РУСИ ПРАВЕ ВЕЛИКУ БАЗУ У АФРИЦИ

RUSI PRAVE VELIKU BAZU U AFRICI

27 decembra 2020

LOGISTIČKI centar ruske mornarice u Sudanu neće biti usmeren protiv drugih zemalja, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.

– U planu je izgradnja objekata za ratnu mornaricu van teritorije Rusije, oni su usmereni na obezbeđivanje i realizaciju nacionalnih interesa Rusije na svetskom okeanu i ne podrazumevaju agresiju ni protiv koje države – rekao je Fomin u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.– Smatramo da stvaranje logističkog centra na teritoriji Republike Sudan odgovara ciljevima održavanja mira i stabilnosti u regionu – objasnio je Fomin.

Prema njegovim rečima, vojna ministarstva dveju država dugo su usaglašavala mesto, rokove i uslove za postavljanje centra. On se formira „na osnovu obostrane želje Rusije i Sudana da razvijaju vojnu saradnju usmerenu na jačanje odbrambenih sposobnosti Ruske Federacije i Republike Sudan“.

Fomin je precizirao da je Rusija zainteresovana za vojno prisustvo u regionu za borbu protiv terorizma, piraterije, krijumčarenja oružja, narkotika, trgovine robovima, kao i za osiguranje bezbedne komercijalne plovidbe.

Istovremeno, zamenik ministra je istakao da će otvaranje ruskog centra u Sudanu stvoriti uslove za bezbedne pomorske aktivnosti ne samo za Rusiju, već i za druge zemlje.

Početkom novembra objavljeno je da Rusija planira da formira u Sudanu logistički centar za svoju Vojno-pomorsku flotu.

KOMENTARI2 komentara

  1. uddu says:

    Imamo li mi neke vajde od ruske,ili bilo čije druge baze u Africi ?

  2. Triglav says:

    uvek kad se zapiše predikat nekog državnog entiteta radi se o vojsci vladara planete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *