РУСИ ПРАВЕ ВЕЛИКУ БАЗУ У АФРИЦИ

РУСИ ПРАВЕ ВЕЛИКУ БАЗУ У АФРИЦИ

27 децембра 2020

ЛОГИСТИЧКИ центар руске морнарице у Судану неће бити усмерен против других земаља, изјавио је заменик министра одбране Русије Александар Фомин.

– У плану је изградња објеката за ратну морнарицу ван територије Русије, они су усмерени на обезбеђивање и реализацију националних интереса Русије на светском океану и не подразумевају агресију ни против које државе – рекао је Фомин у интервјуу за „Росијску газету“.– Сматрамо да стварање логистичког центра на територији Републике Судан одговара циљевима одржавања мира и стабилности у региону – објаснио је Фомин.

Према његовим речима, војна министарства двеју држава дуго су усаглашавала место, рокове и услове за постављање центра. Он се формира „на основу обостране жеље Русије и Судана да развијају војну сарадњу усмерену на јачање одбрамбених способности Руске Федерације и Републике Судан“.

Фомин је прецизирао да је Русија заинтересована за војно присуство у региону за борбу против тероризма, пиратерије, кријумчарења оружја, наркотика, трговине робовима, као и за осигурање безбедне комерцијалне пловидбе.

Истовремено, заменик министра је истакао да ће отварање руског центра у Судану створити услове за безбедне поморске активности не само за Русију, већ и за друге земље.

Почетком новембра објављено је да Русија планира да формира у Судану логистички центар за своју Војно-поморску флоту.

KOMENTARI2 коментара

  1. uddu says:

    Imamo li mi neke vajde od ruske,ili bilo čije druge baze u Africi ?

  2. Triglav says:

    uvek kad se zapiše predikat nekog državnog entiteta radi se o vojsci vladara planete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u