РУСИ ОТКРИЛИ: Ево које оружје жели Србија!

RUSI OTKRILI: Evo koje oružje želi Srbija!

15 januara 2016

2-z1-f4d47f79-9ac3-4899-8151-d3574c25007fAko planovi Srbije o dobijanju PVO sistema i lovaca „mig 29” od Rusije budu uspešni, dobijeno naoružanje obnoviće ravnotežu na Balkanu koja bi mogla da bude narušena planovima Hrvatske da od SAD kupi operativno-taktičke rakete, prenosi „Sputnjik” pisanje lista „Komersant”.

„Srpska vojska smatra da će pojavljivanje ovakvog oružja na Balkanu promeniti ravnotežu snaga u regionu. Ali, pomoć od onih koji ih tako aktivno zovu u NATO nisu dočekali. I bili su prinuđeni da se obrate nama“, kaže izvor.

Prema podacima „Komersanta”, srpsku vojsku interesuju pre svega sistemi PVO srednjeg („buk” i „tor”) i malog („pancir S1”) dometa. Što se tiče pitanja o isporuci kompleksa zemlja-vazduh S-300, tokom susreta u Beogradu ono nije potegnuto, pošto srpski vojni budžet ne dopušta takvu vrstu kupovine. 


Pored toga, prema informacijama lista, Ministarstvo odbrane Srbije namerava da popuni svoj avio-park s nekoliko lovaca tipa „mig 29”. Izvori lista tvrde da ako Moskva i Beograd usaglase količinu neophodnih sistema PVO i aviona, oni će biti isporučivani iz postojećih resursa Ministarstva odbrane Rusije, uz naknadnu modernizaciju. Ta varijanta će za Srbiju biti i brža i jeftinija, piše list i navodi da će to omogućiti očuvanje balansa snaga u balkanskom regionu.

Raketni sistem „buk” je, inače, naslednik raketnog sistema „kub” kojeg poseduje Vojska Srbije. „Kub” je nabavljen još u vreme SFRJ, a upotrebljavan je u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Između ostalog, njime je oboren američki F-16 iznad BiH 1995. godine.

Raketni sistemi „tor” i „pancir” pripadaju novijoj generaciji sredstava PVO, a „pancir” spada u hibridne sisteme jer je opremljen i protivavionskim raketama i topom. Njegovom nabavkom moglo bi se, u izvesnoj meri, nadomestiti povlačenje protivavinskih topova kalibra 20 i 30 mm u vreme kada se očekivala nabavka novijih sistema. Kada je bilo izvesno da od toga nema ništa, izvestan broj samohodnih topova kalibra 30 mm („prage”) vraćen je u upotrebu.

KOMENTARI12 komentara

 1. Nina says:

  Ovo je dokaz da je sve što je pisao Informer čista laž.

 2. Baja says:

  I ja želim da vlada mir u cijelom svijetu pa neide,tako i Srbija želi želi i samo želi oružje.

 3. Apis says:

  Ja već jednom rekoh, dobićemo ruski ku.rac dok je na vlasti ovaj olos. Oni zapravo i ne zele oruzje već izgovor kao trazili smo i niko nam nije dao. Traziti od Rusa oruzje i pricati o nasem putu u EU bez alternative sto znaci i u NATO to je krajnji bezobrazluk. Trazimo milostinju i jedna debela krmača ministarka grokće na Ruse i grize. Znamo da u Vucićevoj vladi nema samostalnih, sve je sinhronizovano. Prema tome krmača nije pobegla iz svinjca nego ciljno pustena.

 4. Blaženi Alojzije says:

  Slobodno se naoružavajte. Vaša država, vaše pravo. Mi nemamo problema s time, niti ćemo kukati i plakati kao vi.

  • Gavrilo says:

   Zlikovce Alojzije,da li imate ili nemate problem, je stvar tacke gledista, ako si nekom duzan poloziti racune za klanje u periodu 1914-18, a narocito od 1941-45, i u ovom zadnjem 1991-95,ne bih bio tako ,,spokojan,, !

 5. Blaženi Alojzije says:

  @Nina Nisam znao da još ima onih koji misle da je Informer ozbiljna novina. Nasmijala si me. :D

 6. Baja says:

  Apise,dobio si ti tu stvar od Hrvata a ako bas oces dobices i Ruski ku.ac.

 7. Lajla says:

  @ Baja! Stisni supak ruski qvc severa.

 8. teletabis says:

  Dokle ćemo da pišemo gluposti?

 9. Baja says:

  Evo vidite da vam Rusi oce uvalit jaja pod bubrege. Trazite onaj kamion sa puno vise tockova.

 10. Apis says:

  Bajo Ustase ćemo pregaziti i sa lukom i strelom. Kazna za zlocine se neće odlagati.

 11. baja says:

  kad nije do sad uvezla srbija oruzije nece ni nikad za nikad u srbiji nema srba ni vlade srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *