РУСИ ПОКРЕНУЛИ ВЕЛИКО ПИТАЊЕ: Коме ће припасти територија у Сирији коју остављају Американци?

RUSI POKRENULI VELIKO PITANJE: Kome će pripasti teritorija u Siriji koju ostavljaju Amerikanci?

26 decembra 2018

Rusija nema jasnu predstavu o rasporedu povlačenja američkih trupa iz Sirije i razlozima za ovu odluku, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu.

„Svakako shvatamo značaj ove odluke. Prema našoj proceni, ona se sastoji u tome da će pomoći sveobuhvatnom rešavanju situacije“, rekla je Zaharova, podsetivši da je Moskva više puta ukazivala da „faktička okupacija“ od strane SAD značajnog dela teritorije Sirije predstavlja ozbiljnu prepreku za rešavanje sirijske krize.Zaharova je naglasila da Moskva ne shvata u potpunosti „sve uzroke koji su podstakli na takav korak“.

Ona je dodala da nije jasno u pogledu vremenskog rasporeda povlačenje američke vojske, ističući da se ruska strana za sada fokusira na izveštaje medija, prema kojima će potpuno povlačenje američkih kopnenih snaga iz severoistočne Sirije, iz oblasti El Tanfa, na jug zemlje biti sprovedeno u roku od dva-tri meseca.

Teritorije koje će ostati nakon odlaska američke vojske treba da budu predate pod kontrolu Vlade Sirije, smatra Zaharova.

„Postavlja se fundamentalno pitanje: kome će biti predata kontrola nad teritorijama koje su ostavili Amerikanci? Očigledno je da bi to trebalo da bude sirijska Vlada po međunarodnom pravu i na osnovu činjenice kakav put su prošli Sirija i sirijski narod“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije za sada nema informacije o kontaktima između Vašingtona i Damaska po tom pitanju.

Zaharova je konstatovala i da povlačenje američkog kontingenta ne znači kraj delovanja međunarodne koalicije na čelu sa SAD.

„Amerikanci mogu da nastave sa vazdušnim napadima i izvođenjem ograničenih kopnenih vojnih operacija — to ostaje pitanje“, rekla je Zaharova komentarišući izjave u SAD o prelasku na novu fazu borbe protiv terorizma, nakon povlačenja američkih trupa iz Sirije.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Deda Micko says:

  I lud zna kome: pa Izraelu, ako ne odmah a onda "malo posle". Zato se i vodio rat u kojem i Amerika i Rusija obavljaju posao za cioniste.

 2. Putin says:

  Sve je to moje sada!

 3. Velika Metla says:

  Kome će ostati sirijska teritorija??? Koje pitae LEP te hebo!!!!!!??? Ovo je isto kao i srbska teritorija koju treba Srbija da dobije! Ono šta je već naše mi treba da DOBIJEMO???????????

 4. A akoM says:

  USA odlazi iz Sirije?!?I to dragovoljno,a ne pod vojnim pritiskom?!?Ne vjerujem!USA već duže ima uvježbanu vještinu da drugi ratuju za njih ili njihove planove,a oni baš ako moraju!

 5. Karital says:

  Sve će to da preuzme Asad, kao što će narednih dana preuzeti sve teritorije koje su držali Kurdi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *