РУСИ ПОРУЧИЛИ У САРАЈЕВУ: Русија је за укидање функције високог представника

RUSI PORUČILI U SARAJEVU: Rusija je za ukidanje funkcije visokog predstavnika

23 aprila 2018

VALENTINA Ivanovna Matvijenko, predsednica Saveta Federacije – gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije – ukazavši na današnjoj sednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da je Rusija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglasila je da zvanična Moskva podržava predaju pune vlasti entitetima BiH i ukidanje institucije visokog predstavnika.

„Ovo je komplikovan period, naša zemlja je uzimala učešće u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine. Dejton garantuje jednakost tri naroda, dva entiteta – i poštovanje svih načela. Imali ste priliku da učestvujete u izgradnji države nakon građanskog rata koji ste prošli. Nama je izuzetno drago da vidimo vaše raspoloženje za saradnju s Rusijom“, istakla je Matvijenko.

Kazala je da smatra da je „prezrela potreba za reformisanjem institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH“.

Poručila je da nametanje ovih ili onih međunarodnih recepata neće doprineti interesima naroda u BiH, te da prisustvo stranaca ponižava narode BiH.

Navela je da bi ekonomske i privredne veze trebalo da budu poboljšane.

„Robna razmena između Rusije i BiH je povećana. U 2017. godini Rusija i BiH su imale 194 miliona američkih dolara robne razmene, a naše mogućnosti su veće. Naš zajednički zadatak vidimo u jačanju bilateralne baze“, kazala je ona.

Poručila je da BiH uvek može računati na podršku Rusije.

Pozdravila je nezavisnu spoljnu politiku BiH i njeno principijelno odbijanje da se pridruži nelegitimnim sankcijama protiv Rusije.

„Balkan za nas nije prosto geografski ili politički pojam. Nas povezuju viševekovna zajednička istorija, kultura, jezik, religija i osećanje prijateljstva. To su fundamentalne osnove koje će nam pomagati da otkrijemo nove horizonte saradnje“ – podvukla je Matvijenko.Dodala je da traje proces preuređenje svetskog poretka iz jednopolarnog u multipolarni.

„SAD pokušavaju da po svaku cenu sačuvaju svoje liderstvo i prigrabljenu ulogu centra koji odlučuje i o sudbini sveta. Rusija sa suprotstavlja politici mešanja u stvari suverenih država, svrgavanju nepoćudnih režima i zalaže se za poštovanje međunarodnog prava i za odlučujuću ulogu Ujedinjenih nacija – zato su zapadni partneri uzeli kurs na obuzdavanje Rusije i njenog ekonomskog razvoja, sa namerom da zaustave rast njenog uticaja u svetu i da je nateraju da izmeni svoje nezavisnu spoljnu politiku“ – rekla je Matvijenko .

Pritom se koriste lažima, informacionim ratom i drugim sredstvima:

„Nastoje da bez činjenica i dokaza za sve optuže Rusiju. Nisu im ispod časti ni podmetanja i obmanjivanje javnosti. Protiv Rusije se vodi informacioni rat bez presedana. Sankcije protiv Rusije, trovanje Skripalja u Britaniji, inscenirani hemijski napad u sirijskom gradu Duma i raketni napad na tu zemlju – to su karike istog lanca“.

U nastavku je naglasila: „Sve je to uzalud. Rusija se neće odreći svoje principijelne politike i pristupa sa kojima je saglasna većina u svetu. U suprotnom bismo imali haos, igru bez pravila i silu umesto međunarodnog prava. Ne smemo dozvoliti da se ponove nezakoniti upad u Irak, razaranje Libije i bombardovanje Jugoslavije. Rusija poziva na dijalog. Mi se zalažemo za častan dijalog, uzajamno poštovanje, uzimajući u obzir interese drugih država. Rusija pridaje poseban značaj održavanju mira u ovoj regiji“, kazala je ona.

Istakla je da se Rusija protivi novim linijama razdvajanja.

„Ulazak Crne Gore NATO, kojem se protivila polovina njenog stanovništva, najveće je kršenje prava“, poručila je Matvijenko, koja je službenu posetu BiH započela Polaganjem cveća kod Večne vatre u Sarajevu.

Delegacija Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije će 24. aprila boraviti u Banjaluci.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Zapadne GENOCDINE HIJENE ===> OKUPATORI RASISTICKI! Nisu naucili lekcije berlinskog kongresa i podrske okupaciji, silovanju i genocidu nad mojim narodom i otazdbinom??? Ako, platili su to monstrumi rasisticki SVOJIM IMPERIJAMA. Platice opet svojim imperijama za agresiju, silovanje, i komadanje Srbije. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *