РУСИ ПРЕБАЦИЛИ 13 ЛОВАЦ МиГ-29 у ЈЕРМЕНИЈУ

RUSI PREBACILI 13 LOVAC MiG-29 u JERMENIJU

26 oktobra 2020

Indirektno učešće turske i ruske vojske u sukobu oko Nagorno-Karabaha se nastavlja, pri čemu dve zemlje neprestano pokušavaju da se nadmeću u snabdevanju oružjem Baku ili Jerevan.

Na satelitskim snimcima vazduhoplovne baze Erebuni u Jermeniji jasno se vidi prisustvo 13 lovaca MiG-29, koji su pažljivo raspoređeni na za to predviđena mesta na aerodromu. Zvanično, Jermenija nema nijedan lovac MiG-29, što je jasan dokaz da je ovih 23 lovca poslala u bazu Rusija.



Koja je svrha poslatih lovaca nije jasno, ali satelitska slika jasno pokazuje isti broj borbenih helikoptera. Za sada ne može da se potvrdi vlasništvo nad helikopterima, ali se pretpostavlja da su i oni u vlasništvu ruskog vazduhoplovstva.

Prisustvo ovih ruskih letelica na aerodromu Erebuni i rusko mešanje u sukob oko Nagorno-Karabaha govore samo o pokušajima Moskve da mirno reši prekid vatre i sedne za pregovarački sto.

Pokušaji Moskve da diplomatski reši sukob još su važniji Putinu, jer on ne želi nasilnu konfrontaciju, s obzirom na to da Turska čvrsto stoji iza azerbejdžanskog naroda, vodeći strani rat protiv zemlje članice Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Nakon što je Iran upozorio dve zaraćene strane u Nagorno-Karabahu, da će uzvratiti ukoliko se naruši vazdušni prostor Islamske Republike, Rusija je učinila isto za rusku vojnu bazu u blizini tursko-jermenske granice.

Kako se saznaje, u roku od 48 sati, ruska vojska oborila je 9 turskih bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB-2 koje su letele u blizini ruske vojne baze.

Prema ruskim novinarima iz Avia.pro, Rusi su iskoristili jedan od svojih novih dostignuća na polju elektronskog ratovanja – sistem Krasuha.

Ruski sistem elektronskog ratovanja Krasuha je potpuno novi vojni razvoj koji je u službu ruske vojske ušao 2014. godine, a njegova proizvodnja je završena 2010. godine. Domet otkrivanja elektronskih letelica, poput mini dronova ili bespilotnih letelica, je 250 km. Trenutno, pored Rusije, Krasuhu koriste vojne snage Alžira, Irana i Libije.

Izvori ruskog Ministarstva odbrane tvrde da su ruski sistemi za elektronsko ratovanje od početka neprijateljstava u Nagorno-Karabahu dovedeni u punu borbenu gotovost, ali da su tek sada korišćeni, jer nije bilo koncentracije dronova na području vojne baze.

Fotografije nekih oborenih turskih dronova i njihovih trupova pokazuju da su ti dronovi zaista oboreni pomoću sistema za elektronsko ratovanje, jer nema tragova raketnog udara ili drugog vatrenog oružja.

Za sada nema informacija da li su oboreni dronovi u službi turske vojske ili u službi azerbejdžanske vojske.

Vojni stručnjaci kažu da će, ukoliko ruski sistem e-rata nastavi da deluje sličnim tempom, Ankara i Baku značajno ograničiti „provokativni rat dronovima“, jer se očekuje da će gubici dronova dostići izuzetno visok nivo, posebno nakon što je Turska izgubila veliki broj njih u Siriji.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je 27. septembra, a na spornoj teritoriji vode se aktivni sukobi. Ratno stanje je uvedeno u Azerbejdžanu i Jermeniji, a najavljena je i mobilizacija.

Obe strane su prijavile ubijene i ranjene, uključujući civile. U Bakuu su najavili kontrolu nad nekoliko karabaških sela i strateških područja. Jerevan takođe izveštava o bombardovanju teritorije Jermenije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI



11 komentara

 1. Trajaće Sve Ovo do Kraja ovog Sveta says:

  Aha, počinje sezona lova na Azarbejdžance sirota im majka, žene i deca. 13 lovaca sa napalm bombama i ostalim arsenalom napraviće tamo pravi mali vijetnam.

 2. uddu says:

  Rusi neće smeti ni litar vodke da prošvercuju u Nagorno Karabah !

 3. Slobodanka says:

  Jermenija je članica ODKB, po tom osnovu Rusija može bilo kad da dostavlja Jermeniji borbene avione i sve ostalo. Bilo bi veoma čudno da sad Rusija baš ništa ne dostavlja Jermeniji, to bi izgledalo kao da Rusija dozvoljava da bude napadnuta i Jermenija koja je njen vojni saveznik. Treba imati u vidu da situacija je ozbiljnija te da je moguće širenje konflikta. Provladini mediji u Turskoj prete Rusiji da ona ne sme da se uključi u sukob na Nagornom Karabahu, a ako to uradi Turska će joj napraviti novu Siriju na Kavkazu, hoće da kažu da će to biti dugotrajan i težak rat. Osim toga najavljuju da će Turska uskoro preuzeti poluostrvo Krim jer Erdogan smatra da je Rusija nepravedno oduzela Krim 1783 godine od Otomanske imperije. Turska ne priznaje da je Krim ruski, ali isto tako ne priznaje ni da je ukrajinski.

  • Ramonda Serbika says:

   Krim je preveliki zalogaj za sve - nekoliko hiljada tatara,bizmismena a ne ratnika,nisu nikakva dobrodošlica turskoj vojsci.Mislim da će rusi braniti Krim istom žestinom kojom bi branili samu Moskvu ili Petrovgrad.

   • Slobodanka says:

    Slažem se sa ovim što ste napisali. Moguće da se Erdogan zaneo zbog učinka bespilotnih letilica koje sad Turska poseduje. Da li još nešto zna o biološkim ratovima, kako će se oni dalje odvijati? Kroz istoriju gospodari Krima bili su Skiti, Goti, Grci, Rimljani, zatim istočno rimsko carstvo (Vizantija), hazari, ruski kneževi, Đenovljani, Mongoli. Godine 1475 počinje osmanska ekspanzija na Krim i traje do 1783. Ta tri veka ne daju savremenoj Turskoj za pravo da smatra da Krim pripada Turskoj. ... Ovakve izjave ne odgovaraju ni NATO-u! Krene li Turska sa dronovima na Krim kakav odgovor Rusije će dobiti vojska Turske i država Turska? Turska je još uvek članica NATO-a, a Erdogan uvlači ceo NATO u direktan sukob sa Rusijom. NATO neće ratovati za Krim koji bi ponovo postao turski.

 4. Slobodanka says:

  Postoji još jedna mogučnost, ovakva ratna gužva na Karabahu vrlo lako može da se proširi i na Jermeniju, i zatim da dovede u nezgodan položaj američko vojno prisustvo severnije u Gruziji. Treba imati u vidu da su to prilično male zemlje, za sve prisutne slonove (SAD, Turska, Rusija). Nezgodno bi bilo da SAD bude prinudjena da skine koji turski avion da bi zaštitila svoje snage prisutne u Gruziji, a Turska je još uvek članica iste vojne alijanse. Time bi dali alibi da Turska podnese zahtev za napuštanje NATO-a. Tako nešto SAD će nastojati da izbegne, zato ima nade da će i SAD biti zainteresovan da se ovaj sukob ne širi na Jermeniju, odnosno da se što pre uvede primirje na Nagorno Karabahu.

 5. Na istoku ništa novo says:

  Ovo nije ratni raspored letelica na aerodromu. Ovde je dovoljan jedan iznenadni nalet nalet par jurišnih aviona da uništi sve avione i helikoptere.

  • milos says:

   Tacno. Raspored turskih F-16 na aerodromu u Azerbejdzanu je primereniji ratnoj opasnosti.

 6. opet ja says:

  Ta eskadrila je stacionirana u Jermeniji godinama unazad. Ovo što pišete su gluposti. U pitanju je Mig-29 verzija 9.13. Ne znam zašto ste mi obrisali sličan komentar od sinoć???!!!

  • Kosovac says:

   @ opet ja, …..To brisanje komentara je učestalo u zadnje vreme. Biće da je počeo da radi neki muderator (administrator) kukavica. Eventualno da je naslov plaćeni oglas. U tom slučaju nemamo pravo da se bunimo, jer nije u redu da kvarimo oglas svojim kontra komentarima.

 7. opet ja says:

  Kosovac Razumeo bih da su Kurir ili Informer u pitanju. A ne vidim čemu senzacionalistički naslovi i konstatacije??!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *