РУСИ ПОКАЗАЛИ КУРДИМА КО ЈЕ ГЛАВНИ

RUSI POKAZALI KURDIMA KO JE GLAVNI

23 februara 2021

Ruska vojna policija se 21. februara povukla iz svoje baze u gradu Ajn Isa na severu Rake, prema informacijama Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Nadzorna grupa sa sedištem u Londonu tvrdi da su se ruske trupe povukle u grad Tel Samn, južno od Ajn Ise. Ruske zastave spuštene su u bazi, gde je i dalje prisutno nekoliko oficira za vezu Sirijskih demokratskih snaga (SDF).Ranije su turske snage granatirale okolinu Ajn Ise u novoj eskalaciji. Militanti koje podržavaju Turci uspeli su da u napadu unište i jedan buldožer SDF-a.

Rusko povlačenje iz Ajn Ise tek treba da bude potvrđeno. Nekoliko jedinica Sirijske arapske vojske i dalje je raspoređeno na svojim položajima oko grada.

Ranije je SOHR saopštio da su se ruske snage povukle sa jednog od svojih položaja u blizini grada Tel Tamr, pod kontrolom SDF-a, na severu al-Hasake. Međutim, nadzorna grupa je priznala da je „povlačenje“ puki manevar koji je trebao izvršiti pritisak na SDF.

Situacija oko Ajn Ise daleko je od stabilne. Turske snage već nekoliko meseci granatiraju grad i okolinu.

Prošle godine je Rusija upozorila SDF na napad na Ajn Isu, koji su predvodili Turci, i zatražila od grupe koju predvode Kurdi da taj grad preda vladi Damaska. Međutim, grupa je to odbila.

Navodno rusko povlačenje iz Ajn Ise moglo bi da ima za cilj pritisak na SDF, koji ne sarađuje sa sirijskim vladinim snagama kako bi trebalo.

(Mediji)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *