РУСИ ПОБЕСНЕЛИ: Америчко бомбардовање Сирије ће имати озбиљне последице! Прекршили све споразуме, нити су нас обавестили!

RUSI POBESNELI: Američko bombardovanje Sirije će imati ozbiljne posledice! Prekršili sve sporazume, niti su nas obavestili!

1 septembra 2019

Vašington, kršeći sve sporazume i, bez obaveštenja Moskve i Ankare, izveo je vazdušni napad u području Maret-Misrina i Kafer-Haja u provinciji Idlib, saopštio je Centar za mirenje zaraćenih strana.

Kako su objasnili u Centru, od šest ujutru 31. avgusta, na inicijatovu Rusije i Turske, sirijska vojska je jednostrano objavila prekid vatre u zoni deeskalacije, o čemu su obavestili predstavnike svih zaraćenih strana. Kako se pretpostavlja, primirje će omogućiti civilima da preko humanitarnih koridora napuste Idlib.Poslednjih 24 časa avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Ratnog vazduhoplovstva Sirije prekinule su letove iznad Idliba. Ipak, kako se navodi u Centru, u 15:00 Amerika je izvela vazušni napad koji je izazvao mnogobrojne žrtve i razaranja.

Američka strana je saopštila da je tom prilikom bio uništen „komandni centar Al Kaide“ u Siriji koji je pretio američkim građanima.

„SAD su svojim akcijama stavile pod znak pitanja dalje očuvanje primirja u zoni deeskalacije Idlib, dok su ga same prekršile. Bez obzira na granatiranja oružanih formacija koje su izazvale američki napad, sirijska vojska ostavlja na snagu moratorijum na vođenje borbi“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako su naglasili u resoru, ovakve akcije američke strane izazivaju čuđenje, uzimajući u obzira Vašington optužuje Moskvu i Damask za „neselektivnu upotrebu avijacije“ u Idlibu.

KOMENTARI10 komentara

 1. Milan says:

  Oko 15 časova avioni američke koalicije su napali neke ciljeve i to usred idlibske džihadističke zone u blizini glavnog grada Idlib. Dosad oni ovde u Idlibu nisu bili aktivni! Nakon što su pogodili ciljeve, dva aviona američke koalicije nastavili su da lete nad severnim delom idlibske zone. Amerikanci saopštavaju da su tom prilikom uništili „komandni centar Al Kaide“ u Siriji (u Idlibu) koji je navodno pretio američkim građanima. Ovde, zatim u blizini i u široj okolini nema američkih gradjana, izjava je čista laž. Navodno gadjali su zajednički sastanak lidera i starešina terorističkih grupa Al Kaide Haras-al din i pristalice Tavhid (ranije Jund al Aksa). Po pisanju "Sirijske" opservatorije za ljudska prava (one "čuvene" iz Londona) poginulih ima 40 a medju njima su i lideri. ... Amerikanci su ovo uradili 9 časova nakon objavljenog primirja koje je objavio Damask od 6 sati ujutru tog istog dana. Damask je jednostrano prekinuo dejstva, na inicijativu Rusije i Turske, a sa ciljem da omoguće civilima da preko humanitarnih koridora napuste Idlib. Zašto su avioni američke koalicije ovo uradili? Da li je njihov cilj da civili iz Idliba i dalje budu preplašeni i zbunjeni i da izostanu efekti upravo objavljenog jednostranog prekida vatre. Ili Amerikanci ovom akcijom blagovremeno ubijaju "svoje" da kasnije tokom oslobadjanja cele Idlibske zone ne bi se predali snagama SAA i da ne bi otkrili kako su obučavani, ko ih je finansirao, podržavao, itd. Naime sada su i starešine terorističkih grupa u Idlibu revoltirane jer osećaju da su ih njihovi raniji mentori izdali, te postoji opasnost da oni progovore. Čak su tome slično već pisali njihovi blogeri, npr. kritikovali su Erdogana da će ih prodati u Moskvi za neki unosan biznis, itd. Turska istovremeno pregovora i sa Rusijom i sa SAD, ko zna kako i zašto je ovo smaknuće odradjeno.

  • milorad2 says:

   "Ili Amerikanci ovom akcijom blagovremeno ubijaju "svoje" da kasnije tokom oslobadjanja cele Idlibske zone ne bi se predali snagama SAA i da ne bi otkrili kako su obučavani, ko ih je finansirao, podržavao, itd. Naime sada su i starešine terorističkih grupa u Idlibu revoltirane jer osećaju da su ih njihovi raniji mentori izdali, te postoji opasnost da oni progovore".... TO ti je to. TO je razlog i potpuno korektnosi zaključio.Ubacili su im bombe pravo u odžak jer su znali tačno gde su tj. imali su loktore na licu mesta a bacili su vrlo snažne bombe da budu sigurni,čitava zona je sravnjena.Ako je neko i preživeop verovatno neće dugo.

 2. Milan says:

  Dan ili dva pre ovoga Erdogan (cica sa dva lica) imao je telefonske razgovore sa Belom kućom u vezi humanitarne katastrofe koja preti Turskoj iz Idliba zbog toga što Sirija i Rusija ne poštuju dogovoreno primirje iz septembra prošle godine za idlibsku deeskalacionu zonu. Sada vidimo kako je Amerika pomogla po tom pitanju. Ako rezultat bude što haotičnije i što mnogobrojnije napuštanje Idliba od strane njenih civila, naravno za to će optuživati Rusiju. A Turska neka trpi štetu kad već nije dovoljno koperativna sa Amerikom.

 3. DDT says:

  Opa, počelo je uklanjanje nezgodnih svedoka - mrtva usta ne govore!

 4. teoretičar says:

  Amerika uopšte ne uklanja "nezgodne" svedoke jer takvih nema od početka. Da ih ima i još da su važni svedoci, pa nije valda da mislite kako rusija i sirija nisu uhvatile na hiljade njih? Pa jesu. Ponekad se i masovno predaju, ali nema previše svedoka a važnih ni najmanje. To je javna tajna. Svi znaju, niko i ne dokazuje, jer nema efekta. Ima samo kontraefekta. Inače, bukvalno Amerika izvodi napade naprosto da dokaže da bez nje nema rešenja, da je tu i da može da radi šta god hoće i kad hoće. Ono "pregovori" su isključili amerikance, rešenja donose samo rusija, iran, turska i sirija - mačku orep. A obuka kalifat ratnika je vršena u Iraku pre deset i više godina i tu obuku su radili plaćenici koji mogu biti i amerikanci i britanci i rusi i srbi i kinezi. Znači, službeno, amerika nije umešana u obuku a šareni sastav plaćenih učitelja ne ostavlja nikakav zvanični trag koji bi naštetio bilo kome, osim u trač medijima, od čega nikoga ne boli službena glava. Automobile i oružje je proizvedeno po narudžbini platioca u J Koreji, Japanu, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Rusiji, Francuskoj...To se kupuje na "svetskom marketu" koje ga poručuje a proizvođača u suštini nije briga gde će oružje završiti jer to nije oružje sudnjeg dana nego liferantsko oružje koje proizvodi maltene svaka država i šalje na crni market bez mnogo pitanja. Pare su važne. Nije nikada bilo neke veće buke oko oružja terorista i vozila ni od Zapada ni od Istoka jer sve njihovo oružje koje donosi pare se plasira i na crni market sveta. Amerikanci napadaju kad hoće, imaju neke svoje ciljeve, a opravdanje da "zaštite" svoje građane se odnosi na američke građane u Americi a šire i na američke reportere i turiste kojih ima od idiota do naučnika i kreću se čak i po ratnim zonama. Ovo nije uništavanje "svedoka" nego uništavanje dogovora koji su doneti bez amerike a iznad svega, davanje na znanje svim zaraćenim stranama, uključujući tu i Ruse, da bez Amerike nema ništa od bilo kakvih sporazuma. To je poruka napada. Koliko je ko uspešan u ovom nadmetanju snaga, treba da je jasno samo iz jedne činjenice a to je da se Rusija veća par puta povlačila iz Sirije jer je završila "posao" ali se ipak vraćala nazad jer ga nije završila. Prvo, amerika ima više baza u Siriji nego Rusija, turska, iran i hezbolah zajedno, i na njene baze još niko nije ispalio metak a drugo, nema slobode u Siriji dok je amerika tamo. I kao treće, ko sme da udari na Ameriku u Siriji? Mogu samo da pričaju po medijima ali to ima efekta kao lanjski sneg. Čak ni oblasti gde amerika nema baze, SAA i Rusija ne mogu da oslobode, jer Amerika i Izrael bombarduju i SAA i indirektno rusku bazu hmejmim kad god im volja, turci ruše ruske avione... Eto, to su trenutne žalosne činjenice u Siriji a radosne svi znate.

  • Slobodanka says:

   "I kao treće, ko sme da udari na Ameriku u Siriji? Mogu samo da pričaju po medijima ali to ima efekta kao lanjski sneg." - Što ti je toliko bitno da neko udari vojno na Ameriku, u ovom slučaju na Ameriku u Siriji? Evo mi smo udarili na Ameriku kad je bila u Srbiji? Pravno gledajući, samo po Ustavu i zakonu, mi smo tada morali da pokušamo da odbranimo svoju zemlju, bez obzira na to ko je agresor. I kako se to završilo? Koje su posledice? ... Direktnog sukoba izmedju Amerike i Rusije neće biti, verovatnoća 99%. To je tako zbog ogromnog nuklearnog potencijala koje obadve države poseduju. Neće ulaziti ni u manje direktne sukobe, jer u spirali daljih sukoba išlo bi se ka sve većim i proradilo bi i nuklearno naoružanje. Moraju da se obuzdavaju, a Amerika zbog svog imidža nastojaće da ostavi sliku kao da se ona nešto manje obuzdava. Rusija u Siriji sve ratne poteze će najpre treba odmeriti spram mogućnosti i potreba Sirije. Siriji sada, a bogami ni kasnije nije potrebno da ulazi u sukob sa američkom vojskom. S druge strane američke vojne snage da bi napale snage SAA u Siriji za to bi morali da naprave baš jak razlog. Recimo mogu da tvrde da je napadnuta američka vojna baza od strane SAA. Prema tome Amerikanci će još dugo sedeti u nekim delovima Sirije.To su: 1) teritorija velike baze Tanf na jugu sirijske pokrajine Homs blizu tromedje Sirija-Jordan-Irak, 2) Manbidž to je relativno mala teritorija i zapadno je od reke Eufrat, 3) velika teritorija istočno od reke Eufrat. Ova najveća teritorija Sirije na kojoj su Amerikanci prisutni podržavajući kurdski SDF, na toj teritoriji Amerikanci neće biti sigurni. Okrnjiće ih najpre Turska na severu Sirije na čemu već radi. Zatim krnjiće ih Sirija, ali neću da pišem kako će to izvesti.

   • Pravda says:

    Mislim da je bolje da ne pises.

  • Slobodanka says:

   Amerika ostaje i dalje svetska sila, ali se mora uvažiti da postoje i svetske sile Kina i Rusija. Amerika više nije izuzetna i predominantna svetska sila. Činjenica je da unipolarni američki svet nestaje, a multipolarni svet raste. Amerika ne gubi svoju dominaciju nad svetom samo zbog rasta Rusije i Kine, i ostalih država, nego unutrašnje slabosti i unutrašnja trulež te svetske imperije najvažnije su za opadanje njene dominacije nad svetom.

 5. Marina says:

  Organizovali ima sastanak pa im roknuli atomsku bombu kroz čunak! Da nije tako bombardovali bi neku ćevabdžinicu u predgrađu Idliba!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *