РУСИ ПОБЕДИЛИ У ВЕНЕЦУЕЛИ: Амери сада њима морају да плаћају за нафту

RUSI POBEDILI U VENECUELI: Ameri sada njima moraju da plaćaju za naftu

18 marta 2019

Dok kritikuju EU da postaje zavisna od ruskog gasa, SAD su povećale uvoz ruskih energenata, a razlog je američka ekonomska blokada Venecuele, iz koje više nema pošiljki za Ameriku.

Prema mesečnom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku, Rusija je zamenila Venecuelu kao izvoznika nafte u SAD.

Od 1. marta iz Rusije je u SAD otplovilo devet tankera s naftom i naftnim derivatima. U poređenju sa novembrom prošle godine, ruske isporuke u SAD povećane su za čak 60 odsto.Rusija je, tako, povećala izvoz nafte Americi sa dosadašnjih malih količina na 150.000 barela dnevno.

Venecuela je do sada isporučivala, osim u SAD, i oko 400.000 barela nafte dnevno Indiji i Kini. Sada je uzvoz venecuelanske nafte u SAD ozbiljno smanjen nakon uvođenja američkih sankcija.

Istovremeno, SAD se žestoko protive „Severnom toku 2“ i „Turskom toku“, kojima će gas iz Rusije stizati u EU.

Poznato je da su SAD prošle i ove zime kupovale ruski gas iz škriljaca, takozvani tečni gas, sa arktičkog terminala „Džamal LNG“, i to putem evropskih posrednika. Taj gas zagrejavao je američku istočnu obalu.

SAD sankcijama kažnjavaju zemlje iz kojih tradicionalno uvoze velike količine nafte, a onda energente uvoze iz Rusije, uprkos tome što je Moskva okarakterisana kao geostrateški neprijatelj Vašingtona.

To što je i Rusija meta američkih sankcija, ne sprečava trgovinu dve zemlje niti kupovinu ruskih energenata, a problema imaju samo manje zemlje koje su meta ucena SAD i EU, što je potvrdio i bugarski premijer Bojko Borisov.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    "Visoki general iz Venecuele prebegao u Kolumbiju"

  2. milorad2 says:

    videćemo još šta će se desiti u venecueli ali mislim da će amerrikanci NAPASTI i to uskoro i iznenada, mnogo su se ućutali a ne smeju da dozvole da čavez počisti njihove trolove i plaćenike:Politički gledano USA ne mogu NAZAD iz ove igre sa venecuelom:)Biće rata i to ubrzo.E sad kakav rat če biti to je već pitanje možda se malo pripuca a možda i mnogo.

  3. Vojna i ojdesve says:

    Samo napred prema ajfelovu kulu dolara.... thanks

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *