РУСИ ПОРУЧИЛИ: Споразум између Срба и шиптарских терориста је неприхватљив!

RUSI PORUČILI: Sporazum između Srba i šiptarskih terorista je neprihvatljiv!

15 jula 2018

Zamenik sekretara Generalnog saveta partije „Jedinstvena Rusija“ Sergej Železnjak i zamenik presednika Državne dume Rusije Petar Tolstoj održali su konsultacije sa delegacijom Pokreta Srba na Kosovu i Metohiji „Otadžbina“.Ključna tema sastanka bili su, kako je saopštila pres-služba „Jedinstvene Rusije“, politička situacija na Kosovu, kao i razvoj međupartijske i međuparlemntarne saradnje u rešavanju kosovskih problema i drugim važnim pravcima rusko-srpskih odnosa.

Petar Tolstoj je podsetio na nedavno pismo kosovskih Srba predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, na poslanicu Sabora Srpske pravoslavne crkve posvećenu Kosovu, kao i na nekoliko obraćanja za zaštitu Kosova i Metohije koje su podržali vodeći srpski političari i poslanici, arhijereji i sveštenici SPC, javni, naučni i kulturni radnici i brojni građani Srbije.

„Delimo duboku zabrinutost svih Srba zbog sudbine Kosova i Metohije – kolevke Kosovskog zaveta, izvora srpske duhovne i nacionalne tradicije. Za ruski i srpski narod Kosovo i Metohija predstavlja zajedničku svetinju naše pravoslavne i slovenske civilizacije“, naglasio je Tolstoj.

Sergej Železnjak je rekao da dugoročno rešenje kosovskog problema može biti pronađeno samo kroz pregovore zainteresovnih strana na osnovu odredbi rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Samo direktno poštovanje i praktična realizacija tog dokumenta, kamena-temeljca rešavanja kosovskog problema, može da dovede do istinske normalizacije situacije bez bilo kakvih takozvanih ’sveobuhvatnih sporazuma‘ koji izlaze iz okvira suštinske autonomije i samouprave Kosova, predviđenih rezolucijom 1244“, naglasio je Železnjak.

„Zahtev EU i SAD da Beograd potpiše takozvani ’Sporazum o normalizaciji odnosa‘ s kosovskoalbanskim separatistima, pozivi da se izvrši teritorijalna podela Kosova i Metohije na srpski i kosovskoalbanski deo, da se izvrši takozvana ’razmena teritorija‘ i drugi pokušaji ove vrste kategorički su neprihvatljivi“, naglasio je ruski političar.

Petar Tolstoj je upozorio na to da zanemarivanje sveobuhvatnog pravnog akta – rezolucije 1244, i dalji koraci usmereni na međunarodno priznavanje samoproglašenog Kosova, prete katastrofalnim posledicama ne samo Balkanskom regionu, nego i celoj Evropi.

Sergej Železnjak je rekao da smatra da u uslovima svestrane podrške Zapada kosovskim Albancima, uključujući i vojnu, poseban značaj imaju perspektive formiranja savremenog i moćnog vojnog potencijala u Srbiji.

„Vojna moć Srbije i formiranje regionalnog vojno-strateškog pariteta postaju ključni faktor koji omogućava da Srbija vodi samostalnu unutrašnju i spoljnu politiku, a pre svega da sačuva Kosovo i Metohiju u svom sastavu, da zaštiti bezbednost Srba i srpske nacionalne interese u regionu. Zbog toga, u okviru srpsko-ruske strateške saradnje posebno su aktuelne odredbe o jačanju dugoročne vojne i vojno-tehničke saradnje, kao i saradnje Srbije sa zemljama ODKB-a“, naglasio je Železnjak.

Rukovodilac srpske delegacije Slaviša Ristić zahvalio je ruskim kolegama za doslednu i nepromenljivu podršku Kosovu i Metohiji.

„Predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ove godine predstavlja najvažniji politički događaj za našu zemlju. U vezi s tim posebnu ulogu dobija inteziviranje međupartijske i međuparlamentarne saradnje“, naveo je on

Vostok

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Dje.'e "cae" da podrzi "Beograd" ma sta oni odlucili. Serem vam se za dusu podmuklu. Ova izdaja ce ruse debelo kostati.

 2. Zoran says:

  Za to se pita Vucic.

 3. Miraš. says:

  Pročitali su ga Rusi, samo je problem a i važnije je da li su ga i Srbi pročitali. Vest objavljena na RT krajem prošle godine. "Ruski mediji: Vučić namešta Moskvi da bude KRIVAC za Kosovo RT 22.12.2017." Ruski medij "RT", objavio je analizu posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Rusiji, ističući da ga Moskva tretira kao kredibilnog partnera, ali i ukazuje na njegovu izjavu da je zadovoljan predlozima Atlantskog saveta o obnavljanju američkog angažovanja u regionu. Kako piše kolumnista ruskog medija Nebojša Malić, u autorskom tekstu za "RT", dok predsednik Srbije pregovara energetske i trgovinske poslove u Moskvi, američki politički establišment radni na "završavanju posla na Balkanu, i već dominira medijskim prostorom". U tekstu se navodi da su predsednici razgovarali o nabavci oružja i pridruživanju Srbije Evroazijskoj trgovinskoj uniji kao i pristipu ruskom gasu i nafti. Zvanično, Srbija zadržava vojnu neutralnost odbija da se pridruži sankcijama SAD i EU prema Rusiji, ali je Beograd sa druge strane potpisao Individualni partnerski akcioni plan sa NATO 2015. godine, navodi autor. U tekstu se navodi da je Vučić na vlast došao 2012. godine kao "klijent Zapada", u čemu mu je pomogla britanska konsultantska firma "Bel Potinger", koja je za Pentagon pravila i lažne video snimke terorističkih napada. U tekstu se navodi i da SAD i NATO dominiraju medijskim prostorom Srbije još od 2000. godine. RT kao "savršen primer" navodi televiziju N1. - Mada je u oktobru iz Rusije poslato šest lovaca MiG-29 kako bi pomogli da se nadoknade gubici napada NATO 1999. godine, oni ne mogu ništa protiv medijskog rata u samoj Srbiji - navodi se u tekstu. U tekstu se dodaje da bi "ogorčeni Srbi možda mogli da kažu da Vučić namešta Moskvi da bude krivac za Kosovo, kako bi konačno uradio ono što želi i popustio pred zahtevima Vašingtona", i dodaje se da bi bilo teško tvrditi da ne bi bili u pravu.

 4. Miraš. says:

  Biće to veoma zanimljiva poseta. Kome ćemo aplaudirati, a kome ćemo zviždati? Vladimir Vladimirovič Putin posetiće Srbiju 1. novembra, na dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, a do tada biće (možda) još ovakvih vesti koje neće odgovarati Vučićevim mondijalističkim i opasnim poigravanjima sa KIM i sa celom Srbijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *