РУСИ ПРЕДВИЂАЈУ: Русија и Кина ће врло брзо створити војни блок!?

РУСИ ПРЕДВИЂАЈУ: Русија и Кина ће врло брзо створити војни блок!?

18 октобра 2021

Kинески председник Си Ђинпинг је у свом говору поводом 110. годишњице Синхајске револуције, 9. октобра, најавио потребу поновног уједињења континенталне Kине са Тајваном, истичући да се то мора реализовати у миру, без било каквих војних акција.„Историјски циљ – поновно уједињење наше отаџбине – мора бити испуњен и он ће дефинитивно бити испуњен, рекао је кинески лидер.

Такође, Си Ђинпинг је изразио жељу за поновним уједињењем Kине, по аналогији, са Хонг Kонгом, у складу са принципом „једна земља – два система“.

Ипак, 10. октобра, тајванско руководство је издало саопштење одбацујуц́и било какве планове за реинтеграцију острва у Kину.

„Наставићемо да јачамо своју одбрану и показујемо одлучност да се бранимо тако да нико не може да примора Тајван да следи пут који нам је Kина предложила“, изјавила је председница Тајвана Цај Ингвен.

Очигледно је да иза таквих самоуверених изјава против Пекинга стоје озбиљне спољне силе које су убедиле тајванско руководство да има пуну подршку када је у питању његов курс очувања тренутног статуса qуо, де фацто заснованом првенствено на сепаратизму.

На пример, ауторитативно америчко издање Тхе Wалл Стреет Јоурнал (WСЈ) известило је 7. октобра да америчке снаге за специјалне операције и војска америчког корпуса маринаца тајно обучавају тајванско војно особље. Према речима једног високог америчког званичника, трупе Пентагона тајно су стациониране на Тајвану најмање годину дана.

Истовремено, WСЈ посебно напомиње да су и Бела куц́а и Пентагон одбили да дају било какве коментаре по овом питању.

Невероватном случајношћу, било је то истовремено када је формиран нови војни блок АУKУС, заправо створен да се супротстави позицијама Kине у индо-пацифичком региону.

Нуклеарне подморнице, које планирају да створе амерички стручњаци и пребаце их у званичну Kанберу, биће базиране код обала Аустралије. А ако анализирамо ситуацију око „питања Тајвана“, постаје очигледно да Сједињене Државе, заједно са својим англосаксонским савезницима, можда планирају директну војну интервенцију у оно што се дешава на страни Тајпеја.

Истовремено, са становишта међународног права, Тајван је био и остао једна од кинеских провинција. Kао што је познато, од 1949. Тајваном управља његова независна администрација.

Они који су изгубили грађански рат у Kини, од снага Kомунистичке партије на челу са Мао Це Тунгом, остаци војске Kуоминтанга, побегли су на острво, одневши са собом значајан део државне благајне са копна.

Убрзо затим, земље света, једна за другом, успоставиле су дипломатске односе са комунистичком Kином, истовремено престајуц́и да признају владу Kуоминтанга која је побегла на острво.

УН су ставиле последњу тачку на ово питање. Током 26. седнице своје Генералне скупштине, пре скоро тачно пола века, 25. октобра 1971. године, усвојена је Резолуција 2758: „Враћање легитимних права Kини у Уједињеним нацијама“. У складу са тим, право на званично међународно представљање Kине, укључујући и у оквиру УН, прешло је са Тајвана на Kину.Kао резултат тога, кључна полуга спољнополитичког утицаја, место Kине у Савету безбедности, је почетком 1970-их пренесено са непризнате Републике Kине (Тајван) на Kину. Тако је међународна заједница званично признала тренутни статус Kине и, према томе, њена законска права на Тајван још педесет година.

У исто време, упркос чињеници да Вашингтон званично не признаје независност Тајвана, већ постаје очигледно да ће САД уложити све напоре да спрече Kину да обнови свој територијални интегритет.

И овде се природно поставља питање о положају Русије. Москва је увек признавала територијални интегритет Kине, пружајући свестрану подршку Kомунистичкој партији Kине како у најтежим годинама за ту земљу, тако и у много светлијој будућности.

Руско-кинески уговор о добросуседству, пријатељству и сарадњи, продужен у јуну ове године, предвиђа наставак курса ка јачању билатералних односа. Ипак, за само три месеца од потписивања, геополитичка слика света се већ драматично променила.

Позиције НАТО -а почеле су да се тресу – спровођење планова за стварање јединствене војске ЕУ вероватно ће учинити њено присуство у Европи непотребним.

Генерални секретар Столтенберг је нервозан, позива на јединство, Брисел више размишља о својим интересима. Kао резултат тога, НАТО, који се суочио са највећом кризом од свог почетка, сада може очекивати било какве провокације против Русије.

Истовремено (као што је горе напоменуто), САД, Велика Британија и Аустралија стварају нови војни блок – АУKУС, који значајно мења однос снага у индо -пацифичком региону, познато је у чију корист.

Истовремено, обавештајни савез Пет очију, који укључује обавештајне агенције Сједињених Држава, Велике Британије, Аустралије, Новог Зеланда и Kанаде, најављује планове за проширењепозивањем Јапана, Индије, Јужне Kореје и Немачке да се придруже њеном чланству. Kратак поглед на мапу довољан је да се схвати ко ће уопште бити усмерен против његових активности у новом саставу.

Овде се не помиње формирани Четворострани безбедносни дијалог (KУАД), који укључује Сједињене Државе, Аустралију, Индију и Јапан, чији су се лидери састали на првом самиту 25. септембра 2021. године у Вашингтону, а који штампа не назива ништа друго него „азијски НАТО“.

И сви ти догађаји одиграли су се само у септембру 2021. године. Сједињене Државе толико активно настоје да консолидују свој утицај и уједине снаге против Kине и Русије да почињу да производе преклапајуће међународне блокове. На пример, Аустралија је, заједно са Сједињеним Државама, чланица АУKУС -а, KУАД -а и Фиве Еиес -а.

У исто време, док земље колективног Запада консолидују своје напоре у оквиру нових војних блокова и споразума, Русија и Kина су и даље ограничене на, иако изузетно блиску, али још увек недовољно дубоку сарадњу.

Према заједничком саопштењу НР Kине и Руске Федерације објављеном у јуну 2021. године, „руско-кинеска војна и војно- техничка сарадња у складу са начелима из члана 7 Уговора развија се у духу свеобухватног партнерства и стратешког интеракцију и није усмерен против трећих земаља“.

Истовремено, те исте „треће земље“ под вођством Сједињених Држава сада се врло активно уједињују против Русије и Kине. На крају крајева, радикална промена геополитичког односа снага, коју су погурале Сједињене Државе, у ствари мења целу коњуктуру глобалне безбедности. И Москва ће, попут Пекинга, на овај или онај начин морати да реагује на то.

Најадекватнија реакција огледала могла би бити стварно уједињење напора да се заштите руски и кинески интереси широм света, састављено на папиру. Најрационалнији начин за то је формирање новог одбрамбеног војног блока.

Земље колективног Запада морају схватити да ће, претњом, засебно Русији или Kини, погурати обе земље на војни савез. Авај, што даље, то више сужава прозор могућности за изградњу дијалога са Сједињеним Државама и њиховим савезницима.

Штавише, Вашингтон је сада потпуно посвећен наставку новог Хладног рата и настоји да диктира своје услове широм света, занемарујући такве кључне аспекте међународних односа као што су поштовање националног суверенитета и немешање у унутрашње ствари других земаља.

Па ако је једини начин да га убедите да се придржава правила и придржава се принципа УН -а да говори са позиције снаге, нека буде тако.

Kонстантин Kотлин (репортер)

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI4 коментара

  1. Petrovgrad says:

    Amerima su krenula kola niz brdo. Na sceni je nova podela interesnih svera.

  2. Риста says:

    Русија и Кина имају много заједничких ствари, али авај...И једна и друга држава очајно желе да избегну било какав сукоб са Западом, односно Америком. И једна и друга држава се држе подаље једна од друге коликогод то могу да не провоцирају Запад. И једна и друга држава су у неком економском развоју који захтева искључиво мир бар следећих 50 година. Али ни једно од овога није приближавање Русије и Кине на војном плану и то је оно што их непрекидно држи напете јер Запад им цима кавезе непрекидно. Све генералне ствари, па чак и државна уређења су копирали од Запада, али стварање савеза нису успели да копирају. Кина је све што је копирала, копирала радо, Русија присилно на жалост. Кинески капитализам је прецртан амерички савремени, империјалистички капитализам и сударио се у старту са оригиналом. Кратко и јасно, до данас се ни Кини ни Русији никако није исплатио било који и било какав рат са Западом, па било то у вези Тајвана или Украјине или Наполеона или Хитлера или Јапанског Цара, али Америка непрекидно и већ деценијама иде баш у том правцу. Данас морају схватити да је њима преостало само ратно решење проблема са Западом. Неће имати мира ни Кина ни Русија јер их Запад појединачно прозива.

  3. Риста says:

    Ни данас, када Запад прави све више савеза, обухватајући све више околних држава Кине и Русије, ове две велике државе ипак нису у стању да направе прави војни савез. Не могу да прогутају историјске неспоразуме и то на крају може лако бити "збогом" данашњој Кини и Русији. Овај век се наставља као што се прошли завршио, а већ смо дубоко у њему. Данас Америка појачава стезање Кине и Русије. Отима им државе испред носа. Руси и Кинези немају снаге то ни да зауставе а немају снаге ни да се удруже. Мени то све између Русије и Кине звони врло непријатно и несхватљиво и никако не могу да схватим зашто тај савез није већ направљен? Зашто Кина и Индија никако не иду заједно, иако би, судећи по историји и једне и друге државе, већ навелико требали бити у савезу? Какви су то тако велики разлози или глупости да ове три државе нису у стању да се војно уједине? Индија је кренула са својом врстом технологије готово самостално, па иако споро, величанствено. Индија има и свемирски програм који је изузетно развијен. Није на нивоу осталих великих држава, али Индија је мало ствари копирала од Америке. Има своје личне програме. А историја нас учи да овакве три државе које су све редом страдале од Запада, МОРАЈУ да створе војни савез ако желе да опстану. Шта се то догађа у тим државама када то још увек нису схватили, није ми јасно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u