РУСИ ОТКРИВАЈУ ЗАШТО је генерал Младић осуђен!

RUSI OTKRIVAJU ZAŠTO je general Mladić osuđen!

23 novembra 2017

Sramna presuda generalu Ratku Mladiću nema nikakve veze sa pravom i pravdom. To je samo još jedna antisrpska presuda antisrpskog tribunala. To je cena koju Srbija plaća za ulazak u EU, a kojom se istovremeno opravdava agresija NATO-a na Balkanu.

Ta presuda će se sigurno upotrebiti kao instrument pritiska na vlasti u Beogradu, a pre svega u Banjaluci, kako bi Republika Srpska odustala od osamostaljenja, smatraju ruski analitičari. Stručnjaci veruju da će Mladićev pravni tim uložiti žalbu na presudu, ali se boje da to neće ništa promeniti.

„Haški tribunal je pristrasan i neobjektivan. Smatram da su advokati generala Mladića ubedljivo dokazali da je on nevin po osnovnim tačkama optužbe, poput Srebrenice ili opsade Sarajeva, ali bi upravo zbog ispolitizovanosti tribunala bilo čudno očekivati drugu presudu sem kazne doživotnog zatvora. Ali borba se nastavlja, jer će Mladićev pravni tim uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu. Podsetila bih da je isporučivanje Mladića bio jedan od uslova koji je Brisel postavio Beogradu na putu ka EU. Kao što vidimo, sve to je bila velika iluzija i prevara, zato što, prema mom mišljenju, u sledećih dvadeset godina niko neće primiti Srbiju u EU“, kaže Jelena Guskova, direktor Centra za proučavanje savremene balkanske krize.

Doktor istorijskih nauka i direktor Instituta za slovenske studije RAN Konstantin Nikiforov ističe da je Haški sud pretvoren u „politički instrument“, a istovremeno upozorava da će se presuda Mladiću negativno odraziti na ceo region.

„Ništa se neočekivano nije dogodilo. Selektivno pravosuđe je gore od opšteg bezakonja. Setimo se kako je isti taj Tribunal pustio na slobodu generala Gotovinu, albanske vođe OVK i Nasera Orića. Trebalo je sve osuditi ili sve amnestirati. Pristup bi prema svima trebalo da bude isti, inače se sud pretvara u politički instrument. Ova presuda će se negativno odraziti na stabilnost regiona, opet će početi priče o tome da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Jasno je da će Mladićeva odbrana uložiti žalbu na presudu, alu u ovom slučaju, nažalost, presuda će ostati ista“, smatra Nikiforov.

Petar Iskenderov, viši naučni saradnik Instituta za slavistiku RAN, kaže da je ova presuda bila očekivana jer je Tribunal sve ove godine bio antisrpski nastrojen.

„Haški tribunal je od samog osnivanja imao zadatak da osudi političke lidere Srbije i lidere bosanskih Srba kako bi opravdao vojne operacije NATO-a na Balkanu, kao i politiku zapadnih zemalja prema ovom regionu. Nakon što je izrečena presuda Radovanu Karadžiću, bilo je jasno da će presuda generalu Mladiću biti još oštrija. Ona će se sigurno koristiti kao instrument pritiska na rukovodstvo u Beogradu, a pre svega u Banjaluci, kako bi Republika Srpska ne samo odustala od planova koji se tiči osamostaljenja, nego i od odbrane svojih prava, koja su zagarantovana Dejtonskim sporazumom“, smatra Iskenderov.

Svaka presuda takozvanog Haškog tribunala, koji se nikako ne može nazvati pravosudnim organom, nije ništa drugo nego ruganje predstavnicima, uglavnom jednog naroda – Srba, ističe profesorka ruskog Univerziteta MGIMO, ruski politikolog i publicista Jelena Ponomarjova.

„To je jasno svima koji se bave balkanskom problematikom, jer se sve radi da bi se za ratne zločine proglasili krivim isključivo Srbi. Sudije ne uzimaju u obzir ni moralne kvalitete ljudi, ni starosno doba, ni zdravlje, a da ne pominjemo nameštene optužnice. Sve te optužnice su grubo politizovane i nemaju nikakve veze sa pravom. A u politici, kao što znamo, upravljaju samo interesi određenih igrača. Kada je general Mladić uhapšen, prvo sam pomislila da će biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zato što taj čovek zna istinu i treba ga sprečiti da je svetu kaže. I upravo zato je sada naš zadatak da širimo istinu koju treba da znaju milioni ljudi, da pišemo o tome, da održavamo naučne konferencije…“, rekla je Ponomarjova.

Ona ističe da je general Mladić heroj koji zaslužuje poštovanje i izražava nadu da će istina o njemu jednog dana izaći na videlo.

„Milioni ljudi ne mogu da greše – u Srbiji, u Republici Srpskoj, i u zemljama u kojima živi velika srpska dijaspora, general Mladić je heroj, vojnik, borac, to je figura koja zaslužuje proučavanje i poštovanje. Mislim da će vremenom pravda pobediti i istina o njemu i njegovim delima biće dostupna i zapadnim ljudima. U svakom slučaju, ova presuda nema ništa zajedničko sa pravom i pravdom“, naglasila je ona.

Ponomarjova je navela da je Tribunal „pokazao svoju nesposobnost da sarađuje sa drugim zemljama“, navodeći primer Rusije, koja je dugo zahtevala da se obezbedi mesto za lečenje, kako je rekla, starog čoveka, ali da je Tribunal to odbio.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI33 komentara

 1. Kulak says:

  Njihovi sudovi su nebitni.

  • zlatko says:

   Tako je.

 2. Batina says:

  Taj tribunal je nakaza od suda.

 3. Batina says:

  Svi smo mi general Mladic.

 4. zlatko says:

  Meni ova presuda ne liči na ulaznicu u EU. Naprotiv, pre mi liči na odbijenicu ulaska u EU, jer ko je lud da ide u organizaciju u kojoj vlada nepravda prema njemu bez izgleda da se u budućnosti bilo šta promeni? Ne, ova i sve ostale haške presude služe isključivo jednom cilju: moralnom, političkom, istorijskom slomu i istrebljenju Srba. Meni se čini da je to svima u svetu jasno, osim nama. Naše nerazumevanje i nedoumice oni vešto koriste da sebi olakšaju taj gnusni zlikovački posao. Oni neće stati dok god mogu da nas uništavaju, dok god se mi ne probudimo i pružimo otpor, uzvratimo adekvatnom snagom adekvatnim sredstvima.

  • Aleksandar says:

   Ovo je već bliže razumu.

  • Za Srbiju says:

   Voleo bih da je uradio sve to što piše u presudi.

 5. mladen says:

  KULAK SAYS SUDOVI SU NJIHOVI BITNI DOK OAVAKO FASISTI SUDE SRBIMA.ZNAS U CEMU JE PROBLEM KULAK SAYS STO TI NITI SRBI USRBIJI NE SHVACAJU DA INKVIZCIJA ZAPADA CELA AMERIKA I EVROPA TZV I VATIKAN KOJI VODI IGRU UNISTAVAJU SRBE NIJE VODE REC O MLADICU KOJEG SU IZDALI SRPSKI IZDAJNICI VEC O TOME DA NETKO SIPTARI USTASE MOGU IZMISLITI DOGADAJ NEKOG SRBINA IL ISRPKINJE KOJI NEMA VEZE S RATOM ODVEDE GA INKVIZICIJA U HAG I ETO ZAKLJUCKA UBIJU GA IDE DOZIVOTNO PRVO SU GA LEKOVIMA OTROVALI DA IMA VELIKI TLAK JER TLAKOM UBIJES COVKEA OVDE SE VIDI DA ON NIJE PRI SVESTI S VELIKIM TLAKOM I NA KRAJU INKVIZICIJA MU PRESUDILA DOZIVOTNO U HAGU SE MOZE NACI BILO KOJ I SRBIN SRBIJE IL I SRPKINJA U TOME JE PROBLEM KOJI UOPSTE NE SHVATAJU GRADANI SRBIJE OVO STO SAM NAPISAO NE STIZE DO NJIHOVOG MOZGA A IZDAJNICKA VLAST SNS I SDP IZRUCICT CE BILO KOJEG SRBINA TOM ZATVORU FASISTA

 6. Taipova Češma says:

  Ko što se u pokojnoj sfrj glavna ulica u svakom gradu zvala maršala tita,tako će od sada,za mene,u svakom gradu ili mestu u Srbiji glavna ulica nositi ime Generala Ratka Mladića.

 7. Trifun says:

  Mladic je pobjednik! U svakom pogledu! Usao je u nasu istoriju kao veliki vojskovoda i pobjednik koji nam je donio slobodu iako su zapadne genocidne hijene bile na vrhuncu svoje moci tada i radile sve sto su mogle zajedno sa muslimanskim svijetom od kojeg uzimaju ogromne pare, da nas poraze i uniste. Nas najveci peh je sto je na celu Srbije bio jedan veliki diletant, ciji sef DB i Nacelnik Generalstabe su radili za CIA i neprijatelje, a sam Milosevic bio jedna tuzna figura koja nije shvatila istorijski trenutak kako treba, niti je shvatio sutinu zapadnih genocidnih hijena i njihove metoda vodenja sistematskih genocida protiv naseg naroda i Rusa kroz istoriju...On je utabao temelje za jos vece veleizdaju u Srbiji koje ce se vratiti nazad kao bumerang tim klikama u Beogradu. Nema nazad.

 8. Stepa says:

  Pozdrav srpskom junaku i generalu. Od neprijatelja se drugacija odluka nije mogla ocekivati.

 9. da da says:

  naravno da general nije kriv,branio je zemlju i svoj narod od povampirenih konvertita...najveći krivac je srpska vlast koja je uhapsila generala i isporučila ga hagu...

 10. Hruscov says:

  Dole izdajnicka vlada. Dole politicari ne sposobni.

 11. Zaharije Serak says:

  Vrlo jednostavno,nema tu nista za otkriti.Osudjen je jer je ratni zlocin i sve sto je radio radio je u tom smjeru.Njegova cuvena izjava poslije upada u Srebrenicu kada spominje bunu dahije,osvetu.....Bolesno

  • Aleksandar says:

   Tip je malo retrogradan. Zašto mrzite čoveka, Serko?

  • zlatko says:

   Ja se toga ne sećam. Čak i da je rekao tako nešto, ne znači da je to i učinio. Ako je njemu doživotna kazna izrečena zbog takvih izjava, onda mislim da i tebe, Zaharije, treba zatvoriti u buvaru i progutati ključ. I ti si svašta trtljao ovde, pa što da te ne uapsimo i osudimo? Drugo, srpska vojska nije UPALA, nego gospodski UŠLA, UŠETALA u Srebrenicu, praktično bez borbe, jer su se sve muslimanske trupe već razišle po dogovoru Izetbegović-Klinton. Sve je bilo predstava, holivudska inscenacija zločina. Ali ti to sve znaš verovatno i bolje od mene, nema potrebe upuštati se u detalje.

   • doktrina soka says:

    @zlatko! Svaka ti je rec ne mestu,potpisujem. Ziveo HEROJ RATKO MLADIC.

  • Velika Metla says:

   Zaharije balijo,OSVETA NEGO ŠTA! Da su se naši preci osvetili onda kada je za to bio momenat ne bi smo sa vama balijanerima gubili vreme uvek kada neko napadne na nas Srbe! Posle Balkanskih ratova vam se progledalo kroz prste misleći da ćete napokon biti iole normalni! Isto tako i posle Prvog svetskog rat,pa opet ništa! Pa posle Drugog svetskog rata i opet ništa! Pa devedesetih i opet ništa! Vi i dalje protiv svojih predaka lajete,ratujete,slugenjarite svakakvoj ološi kojoj se digne da napadne Srbina ma gde on bio! Dođu turad vi gaće na kolena a Srbinu nož pod grlo! Posle turadi Srbin vam oprosti! Na taj oproštaj ste odgovorili u Prvom ratu s time što ste uubijali i kklali Srbe! Posle Prvog rata opet vam Srbin oprosti,a vi "zahvalite"u Drugom svetskom ratu s time što nacistima služite! Posle Drugog rata opet vam naravno blentavi Srbi oproste i vi i na to opraštanje "zahvalite"devedesetim! DOKLE balijaneru DOKLE? Od srca žalim što vas general Mladić nije istrebio kao šarene konje,pa da ima i za šta i odgovarati!Pošto se istorija ponavnja,biće prilike za to!

 12. sergej says:

  Ratko Mladić je kao Čiča Draža jedini evropski gerilac! Plan Barbarosa je bio odložen neplanski zbog demonstracija u Beogradu protiv trojnog pakta i platili smo glavama!!! Plan novog sveckog poretka je ponovno odložen jer su sve testove raspada SSSRa na nama proveli i zakasnili su četiri godine i sad imaju Putina to nam nikad neće oprostiti!!! Ovo je ugrubo rečeno ali vas čitaoce navodim da dobro izanalizirate prošle događaje a sad imamo opet trojni pakt samo pod dva naziva NATO i EU. I imat će mo opet ruse koji oslobađaju Beograd imat će mo opet Sremski front a već kopiju Broza imamo. Istorija se ponavlja!!!

  • padre says:

   Ja jih ipak ne bi mešao!

 13. ilija says:

  putin je trebo zarobiti u siriji generala nato pakta i traziti zamenu za ratka da ga vo;e tobi i napravili imali su sansu sve su to pizde komunisticke i treba ih nato da bije po svacim nema kod srba 100- za jednog

  • doktrina soka says:

   @alija,ne lupaj,majke ti,a sad bezi pod kamen.

 14. hary neron says:

  Ložoite se ovde na jedno od največih oficirskih đubreta koje ste imali u svim svojim vojskama 90.godina. Kakav je to general koji se ne znaje ni da se pristojno ponaša ( setite se njegovog ponašanja do njegovih najbližjih suradnika pa do medija......). Ako je bio nevin zašto se nda skoro 16 godina krio i bežao što sve ukazuje na njegov nepostoječi oficirski moral. Da je imao oficirskog morala ako nije htio da pred sudom odbaci obtužbe na svoj rad mora bi da se kako sleduje častnom poveljujučem oficiru da se ubije onako kako su uradili mnogi častni oficiri u istoriji kada su bili stisnuti u ugao i nisu dozvoljavali da izgube svoju oficirsku čast.

 15. Baja says:

  Dobise Srbi jos jednog Marka Kraljevica,heroja i junaka!!!!!

  • zidajte na sprat says:

   Crnogorci Su oduvjek znali da je junastvo bez cojstva zlocin I tako zivjeli a kod srba nikad Ni cojstva Ni junastva,I nema teme u kojoj ve I malo dijete NE moze cutnut

 16. sergej says:

  hary neron@ Da nemaš možda Edipov kompleks?

  • hary neron says:

   Svako ko stupa u vojnu službu mora da zna da u vojnoj službi postoje samo dve alternative ili totalna pobeda ili smrt kada su u pitanju rukovodeči kadrovi a Mladić je bio najviši rukovodeči kadar vojske RS. A svi i znamo da totalne pobede nije bilo nego je bio od strane zapada spašen totalni poraz ( seti se događanja 95. godine ispred Banja Luke i pritiska zapada na Hrvatsku da zaustavi svoju ratnu mašineriju koja je bila u naletu. Da se to nije dogodilo danas bi verovatno svi prekodrinski srbi živeli istočno od Drine. Šta je u tom slučaju radio Mladić? Pogledaj šta je radio od 93. pa do kraja rata 95. godine kada su bile sve tri zaračene strane egal naoružane. Ko je kriv da je pao dinarski dio BiH hrvatima u ruke? Onaj koji je rukovodio vojskom RS. A ko je bio to? Pa niko drugi no Mladić. I ako bi imao imalo oficirskog morala u sebi krajme rata bi morao da uradi samoubistvo radi svojih propusta u poslednje dve godine rata u BiH sa čem je vas BiH srbe pretvorio iz suštinskog subjekta u suštinski objekat BiH stvarnosti. Radi njegovih pogrešaka i gluposti danas vi BiH srbi sa svojom RS služite kao dupli korisni idioti, rusima služite kao korisni idioti oko trgovine sa teritorijama sa zapadom a zapadu koristite kao korisni idioti sa fizičkom kontorlom islamskog faktora u BiH. Sve to su razlogi zašto je Dodik toliko često u Moskvi i zašto su bili hrvati 95. stopirani ispred Banja Luke.

   • vindfaker says:

    ne lupaj , kakva bre hrvatska vojska....

 17. Velika Metla says:

  U NAJMANJU RUKU OVI RUSI BI TREBALI ĆUTATI! Rusija je jedan od potpisnika i garanta rada ovoga nazovi suda! Zar je moguće da nisu znali šta se radi u tom sudištu???!!! U najmanju ruku su MORALI isključiti svoju državu iz tako nečasnog posla!Pa valjda su Rusi znali kako i šta radi ovaj nazovi sud,pa su trebali istupiti iz celog tog "teatra",i reći javno šta se radi! A da..................,bili su neinformisani!

 18. punca says:

  ŽIVEO SRPSKI HEROJ RATKO MLADIĆ ........... ŽIVEO SRPSKI HEROJ RATKO MLADIĆ .......... ŽIVEO SRPSKI HEROJ RATKO MLADIĆ .......... ŽIVEO SRPSKI HEROJ RATKO MLADIĆ .......... ŽIVEO SRPSKI HEROJ RATKO MLADIĆ ..........

 19. Lune says:

  Hm,hmm...ne radi se o presudi,radi se,o presvlacenju,zutih smrdljivih gaca,usrane evrope,i pisanje novih udzbenika, bez Nirnberskog procesa,ausvica,Jasenovca..i, svaljivanja,nacistickog zla, na Srbe,Mladica sa Srebrenicom. U tim i takvim uslovima,nema uslova za pomirenje,pa ni " suzivot"..sto i jeste cilj,novog " Kurta Valdhajma",,, Gavrilo Princip nije terorista, Ratko Mladic nije zlocinac,to je ono,sto mora da bude u Srpskoj istoriji,udzbenicima..

 20. milija suzović says:

  RATKO MLADIĆ JE OSUĐEN JEL JE RAZBUCAO BIHAĆKI AERODROM KOJI SU FINANSIRALI ZAPADNI FAŠISTI. GOVORILO SE DA JE CENA 4 MILIJARDE DOLARA DO 11 MILIJARDI.

 21. vindfaker says:

  ali zato je Bosna Srpska drzava!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *