RUŠI PREDRASUDE: Žena na čelu zatvora

RUŠI PREDRASUDE: Žena na čelu zatvora

5 marta 2014

jasUčestalo mišljenje da je mesto upravnika zatvora rezervisano samo za jači pol, na najbolji način demantuje Jasmina Mirović (39), koja je gotovo godinu dana na čelu prokupačkog Okružnog zatvora i jedna je od retkih žena u našoj zemlji na tom poslu. Iako je do samo pre nekoliko godina bilo gotovo nezamislivo videti ženu na takvom položaju, Jasmina se, kako kaže, nije dvoumila, pogotovu što je angažovanju u zatvoru prethodilo njeno desetogodišnje radno iskustvo u policiji.

– Rad u policiji svakako mi je olakšao pristup ovoj ustanovi, ali i odlična saradnja sa organima pravosuđa kao i lokalnom samoupravom, a pre svega Upravom za zatvorske sankcije – priča Jasmina koja je svom radnom mestu dala lični pečat.

Osim lepo uređene kancelarije, u kojoj preovlađuju nežni ljubičasti tonovi i koja odiše toplinom, kaže da se od njenog dolaska promenio i odnos zaposlenih prema zatvorenicima, pogotovu kada je reč o njihovoj resocijalizaciji.

– Jasno je da ne možemo zatvorenike posmatrati samo kroz matični broj – kaže naša sagovornica. – Moramo uzeti u obzir njihovu porodičnu i životnu situaciju. Zato moji saradnici-vaspitači puno razgovaraju sa osuđenicima. Priredili smo i veliki broj zanimljivih aktivnosti, od igranja šaha, fudbala, odlaska u muzej.

Da ova krhka žena, koju Prokupčani najčešće oslovljavaju nadimkom Nina, a koja bi izgledom i stasom mogla da krasi naslovne strane modnih časopisa, poslovne rezultate na čelu ove ustanove ostvaruje na najefikasniji način, potvrđuju rezultati njenog jednogodišnjeg rada. Kaže da je u ustanovi zatekla prilično lošu situaciju, pre svega zbog nediscipline i nemarnosti, pa su njena prva nastojanja bila da napravi bolju organizaciju rada.

– Pomoć i podrška Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pomogla mi je da postavim temelje za uspešan rad, ali i disciplinu u ustanovi. Zaposleni koji su se korektno odnosili prema radu zadobili su moje poverenje i podršku, dok sam u delovima gde se nije ispoljavao profesionalan pristup, zavela disciplinu – priča kroz osmeh Jasmina.

Prokupački Okružni zatvor ima šezdesetak zaposlenih, a kapacitet ustanove je 120 ležajeva, kako u centralnoj zgradi, tako i u zatvorskoj ekonomiji, koja je sa 85 hektara površine značajan izvor prihoda za ustanovu.

– Poslovi sa ekonomije u toku 2013. pomogli su nam da sa oko 30 procenata nadomestimo budžetska sredstva – pojašnjava Nina.

– Ekonomija prokupačkog zatvora jedna je od većih u sistemu Uprave, pa služi i za razmenu sa drugim ustanovama. Pošto su prihodi najveći u voćarskoj proizvodnji, planiramo proširenje zasada višnje sa sedam na još oko tri hektara. U planu je i proširenje farme ovaca. Uprkos dotrajaloj mehanizaciji, uz saglasnost Uprave, izgradnjom sistema kap po kap na voćnjaku pod zasadima jabuka prinosi bi se višestruko povećali i time stvorili uslovi za snabdevanje većih zavoda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *