nadoknadivih američkih rezervi nafte bila sve samo ne naučna.

On je, u stvari, pretvorio nedokazanu i netačnu tvrdnju – da nafta potiče iz fosilnih bioloških ostataka – u razloge za tvrdnju o njenoj urođenoj nestašici i neizbežnom padu: „Ova saznanja daju nam snažnu geološku osnovu protiv neprolaznih spekulacija o pojavi nafte i gasa.

Početna ponuda je ograničena; stopa obnavljanja je zanemarljiva; a pojava je ograničena na ona područja zemlje gde su podrumske stene prekrivene gustim sedimentnim naslagama. “Jednom kada je ta ideja prihvaćena u svetu geologije, svetu čiji su udžbenici pisani uglavnom u Americi gde je dominirala teorija „Peak Oil“, to je bilo dovoljno da područja bogata naftom počnu da se kontrolišu politički ili, ako je potrebno i vojno.

Jedva mali deo planete je dodirnuo bušotine za naftu kada je 1956. izneo svoju groznu prognozu „konačnih“ i „ograničenih“ snabdevanja.

Majkl T. Halbuti, ugledni naftni geolog i naftni inženjer iz Teksasa, napisao je 1980. u časopisu Wall Street Journal:

…Postoji oko 600 perspektivnih naftnih basena u svetu. Od toga je 160 komercijalno produktivno, 240 je delimično ili umereno istraženo, a preostalih 200 je u suštini neistraženo … 73 odsto je izbušeno u Sjedinjenim Državama. Ipak perspektivna područja ove zemlje … čine samo 10,7 procenata od ukupnog svetskog … Većina svetskih basena nije adekvatno istražena.

Hubert je predvideo da će, na osnovu njegovih procena ukupnih američkih rezervi nafte od 150 do 200 milijardi barela, proizvodnja nafte u SAD dostići vrhunac u kasnim 1970-ima i počeće ubrzani pad. Bila je to alarmantna slika. Takođe je bila i lažna.Veliko novo otkriće

Ruska, naučna istraživanja koja sežu u pedesete godine prošlog veka, empirijski su pokazala da se nafta neprestano stvara duboko u zemaljskom plaštu preko ekstremno visokih temperatura i pritiska i čini sve samo ne nestaje. Dakle Rusi su naučno dokazali da je izvor nafte praktično neograničen i da se neprestano stvara i da nema nikakve veze sa fosilnim gorivima koji praktično i ne postoje. To takođe znači da je u pitanju izmišljotina zbog američkog monopola.

Američko Ministarstvo unutrašnjih poslova je 28. novembra objavilo dramatičnu novu informaciju o ogromnim kolićinama nafte i gasa u regionu zapadnog Teksasa u Arizoni. Američko ministarstvo unutrašnjih poslova, preko američkog Geološkog zavoda, saopštilo je„procenjenu srednju vrednost od 46,3 milijarde barela nafte, 281 biliona kubnih metara prirodnog gasa i 20 milijardi barela tečnog prirodnog gasa “, prema proceni američkog Geološkog zavoda (USGS).

U izveštaju se navodi da naftne i gasne kompanije trenutno ovde proizvode naftu koristeći tradicionalnu vertikalnu tehnologiju bunara i horizontalno bušenje i hidraulično lomljenje za vađenje nafte i gasa iz škriljaca.

Pre nego što je objavljeno ovo novo otkriće nafte i gasa iz škriljaca u regionu Teksas-Arizona, SAD, uključujući procenjenu naftu iz škriljaca, su procenjene kao najveća svetska rezerva nafte. Prema studiji iz jula 2018. godine od strane norveške konsultantske kompanije Rystad Energy SAD poseduje 264 milijarde barela nafte. Ovaj ukupni broj premašuje 256 milijardi barela pronađenih u Rusiji, i 212 milijardi barela koja se nalaze u Saudijskoj Arabiji.

Ako se uključe nove procene USGS-a, ukupne američke rezerve nafte bile bi nešto više od 310 milijardi barela. Prognoze geologa Huberta o vrhuncu proizvodnje nafte u SAD za 1970. godinu su, čini se, besmislice. Big Oil je 1970. izmanipulisao prelazak na ultra-jeftinu naftu Bliskog Istoka i udaljavanje od domaćeg bušenja nafte u SAD-u.

Za njih je argument o vrhuncu nafte bio korisna politička igra koja je imala ogromne geopolitičke posledice za američku politiku na Bliskom istoku posle 1970. Nova otkrića u Teksasu i Arizoni svedoče da brže iscrpljivanje nafte iz škriljaca u poređenju sa konvencionalnim neće doprineti ranom iscrpljivanju američke proizvodnje nafte.

Sve ovo ima značajne geopolitičke implikacije jer su SAD poslednjih godina postale najveći svetski proizvođač nafte, ispred Rusije i Saudijske Arabije. Ovo bi takođe moglo da objasni zašto se predsednik SAD-a nedavno osetio pozvanim da naredi povlačenje američkih trupa iz Sirije. U toku je ogroman geopolitički pomak u poslednjih nekoliko godina.

(Vebtribune)

KOMENTARI39 komentara

 1. teoretičar says:

  Nikad ne reci nikad ali ja ipak nikad nisam pročitao glupaviji članak. Izostavite po strani da li je ili nije nafta foslinog porekla ili "onog" neiscrpnog porekla koje se spominje u tekstu. Prvo, tekstoklepac tvrdi da ameri uopšte nisu u pravu da je nafta folsinog pretka, i dodaje objašnjenje šta je nafta - "Dakle Rusi su naučno dokazali da je izvor nafte praktično neograničen i da se neprestano stvara i da nema nikakve veze sa fosilnim gorivima koji praktično i ne postoje." I još su, ni manje ni više nego empirijski dokazali "da se nafta neprestano stvara duboko u zemaljskom plaštu preko ekstremno visokih temperatura i pritiska i čini sve samo ne nestaje." PERPETUM MOBILE! To je bre ova naša planeta. Ima da pravi naftu kako se kome svidi do beskonačnosti i nazad. Jel neko ovde razumeo šta je nafta? Nisam ni ja. Dakle, lažu brate ko kerovi svi redom. Ni ostatak teksta nije bolji.(Da nisam ja jedini koji je naseo na ovaj tekst pa zapenio?)

  • Radomir says:

   Ja sam prvo procitao tvoj komentar tako da gore navedeni tekst necu ni nicati :)

  • E.Lirsch says:

   E BOGA mi nisi jedini.

   • opet ja says:

    Izgleda da ste prilično glupi i naivni vas trojica. Koliko je trebalo praistorijskih životinja da ugine da bi se stvorile tolike količine nafte??! Imate li predstavu koliko je to??!!

    • teoretičar says:

     Ne volim kad mi neko ukaže na moje najteže mane, na primer da sam glupav, a taj neko glupaviji od mene. To ne ide zajedno. JA NIGDE NISAM REKAO DA JE NAFTA FOSILNOG POREKLA NITI DA JE RUSKOG POREKLA, ali sam napisao da "Rusi" ili koji su već ovaj članak sklepali, nisu uopšte objasnili šta je nafta. Siguran sam da su i drugi to primetili. Drugi put ispeci pa reci ili bar reci da se šališ. Inače, ja sam jednom pisao glupavo i napisao sam svoju teoriju da tamo gde izvlače naftu, gas i ostale rude, ostaje praznina jer nema marsovaca da zemlji nadoknade taj materijal koji koliko toliko ima neki svoj pritisak i deo je balansa i kopna i morskog dna i da to, zajedno sa masovnim gradovima, odnosno teretom na jednoj tačci, postaje sve veća opasnost za stabilnost površinskog dela planete. I niko mi nije rekao da sam glupav, jer nije bilo "opet tebe" da me pljuneš bez potrebe.

     • SasaRu says:

      Bravo,kratko i jasno.

  • rajko says:

   Odavno, već najmanje dve decenije, u javnosti je dobro poznata činjenica da nafta nastaje u hemijsko-fizičkom procesu iz elemenata kojih u zemlji ima u izobilju, što u praksi znači da je ona gotovo neiscrpna. U nauci je problem pomeren na drugu stranu, na njeno sagorevanje i zagadjenje planete gasovima koji u tom procesu nastaju. Zato bi svakako trebalo ograničiti potrošnju nafte, a težište prebaciti na gas, koji je sličnog porekla kao i nafta, ali nije agadjivač. Varka je da je struja alternativa za naftu, jer i struja se makvećim delom proizvodi preko nekog od zagadjivača (ugalj, nafta, radioaktivni elementi). Sve u svemu, izgleda da je sve štetno manje ili više. Štono kažu naši stari: "štetno za zdravlje je živeti".

   • Kimber says:

    Jel to znaci da mozemo naftu da pravimo na povrsini pomocu tih “elemenata”?

  • rajko says:

   Razlog zbog kog ljudi na zapadu teško prihvataju naučno dokazanu činjenicu o pravom poreklu nafte je to što su nju izneli Rusi, a ne neki američki ili britanski institut. Oni to tako rade. Ništa što dolazi iz Rusije ne može biti istina ili vredno. Naravno, elita odmah prigrabi epohalna ruska otkrića i koristi ih za svoje bogaćenje, a narod ostavlja da veruje u njihove domaće bezvezarije. Da je tu nešto namerno smuvano, pouzdano potvrdjuje prisustvo Dika Čejnija, nevidjenog zlikovca. Obratite pažnju na njega. Gde god se Čejni pojavi desi se neka planetarna prevara sa masovnim ubistvima, bilo u ratu ili u miru.

  • doktrina soka says:

   To da je nafta neiscrpno gorivp,bila je velika tajna u Rusiji,a otkriveno je tako sto je Staljin pripremajuci se za 2ww trazio od strucnjaka za naftu da daju izvestaj kakvo je stanje sa izvorima nafte,jer od toga zavisi ishodiste rata.I kko je Staljinova zapovest bila sveta,krenulo se na ispitivanje busotina,medu kojima su bile i napustene.Na veliko iznenadenje javili su da su se i iscrpljene busotine napunile,i tada se krenulo u iscrpljivanje u krug, i shvatilo se da se one i dalje pune i skontalo da gde je nafta pocela izvirati iz zemlje tamo izvire stalno.To je stara prica koja je otkrivena posle Staljina,a otkrili su je naftnui ing. medu sobom na sastancima i sa strancima.Tajna je bila zato sto je Rusija imala mnogo bogatih resursa ali slabu obranu zemlje,kao sto je bila i tajna sa velikim otkricem velikih kolicina u rudnicima dijamanata dovoljnih za celi svet.Tolko o tome,citajte rusku stampu.

  • Igor says:

   Rodjeni ako imaš 10 godina onda re razumem da si na neki način razočaran jer ti je neko rekao da nafta nije fosilno gorivo,jer to ruši tvoje iluzije i kvari ti maštanje o dinosaorusima.ako si pak malo stariji omladinac i veruješ u sve one laži koje se pričaju godinama onda verovatno veruješ i u deda mraza i vidi ne bih voleo da se još više razočaraš jednog trenutka kada neko napiše da deda mraz ne postoji.razumeš?inače da oni znaju šta je nafta,da li živimo na planeti kao što kažeš,i bezbroj drugih stvari to bi bilo do jaja.ovako dušo ljudi nemaju blage veze o masi stvari i samo lažu i obmanjuju druge(kao tebe recimo).suština ovog teksta sine je ta da ljudi kao što rekoh nemaju blage veze o poreklu nafte i o njihovim idiotskim prljavim političkim igrama.nego ajde ti blago meni da se smiriš i sabereš i nemoj mnogo da se sekiraš kada nešto ne razumeš.mlad si naučićeš.ima vremena.

   • teoretičar says:

    Evo, još jedan "opet onaj". Celu teoriju si razvio, a sada idi nazad i pročitaj moj odgovor jednom kao što si ti. A drugo, iako ja ama baš ništa nisam nisam ni spomenuo o poreklu nafte, što tvoj mozak nije bio u stanju čak ni da primeti, da te pitam nešto glupavo - Od čega je nastao ugalj??? Iznad svega, niko od svih pametnih ljudi koje je odjednom zabrinulo moje odrastanje, nije spomenuo ni blizu - šta je to nafta i od čega nastaje? Ali vi znate da su oni koji uopšte nisu ništa izjavili šta je to nafta, glupavi. E, moj učitelju, aj sad lepo idi negde u biblioteku i nađi "osnove logike" koje deca obično nauče sa 6 godina. Zašto ti to nisi naučio, nije mi jasno, ali nisi naučio.

   • Sšone says:

    Jel ja to mogu da razumem da je nafta obnovljivi izvor energenata..? Koje čovečanstvo može da koristi bezkonačno..heheee

  • Roy says:

   Zasto Rusi kazu da je nafta nepresusna? Kako oni to znaju? Tako sto znaju da je zemlja ravna ploca i nije lopta koja leti kroz beskrajni svemir.

 2. opet ja says:

  Pa naravno. Da li neko može da izračuna koliko je to praistorijskih životinja uginulo da bi se stvorile ogromne količine nafte koja je već ispumpana ili tek treba da se ispumpa. Bušotina prestane da daje naftu kada se zapuši muljem i glinom ili peskom. Rusi je samo ostave i vrate se posle par godina na isto mesto ili buše ponovo pored.

 3. milorad2 says:

  ovo što piše gore je poznata stvar već više od 30 god. ali nije baš da su je udarali na sva zvona jer kako bi onda prodvali BLATO za velike pare.Proces nastajanja nafte u mantiji je objasio jedan geolog mislim da je iz čilea lik ali ne mogu da se setim u svakom slučaju imao je latino ime.Proces je jednostavan i sasvim logičan a nafta je u suštini nuzproizvod poniranja krečnjačkih stena u mantiju.Krečnjak u suštini ima isti uglovodonjični sastav, jer krečnjak i jeste nataloženi ugljendioksid iz atmosfere pomešan sa vodom drugim rečima KISELA KIŠA.A te kuše padaju često i obilno u vremenuma jakih vulkanskih aktivnosti(a takvih dugotrajnih vulkanskih doba je bilo na ovoj planeti).Daklem baja je tvrdio da kada takav sklop stena u procesu tektonike ponire u mantiju, faktički se dešava isti proces koji mi koristimo za RAFINACIJU nafte samo u obrnutom smeru na mnogo većoj skali.Takodje je tvrdio da se nafta nalazi RAVNOMERNO rasporedjena u obliku superpregrejane pare koja baš zbog visokog pritiska i temperature ne može da eksplodira i da se pojaviljuje na geološkim lokacijama gde su porozne stene duboko u kori i omogućuju toj pari da se kroz strukturu silikata polako kondenzuje i kreče bliže površini, neka vrsta sunjdera praktično i kada ta tečnost naidje na nepropusni sloj tu se kondenzuje ležište.Takodje je izhavio da ako i nije obnovljiv izvor nafte ima TOLIKO MNOGO da mi ne možemo to da potrošimo još sledežih nekoloko desetina hiljada god.a vrlo lako je moguće da je proces stvaranja nafte ciklična geološka pojava tekotonske aktivnosti.Zato su rusi kasnije tvrdili da naftu možeš da nadješ bilo gde samo je pitanje do koje dubine mora da se buši i koja količina se tamo nalazi, medjutim teorijski gde god da zabodeš ima da nabodeš, i to su probali praktičnoda dokažu i SVARNO su našli naftu ili tragove nafte SVUDA gde su vršili takva bušenja.Takodje su tvrdili rusi da smo mi ti koji uništavaju ležišta nestručnim bušenejm i da skoro svako do sada "iscrpljeno"ležište može teoretski gledano da se povrati ako se oslobode čepovi potpritiska koji sprečavaju dotok novo kondezovane naftne pare iz mantije na tim mestima.Nafte ima KOLIKO HOĆEŠ ima je nezamislivo mnogo za naše pojmove medjutim realno bilo bi bolje da predjemo na električne automobile, mislim da je sasvim očigledan razlog zašto nije dobro naftu koristiti tako masovno kao danas.OTROVANI smo SVI od toga manje ili više i svaka realna studija porasta kancera u populaciji industrijskog doba uključuje i izduvne gasove.U suštini je žalosno što se nauka jako malo koristi sem za prevaru ili ubijanje,jer pobiće nas neuki majmuni koji su na vrhu piramide ljudskog ČOPORA.(mi smo socijalna vrsta,čopor nam je urodjeni način organizacije,na žalost mi zasada ne možemo da se izdignemo iznad toga očigledno)

  • doktrina soka says:

   BRAVO,ISTINA

  • doktrina soka says:

   BRAVO,ISTINA!

  • teoretičar says:

   Nisam stigao ranije da se malo potpišem, ali sam pročitao pažljivo svaku reč. Ponovo svaka čast za komentar. Jedan od par ljudi ovde koji je izneo neke druge poglede, jednu teoriju i slično. Osvežavajuće. Nemam nameru da zalazim u komentar jer je dovoljan bez dodataka. Primećujem i koliko se teško "ograđuješ" od podataka ko je napisao i slično, jer naokolo vrebaju sitnocrevi i samo čekaju da pogrešiš slovo i eto njima sreće. A i definicija "nas" me je oduševila. Delim tvoj stav već pdouže vremena o divljem čoveku koji je sebe proglasio civilizovanim.

  • Kimber says:

   Evo sedim sa dva momka iz Gazproma, pitaju kako da te kontaktiraju, kazu od Monti Pajtona ih niko nije ovako nasmejao.

 4. Simon Saivil says:

  Reakcije na clank su uglavnom kao sto se moglo i ocekivati. William Engdal (koji je Nijemac) spada u tzv. "teoreticare zavjera." Prema tome svi oni koji smatraju svaki naucno-intelektualni izazov kao teoriju zavjere ce, naravno, naci njegov argument neprihvatljivim i djetinjastim. Sto mene interesuje nije toliko dokazivost porijekla nafte ili zaliha njenih rezervi. Sto je u pitanju jeste pravo da se suprostavi(te) opce-prihvacenoj teoriji. Ukratko: ja ne vjerujem u teorije zavjera, ali vjerujem u zavjere. Pomisljati da je svijet otvoren i da ne postoje ulteriorni motivi u naucnim objasnjenjima samo po sebi je zavjera. Novo jevandjelje je jedinomislije. Mislim da u tom svijetlu treba sagledati vaznost clanka, a ne kao naucnu tezu o porijeklu i neiscrpivosti nafte.

 5. triglav says:

  nafta, po istraživanjima iz 19. veka, nastaje u hemijskoj reakciji kalcijum-karbida sa vodom.

 6. guma says:

  Zamalo da prodam dizela...

 7. QQ-LELE says:

  Najveca prevara veka je americki $, Za 100 Kg papira odstampaju milijardu dolara i kupuju sta hoce za obicne zelene papire.

 8. teoretičar says:

  Vidi naučnika majko moja. Par naših komentatora pronašlo izvor energije koji je ustvari, perpetum mobile. NIŠTA na ovoj planeti nije neiscrpno. Čak je i planeta iscrpna jer nema ko da je obnovi. Ima nas još na nivou da je Zemlja večna. Pravi, divlji čovek koji je napravio današnju tehnologiju i sebe nazvao civilizovanim samo da neuspešno sakrije svoje divljačke instikte ubijanja, star je tek oko 3 do 4 hiljade godina a beskonačnost meri sa zadnjih 200 godina otkada je malo više razvio nauke i misli da je jako pametan. Nismo još uvek ni blizu pred civilizacijskog čoveka, ali moramo nekako da se tešimo, iako su svi narodi u stanju da uđu u druge države i pokolju sve redom, čak i miševe. Na svu sreću pa nemamo još toliko moći da to sada uradimo, inače koliko smo još uvek maniti divljaci, ne bi ni postojali više. Ali eto, osmišljamo sve moćnije oružje na ovom našem divljačkom nivou, što je u najmanju ruku greška prirode da smo to u stanju, i imamo šanse i da završimo kao divljaci i istrebimo jedni druge. U tom slučaju nećemo nikad ni saznati da li perpetum nafta postoji ili ne, i posle nekoliko miliona godina će priroda opet pokrenuti točak stvaranja novog života, pa možda i ubode premiju jednog dana i stvori čoveka koji će biti u stanju da dostigne bar predcivilizacijski nivo koji se nama uopšte ne smeši. Slažem se sa rajkovim komentarom da Zapad iz obesti neće da prihvati ništa iz Rusije i sve izvrće pa makar crko. Po sistemu neka komšiji crkne krava.

 9. Milan says:

  Ovoliko gluposti nisam pomislio da može da stane u tako mali prostor za članak i komentare. I da, zemlja je ravna ploča koju nose tri slona. Ovo je samo manipulacija ljudskom gordošću i nesvesnošću da smo minijaturni i u pogledu prostora i u pogledu vremena i nismo u stanju da razumemo vremensko prostorne okvire bivstvovanja čak ni rođene nam majke Zemlje. Prvo: Nafta je organska materija nije nikakav CO2, krečnjak (inače mineral sačinjen od kalcijuma i ugljendioksida - neorgansko) ili slično ne može sam po sebi prerasti u organski materijal pogotovu ne o naftu. Drugo, organski materijal se naravno raspadao od kompleksnih organskih jedinjenja živih organizama do prostijih ugljovodoničnih, u pogodnim zonama na planeti (bivša plitka mora, jezera, jaruge, prašume..) tokom miliona do milijardi godina i to je glavni uzrok nerazumevanja stvari jer da li iko od vas instinski razume šta je milijarda godina....

  • teoretičar says:

   Ja znam, ja znam. To je ono sa pešes nula ili tako nekako. Milane, mada jasan i koristan, kratak ti je komentar. Razumem šta si rekao. Negde sam pročitao da čovekov mozak nije u stanju da shvati veličinu "milijarda" a još manje da se nosi snjom. Ja se taman zaletio kad ono kraj. Dobro došlo poučavanje o organskim materijama. Trebao si malo ranije da upadneš pa ja verovatno ne bih morao da se batrgam nekoliko sati. Sav sam se upljuvo a da si ranije postavio komentar, svi bi zaćutali, uključujući i mene, jer to je ono kad kažu "nemam šta da dodam" (pa onda ipak doda to kao i ja).

 10. teoretičar says:

  Kosovac, jesi primetio nešto čudno u "JA NIGDE NISAM REKAO DA JE NAFTA FOSILNOG POREKLA NITI DA JE RUSKOG POREKLA"? A nisam teo, majke mi. Onako samo ispalo.

  • Kosovac says:

   Nisam...

   • teoretičar says:

    Pročito sam...

 11. Tandaramandarabroc says:

  Bila je neka studija o ovome. Ali ajde da ostavimo za trenutak istine i lazi na stranu da pogledamo fakte. Prvi fakt je kad sam bio u osnovnoj i srednjoj skoli 80-ih i 90-ih godina. Ucili su nas iz geografije da ce po proracunima geologa izvori nafte da dostignu plato za otprilike 30 godina posle cega bi taj nivo trajao jos nekih 10 tak godina nakon cega bi pocelo opadanje porizvodnje. Drugi fakt je da je od tada vec proslo tih 40 tak godina. Proizvodnja nafte se je uvaceala desetostruko i jos nema indikacija da ce nestati. Zasto bi naftasi pucali sebi u nogu i smanjili dotok para? Treci i cetvrti fakt je kad god pocnu pricati o napretku alternativnih tehnologija nafta pojeftini. Primer je uvecana proizvodnja elektricnih i hibridnih automobila. I svaka cast kompaniji Tesla. Svi ostali prave elektricne aute da ruzniji ne mogu biti, ali Teslini su lepotani. Kad je cena barela nafte dosla blizu $100 naglo je porastao interes kupovine elektricnih i hibridnih automobila u americi posebno gde se najvise voze kamioneti su prestali da se kupuju. Tad je Ilon-u Musk-u upala sekira u med. Kad su ostali veliki auto giganti uvideli da im jedan pocetnik uzima dobar deo kolaca moralo je da se nesto ucini. I gle zvanicna nauka obelodanuje da ima vise nafte nego sto su mislili da posle jedno 5-6 godina izjavljuje da je obnovljiv izvor. Sa druge strane uveli su karbon taksu i sad se neko ponovo bogati na osnovu nekih kvazi studija koje su prodli Al Gor i David Suzuki pa su onda angazirali holliwood da reklamira njihovu kampanju. Posto se radi o ogromnom novcu koji dotice od te takse toliko su agresivni da nam peru mozak i salju skolsku decu u UN da rone krokodilske suze. I peti fakt je da je kompanija Farben u drugom sveskom ratu proizvodila naftu od uglja za potrebe nacisticke armije. Sesti fakt je da su naucnici ustvari uspeli da proizvedu naftu u laboratoriskim uslovima. Radi se u anaerobnom procesu gde se dodaju glavni elementi ugljenik i voda u potrebnom odnosu koji treba visoku temperaturu i pritisak. Problem je sto je taj proces skuplji nego vadjenje nafte iz zemlje. I na kraju sedmi fakt je da je zemljina kora pored silikata izgradjena od otprilike 12% ugljika. Kad padaju kise voda prodire kroz pukotine u kori ispire ugljik i kad dodje na velike dubine imamo bas ono sto treba u laboratoriskim uslovima visok pritisak temperatura i nedostatak kiseonika. kad se hemiski proces ostvari gustina tecnosti se menja i kao laksa ponovo ide na povrsinu. Ako naide na hermeticku komoru u kori sva ta isparenja i tecni oblik nafte se talozi i dodatno obogacuje kaloricna vrednost i to je otprikike taj proces i ispada da je ciklican. Ajde da malo razmislimo i pogledamo i drugu teoriju. Svi ti foslili i zivot od kojeg je kobajagi nastala nafta su trebali ugljenik i vodu koja su dva glavna elementa u nafti i opet se vracamo na istu pricu. Nije bitan izvor ta dva elementa nego njihva prisutnost u zemlji.

  • teoretičar says:

   Svaka čast i pišite češće ono što znate. Nego, šta sa tim sagorevanjem nafte u industriji i saobraćaju? Mislim, ja onako amaterski - gubi se energija, ode na Sunce ili gde već? To pitanje je deo onoga što sam ja učio, da ništa nije beskonačno, ali kažem, amater sam za te stvari pa me interesuje bar kraći odgovor kako vi na to gledate. A i ako ne odgovorite, ovo što ste napisali je i razumno i dobro.

   • Tandaramandarabroc says:

    Aj da pokusam odgovoriti na ovo pitanje mada ako se zanesem moze da bude malo opsirnije ali pokusacu u kratke crte. Znamo da positoji ciklus kruzenja vode i to vredi do otprilike 4000 m nadmorske visine. Znaci mora reke i jezera isparavaju kondenzuju se oblaci i sve se ponovo vraca nazad na povrsinu, usput oblaci i kise pokupe jedan deo tih co, co2, so2 itd. ima i raznih nitritnih isparenja i prasine t.j silikata. sve se to ponovo vraca na povrsinu. Dobar deo zarobe biljke fitoplanktoni i alge posto im treba co2 za fotosintezu. Ono sto se nezna je i sto nauka nemoze da ili nece objasniti su oblaci na vecim visinama takozvani stratokolumbusi. Izvor tih oblaka je suncev vetar. Suncev vetar se sastoji od fotona protona ili alfa zracenja t.j. cestica, elektrona, beta, gama zracenja, kao i od kompletnih atoma ponajvise lakih elemenata ali kad su jake erupcije dolaze na zemlju i tezi elementi. Kad taj vetar udari u jonosfetu t.j. elktromagnetni zastitni omotac zemlje dolazi do zgusnjavanja i reakcije cestica i elemenata iz suncevog vetra. Posto je najvise photona protona i elektrona t.j. lakih elemenata, najvise se kondenzuju bas ti laki elementi vodonik helium a ima i kiseonika. Usled reakcije dobija se voda u kojoj se rastvaraju tezi elementi i tako dobijamo startokolumbuse sto i ima logike posto se oni nalaze u stratosferi.Vodena para sa zemlje nemoze da se popne tak visoko zato sto vodena isperanja na zemlji kad dodju do minusa temerature vazduha usled kondenzacije se vracaju nazad zato sam i rekao do 4000 m. Sva ta voda i materijal sa sunca eventualno padne na povrsinu a isput pokupi sve sto je teze i tako ne samo da imamo ciklican proces ugljika nego zemlja se konstantno dopunjuje i polako iako zanemarljivo opet raste. Nadam se da je ovo zadovoljavajuci odgovor.

    • teoretičar says:

     Bogami, jeste. Bar 50% sam razumeo a najviše onaj deo o "dodavanju" i nadam se da su i drugi pročitali jedno zaista retko i vredno objašnjenje. Sada tek navijam da se češće javljate. Čak nemam nameru niti ću ikad pokušati da isteoretišem vaša objašnjenja.

 12. petrovgrad says:

  Kako god da polemislali ipak je najskuplja stvar na svetu američki papir, naravno onaj fini filigranski ofarban u zeleno. Mogu zamisliti šta je produktivnije da li američka štamparija novca ili kineska i ruska industrija zajedno. Onog dana kada se Rusija i Kina oslobode kolonijalne zavisnosti od američkog dolara, onda će svetu krenuti nabolje, dotle amerika ima dominaciju.

  • Pera says:

   Izgleda da si u hibernaciji. Pa jevreji kreiraju haos u svetu, mislim na 3 s.r. bas zbog toga sto Kina i Rusija odbacuju dolar. To se dogadja vec desetak godina, te Kinezi imaju vise od 50 % svetske rezerve zlata, a Rusi ga vade u ogromnim kolicinama ! Znaci vracaju zlato kao podloga valutama, koje su lukave jese odbacile posle 2 s.r. Zbog toga su stradali Sadam i Gadafi ! Kinezima je bio veliki problem, a i Rusima, posedovanje ogromne kolicine dolara, pre svega u papirima. Sada, kad su Rusi i Kinezi se skoro oslobodili od tog bezvrednog dolara, cionisti traze nacin kako da zapocnu 3 s.r. ali konvencionalni, jer se boje atomskog rata.

 13. silicva says:

  ja ne verujem ni da je sagradjen auto put kroz grdelicu jer ga nisam video svojim ocima, o nafti da ne pricam...

  • teoretičar says:

   Ni ja nisam video taj put, znači ne postoji i kraj. Nego, šta imate da kažete na veru u Boga? Ne, ja nisam religiozan na klasičan način, ne idem u crkvu, nemam bibliju za čitanje osim u nekomunističkom delu biblioteke kao ukras, ali me ipak zanima vaš stav o tome "viđeno- neviđeno" u vezi religije. Ako odgovorite, budite pažljivi jer ovde je bar pola komentatora iskreno religiozno.

 14. Pera says:

  Bas ti i nije neka pohvala sto si bezboznik. Osnova cele ove rasprave bi upravo bila, kreacionisti i evolucionisti iliti darvinisti. Ko to prati, zna da su darvinizam i vernici u veliki prasak, odbacili vecina naucnika u svetu. Takodje se zna da dokaze svog uverenja imaju samo kreacionisti ! E sad kad smo lepo elaborirali i odbacili milione godina, dolazimo do realnosti tj. do odbacivanja fosilizacije itd. Neko ovde rece da je sve neiscrpno. Donekle se slazem, jedino se isrpela ljudskost u ljudima. Nazalost, cela svetska istorija je dokaz da bez Boga nema ni prave ljubavi, nazvah je ljudskost. Dobrota, milost, prava ljubav su bozji darovi koje nam je Bog davao dok smo verovali. Sada se ljubav zove seks, nema veze vise sa dusom, ljudski odnosi su odraz koristoljublja. To se razvlaci jos od Mojsija, tj. zlatnog teleta koje su gradili plemena avironova i datanova. Na zivotinjskom engleskom jeziku se kaze dejton !!! Sve religije sveta oznacavaju ovo vreme materijalizma kao zadnji stadijum planete ! Hinduisti ovo prokleto vreme zovu kali juga, mene asocira na kaljavu jugu. Procitajte, pise da ne postoji nizi nivo ljudskosti od ovog. Ako znamo koliko su jaki, duboki vernici Rusi, onda nema cudjenja sto im je Bog nizposlao Putina. Nama niko nije kriv sto sme bezverni i maloverni. Kad je blazenopocivsi patrijarh Pavle za vreme bombardovanja zvao narod u crkvu sv.Marka na moleban Bogu da prestane bombardovanje, doslo je oko 100 ljudi, i slovima sto ljudi. Od 7 miliona Srba u Srbiji, stotina i nije neka cifra ? Imam svedoke, u tim bezboznim danima bombardovanja, Rusi, vernici, svakog dana su imali vecernja bdenija u celoj Rusiji, za umiljenje Bogu da mi, njihova braca, prezivimo. PA ako vas neko pita, zasto stadose cionisti, satanisti, sad znate, Bog ih zaustavi na molitve brace Rusa. Ja sve ovo znam i verujem, a vi, braco Srbi, kako hocete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *