РУСИ ОТКРИВАЈУ КРВАВЕ ПЛАНОВЕ: Шиптари спремају нападе и рат…

RUSI OTKRIVAJU KRVAVE PLANOVE: Šiptari spremaju napade i rat…

4 novembra 2017

Presuda koja je upravo doneta za Kumanovo, ne samo da Makedoniju uvodi u nove tenzije, već su sve glasniji oni Albanci koji smatraju da su izmanipulisani i da bi trebalo da silom izdejstvuju da se „tiranska platforma“ sprovede u delo.

Makedonska zastava u plamenu uz povike „UČK, UČK“ i psovke upućene na račun Srba i Makedonaca, ali i povici za novo nasilje, poruka je koju su kosovski Albanci uputili Makedoncima posle izricanja presude u Skoplju albanskim teroristima za napad u Kumanovu 2015. godine. Ni premijer Makedonije Zoran Zaev, niti bilo ko iz državnog vrha Makedonije nije reagovao, ni na paljenje makedonske zastave, ni na nove pretnje nasiljem.

Analitičar iz Skoplja Aleksandara Mitevski zbog svega ovoga strahuje da bi moglo da dođe do nove destabilizacije u Makedoniji, a ne isključuje ni mogući novog terorističkog akta, sličnog onome u Kumanovu.

On podseća da je njih 33 koji su osuđeni za napad u naselju Divo u Kumanovu, dobili ukupnu kaznu u visini od 750 godina, i podseća da je većina osuđenih sa Kosova. Osim toga, Mitevski napominje da ne treba zaboraviti i da su oni teroristi koji su poginuli tokom napada u Kumanovu bili sa Kosova, kao i da je njihovu sahranu organizovala tamošnja vlada i da su sahranjeni kao — narodni heroji.

„To što se sinoć desilo na Kosovu bilo je i očekivano da se desi, budući da je većina tih Albanaca sa Kosova. Niko u Skoplju nije reagovao, čak ni protestnom notom Prištini, a sve to samo da se ne bi narušili odnosi sa Albancima u makedonskoj vladi. Posebno jer su oni koji su palili zastave skandirali i ’Ali — izdajnik‘, aludirajući na Alija Ahmetija (DUI), koji je glavni koalicioni partner Zorana Zaeva i lider najveće albanske stranke u Makedoniji“, kaže Mitevski.

Mitevski je mišljenja da je i ovo jedna od naznaka da deo Albanaca za ovakvu presudu krivi Ahmetija koji, kao član Vlade, nije reagovao, i smatraju da je hteo da zaštiti svoje pozicije u vladajućoj koaliciji. Da su Albanci veoma besni, našeg sagovornika uverava i ono što se čulo tokom izricanja presude usred Skoplja.

„Dok su sudije izricale kaznu, pristalice OVK koje su pratile suđenje počele su da skandiraju OVK i pretili da se neće na tome završiti i da će da bude dodatnog nasilja, da su spremni na rat. A ispred suda nalazio se lik sa dinamitom oko pojasa koji je hteo da se raznese pred sudom“, kaže naš sagovornik.

Inače, presuda teroristima iz Kumanova, koja je trebalo da bude izrečena uoči drugog kruga lokalnih izbora u Makedoniji, odložena je za završetak izbora, što je, prema rečima našeg sagovornika, bio politički potez makedonskog premijera, jer nije želeo da izgubi glasove u biračkom telu Albanaca.

Zaev definitivno ima problema sa delom svojih koalicionih partnera iz koalicije Alijansa Albanaca, koja je sastavljena od tri partije i ima tri poslanika u skupštini. Njihova nesloga mogla bi da sruši Vladu, jer su nejedinstveni. Ovaj razdor je podgrejan i rezultatima lokalnih izbora ovih stranaka, ali i izrečenom presudom koja je samo dolila ulje na vatru.

U tom kontekstu, ovaj međualbanski sukob mogao bi da dovede do napetosti, pa i obračuna u Makedoniji. Da stvar bude gora, između dva kruga lokalnih izbora Alijansa je sklopila dil sa opozicionom albanskom partijom BESA za uzajamnu podršku protiv DUI. Alijansa još nije napustila Vladu, i pored otvorenog sukoba sa DUI, ali Zaev već priprema teren da smiri situaciju. Naime, ako se desi da neko od njih napusti vladu, njihova mesta bila bi ponuđena partiji Mehmeta Tačija DPA.

Ovakve političke igre sa albanskim strankama i presuda koja je upravo doneta za Kumanovo, Makedoniju ne samo da dovode u nove tenzije, već su sve glasniji oni Albanci koji smatraju da su izmanipulisani i da bi trebalo da silom izdejstvuju da se „tiranska platforma“ sprovede u delo.

Upravo zbog takvih glasova, naš sagovornik iz Makedonije vrlo je ozbiljan kada kaže da je ovo samo predigra za „novo Kumanovo“. U paljenju makedonske zastave u Gnjilanu učestvovali su i navijači grupe „Jastrebovi“, demonstranti su na trgovima u Gnjilanu i Peći pozivali Albance da brane svoja prava, i da se bore protiv, kako tvrde, „nepravde koju su učinili ’Slavomakedonci‘“, prenose prištinski mediji.

(Sputnik)

KOMENTARI6 komentara

 1. goran says:

  Izgaziti sve do Grcke, ukljucujuci i poturice Makedonce. Potom sa Grcima i Bugarima krojiti sudbinu Balkana.

  • Džidži says:

   Gorane znaš li da samo do Niša pada kiša a posle Niš vrne dožd

   • Jasamja says:

    Znas kako kazu kod nas ...sto je babi milo...to joj se i snilo.Tacno je da u poslednje vreme Siptari kupuju stanove po Leskovcu i to rade planski,na duze staze.Pa kupuju i po Beogradu....da necete mozda i njega da nam uzmete?!U Leskovcu nema Siptara.Do sad ste sve planski radili,ali bez nekog rata necete stici do Nisa.A ako pukne....nemojte biti previse sigurni u vase Americke prijatelje mozete ostati i bez ovoga sto ste nam oteli do sad!!!

 2. ilija krneta says:

  vucic je dobar sa unijom i nato pakt za mir on ce to srediti sve nema rata mir mir

 3. Djuro says:

  Spremaju se oni za rat svaki dan i dobiće ga uskoro to će biti početak njihovog kraja.

  • Velika Metla says:

   Šiptari se pitaju u vezi rata koliko li se ti i ja pitamo da li će Etna proključati! Oni su pašče na uzdi čemerike!Kad čemerika dobije po ljuški šiptari će se sami iseliti sa srbskih prostora,gde ih je zapad,vatikan,naseljavao vekovima,manje ili više!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *