РУСИ ПРЕБАЦИЛИ 13 ЛОВАЦ МиГ-29 у ЈЕРМЕНИЈУ

РУСИ ПРЕБАЦИЛИ 13 ЛОВАЦ МиГ-29 у ЈЕРМЕНИЈУ

26 октобра 2020

Индиректно учешће турске и руске војске у сукобу око Нагорно-Kарабаха се наставља, при чему две земље непрестано покушавају да се надмећу у снабдевању оружјем Баку или Јереван.

На сателитским снимцима ваздухопловне базе Еребуни у Јерменији јасно се види присуство 13 ловаца МиГ-29, који су пажљиво распоређени на за то предвиђена места на аеродрому. Званично, Јерменија нема ниједан ловац МиГ-29, што је јасан доказ да је ових 23 ловца послала у базу Русија.Kоја је сврха послатих ловаца није јасно, али сателитска слика јасно показује исти број борбених хеликоптера. За сада не може да се потврди власништво над хеликоптерима, али се претпоставља да су и они у власништву руског ваздухопловства.

Присуство ових руских летелица на аеродрому Еребуни и руско мешање у сукоб око Нагорно-Kарабаха говоре само о покушајима Москве да мирно реши прекид ватре и седне за преговарачки сто.

Покушаји Москве да дипломатски реши сукоб још су важнији Путину, јер он не жели насилну конфронтацију, с обзиром на то да Турска чврсто стоји иза азербејџанског народа, водећи страни рат против земље чланице Организације уговора о колективној безбедности (ОДKБ).

Након што је Иран упозорио две зараћене стране у Нагорно-Kарабаху, да ц́е узвратити уколико се наруши ваздушни простор Исламске Републике, Русија је учинила исто за руску војну базу у близини турско-јерменске границе.

Kако се сазнаје, у року од 48 сати, руска војска оборила је 9 турских беспилотних летелица Баyрактар ​​ТБ-2 које су летеле у близини руске војне базе.

Према руским новинарима из Авиа.про, Руси су искористили један од својих нових достигнућа на пољу електронског ратовања – систем Kрасуха.

Руски систем електронског ратовања Kрасуха је потпуно нови војни развој који је у службу руске војске ушао 2014. године, а његова производња је завршена 2010. године. Домет откривања електронских летелица, попут мини дронова или беспилотних летелица, је 250 км. Тренутно, поред Русије, Kрасуху користе војне снаге Алжира, Ирана и Либије.

Извори руског Министарства одбране тврде да су руски системи за електронско ратовање од почетка непријатељстава у Нагорно-Kарабаху доведени у пуну борбену готовост, али да су тек сада коришћени, јер није било концентрације дронова на подручју војне базе.

Фотографије неких оборених турских дронова и њихових трупова показују да су ти дронови заиста оборени помоћу система за електронско ратовање, јер нема трагова ракетног удара или другог ватреног оружја.

За сада нема информација да ли су оборени дронови у служби турске војске или у служби азербејџанске војске.

Војни стручњаци кажу да ће, уколико руски систем е-рата настави да делује сличним темпом, Анкара и Баку значајно ограничити „провокативни рат дроновима“, јер се очекује да ће губици дронова достиц́и изузетно висок ниво, посебно након што је Турска изгубила велики број њих у Сирији.

Ситуација у Нагорно-Kарабаху ескалирала је 27. септембра, а на спорној територији воде се активни сукоби. Ратно стање је уведено у Азербејџану и Јерменији, а најављена је и мобилизација.

Обе стране су пријавиле убијене и рањене, укључујући цивиле. У Бакуу су најавили контролу над неколико карабашких села и стратешких подручја. Јереван такође извештава о бомбардовању територије Јерменије.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI11 коментара

 1. Trajaće Sve Ovo do Kraja ovog Sveta says:

  Aha, počinje sezona lova na Azarbejdžance sirota im majka, žene i deca. 13 lovaca sa napalm bombama i ostalim arsenalom napraviće tamo pravi mali vijetnam.

 2. uddu says:

  Rusi neće smeti ni litar vodke da prošvercuju u Nagorno Karabah !

 3. Слободанка says:

  Јерменија је чланица ОДКБ, по том основу Русија може било кад да доставља Јерменији борбене авионе и све остало. Било би веома чудно да сад Русија баш ништа не доставља Јерменији, то би изгледало као да Русија дозвољава да буде нападнута и Јерменија која је њен војни савезник. Треба имати у виду да ситуација је озбиљнија те да је могуће ширење конфликта. Провладини медији у Турској прете Русији да она не сме да се укључи у сукоб на Нагорном Карабаху, а ако то уради Турска ће јој направити нову Сирију на Кавказу, хоће да кажу да ће то бити дуготрајан и тежак рат. Осим тога најављују да ће Турска ускоро преузети полуострво Крим јер Ердоган сматра да је Русија неправедно одузела Крим 1783 године од Отоманске империје. Турска не признаје да је Крим руски, али исто тако не признаје ни да је украјински.

  • Рамонда Сербика says:

   Крим је превелики залогај за све - неколико хиљада татара,бизмисмена а не ратника,нису никаква добродошлица турској војсци.Мислим да ће руси бранити Крим истом жестином којом би бранили саму Москву или Петровград.

   • Слободанка says:

    Слажем се са овим што сте написали. Могуће да се Ердоган занео због учинка беспилотних летилица које сад Турска поседује. Да ли још нешто зна о биолошким ратовима, како ће се они даље одвијати? Кроз историју господари Крима били су Скити, Готи, Грци, Римљани, затим источно римско царство (Византија), хазари, руски кнежеви, Ђеновљани, Монголи. Године 1475 почиње османска експанзија на Крим и траје до 1783. Та три века не дају савременој Турској за право да сматра да Крим припада Турској. ... Овакве изјаве не одговарају ни НАТО-у! Крене ли Турска са дроновима на Крим какав одговор Русије ће добити војска Турске и држава Турска? Турска је још увек чланица НАТО-а, а Ердоган увлачи цео НАТО у директан сукоб са Русијом. НАТО неће ратовати за Крим који би поново постао турски.

 4. Slobodanka says:

  Postoji još jedna mogučnost, ovakva ratna gužva na Karabahu vrlo lako može da se proširi i na Jermeniju, i zatim da dovede u nezgodan položaj američko vojno prisustvo severnije u Gruziji. Treba imati u vidu da su to prilično male zemlje, za sve prisutne slonove (SAD, Turska, Rusija). Nezgodno bi bilo da SAD bude prinudjena da skine koji turski avion da bi zaštitila svoje snage prisutne u Gruziji, a Turska je još uvek članica iste vojne alijanse. Time bi dali alibi da Turska podnese zahtev za napuštanje NATO-a. Tako nešto SAD će nastojati da izbegne, zato ima nade da će i SAD biti zainteresovan da se ovaj sukob ne širi na Jermeniju, odnosno da se što pre uvede primirje na Nagorno Karabahu.

 5. Na istoku ništa novo says:

  Ovo nije ratni raspored letelica na aerodromu. Ovde je dovoljan jedan iznenadni nalet nalet par jurišnih aviona da uništi sve avione i helikoptere.

  • milos says:

   Tacno. Raspored turskih F-16 na aerodromu u Azerbejdzanu je primereniji ratnoj opasnosti.

 6. opet ja says:

  Ta eskadrila je stacionirana u Jermeniji godinama unazad. Ovo što pišete su gluposti. U pitanju je Mig-29 verzija 9.13. Ne znam zašto ste mi obrisali sličan komentar od sinoć???!!!

  • Косовац says:

   @ opet ja, …..То брисање коментара је учестало у задње време. Биће да је почео да ради неки мудератор (администратор) кукавица. Евентуално да је наслов плаћени оглас. У том случају немамо право да се бунимо, јер није у реду да кваримо оглас својим контра коментарима.

 7. opet ja says:

  Kosovac Razumeo bih da su Kurir ili Informer u pitanju. A ne vidim čemu senzacionalistički naslovi i konstatacije??!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u