РУСИ ПОТВРДИЛИ: Наоружавање Србије је Путинов приоритет!

RUSI POTVRDILI: Naoružavanje Srbije je Putinov prioritet!

23 avgusta 2016

avion-putin-vucicNajugledniji moskovski mediji razvejali su nevericu u kojoj se nalazi srpska javnost od objavljivanja vesti da je ruski predsednik Vladimir Putin obezbedio vojno-tehničku pomoć za srpsku vojsku.

Ruski dnevni list sa odličnim vezama u Kremlju piše da je vojno-tehnička pomoć Srbiji prioritet Putinove politike. Srbiji će biti isporučeno moderno naoružanje, a srpski oficiri će u Rusiji proći obuku za nove raketne i PVO sisteme.

Najugledniji moskovski mediji potvrdili su informaciju o dogovorenoj vojno-tehničkoj pomoći Ruske Federacije našoj zemlji. Dnevni list „Izvestija“, koji slovi za list sa najboljim vezama u Kremlju, objavio je da su opremanje i obuka Vojske Srbije trenutno jedan od prioriteta ruske spoljne politike.

Kako se navodi, Srbiji će u najkraćem mogućem roku biti isporučeno moderno naoružanje i oprema, a srpski oficiri će u Rusiji proći obuku za korišćenje i održavanje novih raketnih i PVO sistema.

Među njima je svakako najznačajniji „buk M2“, za koji pojedini zapadni analitičari kažu da je čak i bolji i od legendarnog S-300.

Trn u oku Zapada

Izvestija, pozivajući se na svoje izvore, navodi da će najveći deo ruskog naoružanja Srbiji biti isporučen u vidu donacije, dok će manji deo biti plaćen, ali po ceni znatno nižoj od tržišne.

List, takođe, navodi da će srpski oficiri, kako bi brzo savladali rukovanje novom vojnom opremom, biti obučavani u najelitnijim ruskim vojnim školama.

Tako je već, tvrdi ovaj list, za srpske oficire spremna Vojna akademija Generalštaba oružanih snaga Rusije u Moskvi, ali i Vojna akademija vazdušno-kosmičke odbrane u Tveru, kao i Vojna akademija PVO u Smolensku.

Obuka stručnjaka odvijaće se u okviru priprema za isporuku Srbiji novih sistema naoružanja ruske proizvodnje. Već imamo pozitivno iskustvo u okviru Armijskih igara, na kojima već drugu godinu zaredom srpski timovi nastupaju u različitim disciplinama, a ovo će biti nadogradnja naše saradnje, piše ruska Izvestija.

Tragom ove informacije novinari Informera su kontaktirali Ministarstvo odbrane, gde je potvrđeno da su nedavno vođeni razgovori o daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane, „što uključuje i isporuku naoružanja, ali i obuku i školovanje“.

– Razmena oficira u vojnim obrazovnim institucijama realizuje se na osnovu ugovora, a svake godine se potpisuje aneks ugovora koji precizira konkretan oblik školovanja i broj oficira. Vojno-obrazovna saradnja s Rusijom je na jako visokom nivou. Protekle školske godine jedan ruski oficir završio je Komandno-štabno usavršavanje na našoj Vojnoj akademiji, dok su dva oficira iz Srbije završila najviše vojne škole u Rusiji: dvogodišnje komandnoštabno usavršavanje i jednogodišnje generalštabno usavršavanje – navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane.

Komentarišući ove navode, vojnopolitički analitičar Vlade Radulović ocenjuje da je svaka razmena oficira na najprestižnijim svetskim vojnim akademijama svakako dobrodošla.

– Sa NATO već imamo najveći mogući stepen saradnje, pa ćemo ovako pojačati saradnju sa Rusijom i napraviti balans. To je najbolje moguće rešenje za Srbiju. Ova saradnja je i svojevrstan odgovor Rusije na NATO uticaj na Srbiju. U kontekstu stvaranje osovine Ankara – Moskva – Teheran, kao i najave isporuke ruskog naoružanja Srbiji, ova pojačana vojna saradnja može biti trn u oku Zapadu. Oni to neće javno reći, ali sasvim su mogući žestoki prikriveni pritisci – upozorava Radulović.

Obostrano poverenje

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, kaže da je od izuzetne važnosti da se naši oficiri školuju u stranim vojnim školama, ali i da se na našoj Vojnoj akademiji školuju stranci.

– To što smo na komandnoštabnom i generalštabnom usavršavanju na Vojnoj akademiji imali polaznike iz Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država dovoljno pokazuje poverenje u srpski sistem vojnog obrazovanja – zaključuje Šutanovac.

Izvor: Informer

KOMENTARI10 komentara

 1. Miraš says:

  Informer- Dezinformer.

  • sinisa says:

   Putin podrzava Vucica koji je unistio Srbiju. Isto to radi i Bajden. U cemu je razlika?

   • Miraš says:

    Ovo je vest u originalu Rossiя i Serbiя obmenяюtsя oficerami http://izvestia.ru/news/627668 U prvoj polovini teksta se govori samo da su ministri odbrane Rusije i Srbije razmatrali takvu mogućnost da se srpski oficiri školuju na ruskim višim vojnim školama. Razgovor jepokrenut na predlog Sergeja Šojgua "Danas, ja predlažem da se raspravlja o daljim koracima za jačanje naše sardnje u oblasti obrazovanja, novih projekata na liniji vežbi i naravno sve ono što se odnosi na vojno tehničku saradnju u bližoj budućnosti." - rekao je Sergej Šojgu pre sastanka. Njegov predlog ima smisla zato što se govori i o mogućnosti otvaranja regionalnog centra kod nas za popravku vojne opreme. Posle sastanka srpski ministar nije dao nikakav komentar, niti su iz časopisa Izvestija kasnije u Ministarstvu odbrane Srbije dobili bilo kakav odgovor. U drugom delu teksta postoje još dva mišljenja -komentara: rusko i sprpsko. Politički saradnik i analitičar časopisa "Nova srpska politička misao" Nikola Tanasić smatra da razgovor o približavanju Rusiji služi da se skrene pažnja ljudi i da se ne primete NATO aspiracije vlade. Vlada Srbije usvojila je politiku maksimalnog približavanja sa NATO-om uključujući i brojne vojne vežbe, primenu standarda, oficirske obuke i drugo. Medjutim, ogromna većina gradjana ima negativan stav prema NATO-u, tako da vlasti uvek govore o vojnoj saradnji sa Rusijom kako bi se stvorio privid da postoji "uravnotežen" pristup. Prema njegovim rečima, iako je srpska vlada više puta ponovila svoju nameru da kupi rusko oružje, on ne očekuje jačanje rusko-srpskih odnosa, ide se samo do nivoa potrebnog da se održi "balans iluzije" o srpskim odnosima sa Zapadom i Rusijom . Rukovodilac Grupe balkanskih zemalja ruskog Instituta za strateške studije (RISS) Nikita Bondarev takodje smatra da je tema o intenziviranju rusko-srpskih odnosa uvek propraćena sa ustupcima Zapadu na Kosovu, Republici Srpskoj, itd. Izjave o proširenju vojne saradnje i nabavci oružja - to je pokušaj srpskih vlasti da pokažu blizinu sa Rusijom, a u pozadini su integracije u Zapadne strukture - rekao je stručnjak. To je sadržaj te vesti, a Vladimir Putin i saradnja sa Srbijom ne pominje se ni u ovoj niti u nekoj drugoj vesti.

  • Bajurina says:

   Nema do Amera. Mi nismo ni pitali a ljudine o svom trosku poslase zrakomlate koji srbe mlate !!!!!!

 2. sinisa says:

  Putin podrzava Vucica koji je unistio Srbiju. Isto to radi i Bajden. U cemu je razlika?

  • Miraš says:

   Slobodan prevod naslova je: Sad ćemo slatko opet poigrati sa Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, zatim sa značajnim delom domaće javnosti koji ne želi saradnju i bliskost sa NATO. Naravno i sa svima koji pročitaju vest.

 3. Da li tata sve zna says:

  Razlika je u imenu!(Jel sam pogodio?)

 4. Da li tata sve zna says:

  Najgenijalniji deo teksta. Nezaboravan. Istorijski. A to je - "Ruski dnevni list sa odličnim vezama u Kremlju piše da je vojno-tehnička pomoć Srbiji prioritet Putinove politike." - Prioritet brale! Ali istorijski, kao što rekoh. Jel taj informer ima posetioce koji se zakopčavaju na leđa?

  • Marko says:

   pa svi koji citaju informer i kurir,i gledaju samo pink,i rts se ''zakopcavaju na ledja''! Hahaha

 5. Nikanor says:

  Prema rečima sagovornika lista „Izvestija“, na sastanku ministara odbrana Rusije i Srbije koji je održan 16. avgusta govorilo se o mogućem školovanju oficira srpske vojske na ruskim akademijama. Sa svoje strane, ruski oficiri će se takođe obučavati na srpskoj Vojnoj akademiji. Osim školskog programa, na sastanku se govorilo i o pitanjima bilateralne saradnje u vidu poseta posmatrača i razmene iskustava. „Mi već imamo pozitivno iskustvo u okviru ’Armijskih igara‘ na kojima već drugu godinu zaredom srpski timovi nastupaju u različitim disciplinama“, naglasio je sagovornik ruskog lista. On je takođe napomenuo da konkretni dogovori o razmeni oficira i posmatrača tek treba da uslede. Kako bi ovladali najnovijom ruskom tehnikom, pripadnici srpske vojske bi mogli da prođu obuku u Vojnoj akademiji Generalštaba OS u Moskvi, Vojnoj akademiji vazdušno-kosmičke odbrane u Tveru, Vojnoj akademiji PVO u Smolensku, kao i u nizu drugih ruskih visokih vojno-školskih ustanova. Gde se to u tekstu lista Izvestija pominje da će Srbiji u najkraćem mogućem roku biti isporučeno moderno naoružanje i oprema, među kojima je, kako napisa Informer, "buk M2"? Ovakve članke glasilo SNS objavljuje svakih petnaest dana, a cilj im je da se zamajava javnost u Srbiji. Neka Vučićević u svoju legendarnu emisiju "Teška reč" pozove pukovnika Gorana Jevtovića da objasni i njemu i celokupnoj javnosti u Srbiji kakvu saradnju Srbija ima s kojom vojnom silom i umuknuće i Vučićević i Vučić i prestati lagati narod. Putin će baš potrčati da daruje Srbiji najsavremenije naoružanje, a Vučić će u više navrata izjaviti da se zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim. Putin i njegovi vrhunski vojni stručnjaci nemaju pojma kakve je sporazume potpisala Srbija sa NATO alijansom i sve ih ratifokovala u Skupštini Srbije. Neka sadržinu bilo kog od tih sporazuma objavi Informer ili bilo koji režimski medij, kako je to učinio Pukovnik Jevtović na nezavisnim portalima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *