Руси послали резолуцију као контру Британцима

Rusi poslali rezoluciju kao kontru Britancima

28 juna 2015

6435667787Ruska delegacija u Ujedinjenim nacijama podelila je svim članicama Saveta bezbednosti nacrt svoje rezolucije o BiH, kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici – saznaju „Novosti“.

Rusija, naime, smatra da SB ima zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi doneo istinsku korist celom regionu, pa je predlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavljaju osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država regiona, a ne na pitanja koja jačaju tenzije. Ideja Rusije je da SB još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, Srbija će se najverovatnije već danas, još jednom, drugim pismom u poslednjih desetak dana, obratiti članicama SB kako bi ukazala na pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenici, koja neće doneti ništa dobro ni našoj zemlji ni celom regionu.

Prema našim informacijama, Beograd će obavestiti članice SB da je i novi predlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmene i praktično samo smanjen broj upotrebe reči „genocid“. U pismu Srbije biće navedeno da britanski nacrt rezolucije baca stigmu na ceo srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim jednim potezom Srbi istorijski označe kao genocidna nacija.

Takođe, Beograd je u stalnim diplomatskim kontaktima pre svega sa dve stalne članice SB – Rusijom i Kinom, na čiju pomoć računa u ovoj važnoj političkoj, ali i istorijskoj bici na Ist Riveru. Kontakti su ostvareni i sa nestalnim članicama SB Venecuelom, Španijom, Nigerijom, Čileom i Angolom, koje bi mogle da glasaju protiv britanske rezolucije ukoliko se nađe na dnevnom redu sednice 7. jula.

Gotovo je izvesno da će britansku inicijativu podržati još dve stalne članice, SAD i Francuska, a London se uzda i da će predstavnici Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda u Savetu bezbednosti podići ruku za usvajanje dokumenta.

Tako je trenutni odnos snaga u SB 8:7 za britansku inicijativu, što znači da bi rezolucija Londona prošla sa tesnom većinom. Za usvajanje dokumenata u SB potrebno je da glasa osam od 15 članica SB, pod uslovom da nijedna od stalnih ne uloži veto.

PORUKA DEVENPORTU

Premijer Vučić je o istoj temi razgovarao i sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom. Preneo mu je da britanski predlog nimalo ne ide u prilog politici pomirenja, štaviše, doprinosi razdvajanju naroda na ovim prostorima.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mija says:

    Vučićeva poruka je besmislena. Ovoj rezoluciji i jeste cilj da što više udalji narode koji su zbog jezika i duge zajedničke istorije po njihovom mišljenju nepristojno skloni srastanju. Šta će Zapadu približavanje i pomirenje naroda na Balkanu? Pa jedva su ih razdvojili. Koliko ih je samo koštala antisrpska propaganda na celoj planeti, pa oružje "nenaoružanim" stranama, pa razne obuke, pa trupe na liniji razdvajanja koje su morale danonoćno da smišljaju načine da što više zakuvaju neprijateljstva, pa razne sednice, konferencije itd. sa kojih su zaraćene snage izlazile još ljuće i nepomirljivije, pa bombardovanje Srbij... I sad, posle svega, treba da dozvole približavanje naroda? Taman posla!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *