РУСИ ПОСТАВИЛИ ПИТАЊЕ: Шта Бајден каже за тзв. Косово?

RUSI POSTAVILI PITANJE: Šta Bajden kaže za tzv. Kosovo?

23 maja 2024

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je izjavu iz Vašingtona o tome kako američki predsednik Džozef Bajden podržava dvodržavno rešenje palestinskog pitanja, a ne jednostranim priznanjima. Ona je zapitala kada su vođeni takvi pregovori o Kosovu.

„A šta kaže američki predsednik o Kosovu? Hoće li podsetiti kada su završeni ‘bilateralni direktni pregovori između strana? ’ Naravno, neće podsetiti. Nije bilo ni pregovora između Beograda i Prištine koji bi bili završeni priznanjem nezavinosti pokrajine, niti legitimnog referenduma na samom Kosovu“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.Ali, zato jeste bila „parada“ jednostranih nelegitimnih priznanja navodne nezavisnosti, dodala je ona.

Podsetimo, ranije je zvanični predstavnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Edrijan Votson rekao da američki predsednik „odlučno podržava dvodržavno rešenje“ i da je to radio tokom čitave karijere.

Prema Votsonovim rečima, Bajden smatra da palestinska država treba da bude izgrađena putem direktnih pregovora između strana, a ne putem jednostranog priznanja.

„Besplatan kurs američke istorije za Savet za nacionalnu bezbednost SAD“, zaključila je Zaharova.

Podsetimo, Norveška vlada objavila je ranije da je odlučila da zvanično prizna Palestinu kao državu. Odluka stupa na snagu 28. maja. Nakon toga, istu odluku objavile su vlasti Irske i Španije.

Evropske države koje priznaju nezavisnost Palestine su: Bugarska, Mađarska, Kipar, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka, Srbija, Češka i Švedska.

Palestinu su kao nezavisnu državu priznale 143 od 193 zemlje Ujedinjenih nacija, uključujući Rusiju.

KOMENTARI2 komentara

  1. rade says:

    I Srbija? Podrzava one koji su u BiH odsjecali Srbima glave i njima igrali fudbal.

    • padre says:

      Ne kenjaj bre,koje od Palestinaca bio u BiH?I šta bi to opšte trebalo da znaći,da mi podržavamo Nemačku, Britaniju, SAD, jer jih priznajemo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *