RUSI POSMATRAJU: U Sočiju sve vrvi od špijunaže

RUSI POSMATRAJU: U Sočiju sve vrvi od špijunaže

14 februara 2014

soci4Posebno odeljenje ruske tajne službe FSB, naslednice sovjetskog KGB-a, proteklih je godina razvijalo najsavremeniju opremu za prisluškivanje, a Zimske olimpijske igre u Sočiju izabrane su kao pokusni kunić za potpuni nadzor svega što se kreće. Tako barem tvrdi Kir Džils, stručnjak za sajber bezbednost na londonskom Kraljevskom institutu za strateška istraživanja.

U izjavi za internet magazin Njuzvik Džils tvrdi da je ruski sistem potpuno automatizovan, a prati telefonske pozive, mejlove i aktivnosti na društvenim mrežama. Povezan je s aerodromima s kojih, na primer, povlači podatke o putnicima na svim letovima za Soči i iz njega, a na sistem su priključene i brojne nadzorne kamere u gradu kao i bespilotne letelice koje neprekidno nadleću i snimaju grad.

Sajber bezbednost

Radi se o izuzetno skupoj i potpuno novoj generaciji opreme za nadzor, na kojoj bi Rusima možda čak pozavidela i američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), čije je špijunske aktivnosti prošle godine detaljno počeo da razotkriva bivši obaveštajac i ruski azilant Edvard Snouden.

Pokaže li se testiranje u Sočiju uspešnim, nova ruska igračka mogla bi da nađe široku primenu širom teritorije najveće države na planeti. Moskva bi takođe mogla i da zaradi pokoji milion prodajom ove tehnologije drugim državama koje bi silno želele da znaju čime im se nedužni građani bave 24 časa dnevno.

Glavni deo novog sistema zove se SORM-3, a radi se o trećoj generaciji aparature sklopljene još za vreme 80-ih godina prošlog veka. Upravo SORM-3 neprekidno gotovo doslovno usisava sav sadržaj svih mejlova, aktivnost na društvenim mrežama i komunikacije VOIP protokolom. Podaci se arhiviraju u slučaju da zatrebaju u budućnosti.

– Nema sistema koji bi se mogao uporediti sa SORM-om, kaže savetnik za sajber bezbednost u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Aleksander Klimburg. „Nikada nijedna država nije razvila ovakav stepen kontrole. Sve što se izgovori ili napiše putem bilo kakve komunikacione mreže u Rusiji u osnovi je zabeleženo i sačuvano zauvek, dodaje Klimburg.
Sistem PRISM, kojim se koristi NSA, u poređenju sa SORM-om izgleda slabašno, a poznato je koliku je buru u svetu izazvao. On prvenstveno služi za prikupljanje, a ne presretanje informacija.

PRISM, na primer, nije u stanju da čita sadržaj mejlova ili da snima telefonske razgovore, već prikuplja tzv. metapodatke o korisnicima, tj. informacije o tome ko je kada i s kim komunicirao, ali ne i o čemu. Isto to radi i SORM-3, ali pritom u realnom vremenu može uživo da prati i sadržaj komunikacije. Može da se podesi tako da se uključi alarm čim bude upisana ili izrečena određena ključna reč.

Video-nadzor

Zasad nema čvrstih dolaza da su FSB-ovci u Sočiju SORM-3 koristili za prisluškivanje, ali značajno je prošlomesečno upozorenje američkog Stejt departmenta svojim državljanima s kartama za Olimpijadu. Savetovali su ih da ako koriste pametne telefone, pripaze kako ih koriste.

Upravo su pametni telefoni koji rade na 4G mreži jedna od najlakših meta koju špijuni mogu da naciljaju, pod uslovom da kontrolišu provajdera mrežnih i mobilnih usluga. „Ne koristite usluge lokalnih provajdera u kafićima, hotelima, aerodromima i drugim lokacijama. Pre putovanja promenite sve lozinke. Vodite računa da uklonite bateriju iz pametnog telefona kada ga ne koristite“, piše u upozorenju Stejt departmenta.

Od očiju i ušiju ruskih špijuna navodno nisu sigurne ni tuš-kabine u hotelima po Sočiju. Da je to zaista tako, nedavno je nagovestio i ruski vicepremijer Dmitrij Kozak, koji je novinarima, negirajući da je infrastruktura na Olimpijadi loša, ničim izazvan rekao da „imamo video-nadzor uz pomoć kojeg vidimo kada ljudi idu na tuširanje“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *