РУСИ ПОКУШАВАЈУ ДА ЗАТВОРЕ УКРАЈИНЦЕ У БАХМУТУ

RUSI POKUŠAVAJU DA ZATVORE UKRAJINCE U BAHMUTU

7 maja 2023

SITUACIJA na ukrajinskim frontovima se iz dana u dan, iz sata u sat – sve više usijava.

Tako i toliko da je gubernator Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio da ukrajinska kontraofanziva može početi „čak i kroz nekoliko sati“.On je – u dogovoru sa komandom ruske specijalne vojne operacije – već naredio evakuaciju oko 70.000 stanovnika 18 gradova (Energodar, Tokomak, Pologi…) i naselja najbližih linijama fronta.

Ova mera nije samo u funkciji smanjivanja stradanja civilnog stanovništva, već i – odmicanja od budućih vatrenih linijaukrajinske agenture koja dejstvuje izigravajući „mirne građane“.

Sve izglednije ukrajinsko kretanje u kontraofanzivu, koja može biti i niz sinhronizovanih ograničenih napada, isprovociralo je, u suštini – očekivani, ruski napadački manevar.

Ruske snage su pre više od 30 sati krenule u žestok i masovan napad sa ambicijom da ukrajinski garnizon, koji se još drži za zapadnu periferiju Bahmuta (Artjomovska) potpuno opkole. Dve formacije regularne ruske armije („Vagner“ i dalje napreduje unutar grada i svakodnevno uzima Ukrima po jedan ili dva kvarta) presecaju preostale makadamske puteve koji spajaju Bahumut sa Časovim Jarom i Konstantinovkom. Jedna napada sa severozapada, a druga na jugozapadu, sa zadatkom da zauzme Krasnoe (Ivanovskoe).

Ukrajinski vojni eksperti priznaju da je „tamo sada pakao“, a da Oružane snage Ukrajine „uzvraćaju najbolje što mogu“.

Osnivač „Vagnera“, Jevgenij Prigožin, izjavio je da Ukrajinci u borbama za Bahmut svakodnevno gube između 400 i 600 ljudi.

I on procenjuje da su Ukrajinci „već krenuli“: „Neprijatelj više ne štedi artiljerijsku municiju. Sada raspolaže sa dovoljnim brojem raznih oklopnih vozila strane proizvodnje, kao i sa dosta dronova.

Ipak je naglasio: „Sve bukti, gori, artiljerijska kanonada traje bez prestanka od jutra do mraka, ali idemo dalje“.

Vojni analitičar Jurij Podoljaka naveo je da su – sa obe strane – pojačane borbe i oko Severska i da bahmutski front postepeno prerasta u bahmutsko-severski.

U Kijevu se hvale da su za kontraofanzivu spremili „armiju dronova“ sa 10 hiljada operatera.

Britanci su navodno obavestili ukrajinske štabne oficire da Oružane snage RF sada imaju 300.000 ljudi direktno u zoni specijalne operacije i još oko 200.000 u pripravnosti.

Nemački vojni ekspert – pukovnik u penziji Ralf Tile – smatra da će Kijev svoju kontraofanzivu svesti na „mnogo malih uboda iglom“:

„Borbe se na tome neće završiti, a zaoštravanje će se samo dalje intenzivirati“.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miroslav says:

    Rusi da su ratovali sa tvorovima protiv Uktajinaca osvojili bi najmanje pola Ukrajine za godinu dana. Ova kilavost Rusa je neverovatna.

  2. M says:

    Ako Rusi dosadašnjim odugovlačenjem uspiju navući Ukrajinsku ofenzivu većinom Ukrajinske vojske na jug kod Donjeck-Luganska i tamo ih zadržati s svojih 300.000 vojnika u Donbas-Lugansku, a onda s leđa s sjeveroistoka s ovih drugih 200.000 Ruskih vojnika odsjeći od daljnjeg snabdijevanje,onda su strpljivošću igrali i odigrali dobru igru za sebe jer će tada tako tu uništiti glavninu(većinu)Ukrajinske vojske,daleko od velikih gradova,u pustopoljinama, daklen jeftino!Ako im je to bio plan i ostvare ga,onda dobro za njih! U protivnom će značiti da slabo vladaju situacijom i da moraju još puno učiti,jačati,reorganizirati se!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *