RUSI PIJANCI: Za tri godine u Rusiji od trovanja alkoholom umrlo 45.000 ljudi

RUSI PIJANCI: Za tri godine u Rusiji od trovanja alkoholom umrlo 45.000 ljudi

12 januara 2014

drunk_russiaU poslednje tri godine, u Rusiji je od trovanja alkoholom umrlo 45.000 ljudi, tvrdi pomoćnik ruskog premijera dr Genadij Oniščenko koji je donedavno bio zadužen za kontrolu kvaliteta proizvoda koji dolaze u ovdašnje prodavnice. Dr Oniščenko veruje da je odluka vlade da se minimalna cena flaše votke poveća sa 199 rubalja na 220 (što je oko pet evra) bila i neophodna i dobra i da će ubrzo dati pozitivne rezultate.

Po potrošnji alkohola u Rusiji prednjači Moskva, u kojoj živi oko deset posto stanovništva te velike zemlje. Moskovljani popiju od 15 do 20 posto od ukupne količine alkohola koji se prodaje u Rusiji. Prosečni stanovnik glavnog grada dnevno popije “pola” flaše piva i čašicu votke (0,5). Vino piju najmanje jer im je ono preskupo – u proseku tek jedna flaša mesečno, a razlog je što je vino jednostavno preskupo za prosečan džep.

I pored svega, lekari kažu da je u Moskvi alkoholičara manje nego u provinciji: kliničkih alkoholičara u gradu je dva posto, a bez pića ne može deset posto Moskovljana. U ruskoj provinciji je taj broj tri puta veći, a alkohol je tamo glavni uzročnik velikog broja infarkta i moždanih udara.

Vadim Drobiš, direktor Centra za istraživanje tržišta alkohola tvrdi i da se sve više prodaje nekvalitetnog alkohola i raznih surogata.

– Pre nekoliko godina alkoholna pića u prodavnicama su sva bila kvalitetna. Sada je za trećinu pala proizvodnja licencirane votke. Zato se na stalažama pojavilo lažno piće. Tako kao konjak trgovci nude bućkuriš od alkohola i čaja. Od ukupne ponude u Moskvi je oko 15 posto falsifikovanih pića. Povremeno policija pronalazi skladišta takvog alkohola, kaže Vadim Drobiš.

Za razliku od onih koji su pozdravili poskupljenje votke, Vadim Drobiš je uzdržan u proceni dometa takve odluke. On kaže da je za mnoge u Rusiji i cena najjeftinije flaše votke (200 rubalja) jednostavno previsoka. Zbog toga se i kupuju razni surogati, što je opasno po zdravlje.

Bez obzira na polemike i različite stavove, očito je da vlasti veruju da stalnim poskupljenjem votke mogu da smanje broj potrošača. Tako se planira da od 2016. godine litar votke košta 600 rubalja (1 evro je 45 rubalja).

BOLjE U GRADOVIMA

Prema službenoj statistici u gradovima pada konzumiranje alkohola. U poređenju sa 2000. godinom, Moskovljani piju pet posto manje piva i 15 do 20 posto manje votke. U gradu je zabranjena prodaja alkohola tokom noći, ali eksperti tvrde da prodaje ima i tada samo što ništa ne prolazi kroz službenu kasu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *