РУСИ ПОНИЗИЛИ АМЕРЕ: Можете да испратите украјинска пловила кроз Кречки мореуз, а онда ћемо и једне и друге усидрити

RUSI PONIZILI AMERE: Možete da ispratite ukrajinska plovila kroz Krečki moreuz, a onda ćemo i jedne i druge usidriti

4 aprila 2019

Amerikanci smatraju da će povećano prisustvo mornarice NATO-a u akvatoriji Crnog mora garantovati ukrajinskim brodovima bezbedni prolaz kroz Kerčki moreuz.

Komentarišući nove „praznične“ mere Alijanse za Crno more, zamenik predsednika odbora Dume za odbranu Jurij Švitkin kaže da je to najbolji pokazatelj prave prirode politike ovog bloka.„To samo govori o njihovoj rešenosti da vode agresivnu, provokativnu politiku protiv Rusije u Kerčkom moreuzu. Ta linija će se, nažalost, nastaviti i tokom samita NATO-a. Uprkos tome, nadam se, mada smatram da je to malo verovatno, da će ipak pobediti zdrav razum većine predstavnika zemalja Alijanse, da će se predomisliti i odustati od provociranja“, kaže Švitkin.

On ističe da je nedvosmisleno reč o kršenju normi međunarodnog prava, odnosno pravila pomorskog prava i Konvencije iz Montrea.

„Ta konvencija je potpisana 1936, a potpisale su je i mnoge zemlje koje ulaze u NATO. Neki su pominjali mogućnost njenog preispitivanja. Potpuno se slažem s njima, neophodno je da se po toj konvenciji smanji broj brodova i vreme koje provode u akvatoriji. Ali mislim da je to malo verovatno, pošto za to nisu zainteresovane mnoge zemlje-potpisnice, članice Alijanse“, ocenjuje Švitkin.

Kremlj negativno ocenjuje izjave iz NATO-a po pitanju plovidbe brodova u Kerčkom moreuzu.

„Stav Rusije po tom pitanju odavno je već svima jasan — plovidba se odvija u skladu sa međunarodnim pravom i u skladu sa ruskim zakonodavstvom“, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

I on je podsetio na konvenciju iz Montrea o statusu crnomorskih moreuza, prema kojoj brodovi zemalja koje nisu crnomorske ne mogu da ostanu u Crnom moru duže od 21 dan.

Reakcije na temu sastanka u Vašingtonu stižu i sa Krima.

Zamenik predsednika skupštine Efim Fiks kaže da će povećano prisustvo NATO-a u Crnom moru povećati tenzije u regionu, ali da neće ni na koji način pomoći Kijevu, budući da je Sporazum o prijateljstvu između Rusije i Ukrajine ukinut, te Kijev, kao i svaka druga zemlja, sada mora od Rusije da traži zahtev za prolazak kroz Kerčki moreuz.

„NATO brodovi mogu da sprovedu ukrajinska plovila isključivo do granica Ruske Federacije, gde će biti primorani da se usidre. Međutim, u slučaju da bilo šta drugo pokušaju, siguran sam da će ruska pogranična služba osigurati neprikosnovenost naših granica“, istakao je Fiks.

Analitičari smatraju da će ovu godišnjicu NATO-a obeležiti i unutrašnje rasprave, koje se pre svega odnose na kritike koje je Alijansi i njenim članicama uputio predsednik SAD Donald Tramp, a odnose se na nacionalna izdvajanja za odbranu.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *