РУСИ ПРЕДВИЂАЈУ ШТА ЋЕ БИТИ СА ФРАНЦУСКОМ: „Све ће бити онако како кажемо! Само посматрајте!“

RUSI PREDVIĐAJU ŠTA ĆE BITI SA FRANCUSKOM: „Sve će biti onako kako kažemo! Samo posmatrajte!“

12 maja 2017

Samo što sam iz Francuske dobio obaveštenje da se u Turu skupila gomila koja uzvikuje „Marin! Marin!“ i ušla u fizički sukob sa žandarmerijom. Sve izborne afiše Emanuela Makrona u tom gradu su poskidane i pocepane. Ti ljudi tvrde da su svi glasali za Marin Le Pen a da su rezultati izbora namešteni za Makrona. Verovatno će se izgalamiti, razbiti poneki izlog i razići (…)

Da li su francuski izborni rezultati štimovani ili nisu – ne znamo. Zato, uzmimo ih kako su objavljeni: Makron – 65,82 osto, Marin Le Pen – 34,18 osto. Ipak, podsetimo se prvo rezultata iz prvog kruga u kojem su četiri kandidata – Makron, Le Pen, Fijon i Melanšon – podobijali (ako se svi procenti malo zaokruže) po oko 20 odsto glasova (…)

Dan nakon izbora, Francuska je na taj način bila – rasčetvorena. Svaki od ta četiri kandidata imao je manje-više jednake, ali nevelike šanse da postane predsednik Francuske Republike. Da je Makronov rival u drugom krugu – umesto Le Pen bio Žan-Lik Melanšon, nisam siguran da bi ga Makron pobedio jer je on do objavljenih 65,82 odsto došao tako što je njegovom procentu iz prvog kruga (24 odsto) nadodat 41 procenat birača koji su požurili da se glasanjem suprotstave „fašizmu“.

Pošto je partija Nacionalni front, koju predvodi Marin Le Pen, nastala od krajnje desnog pokreta – nju vole da predstavljaju kao „fašističku pretnju“. Tu partiju je 1972. osnovao njen otac Žan-Mari Le Pen kao krajnje desnu. (A Melanšon nema reputaciju „fašiste“ već levičara, a protiv njih u Francuskoj nema atavističkih predrasuda).

Nacionalni front nastavljaju da smatraju krajnje desnom partijom i evo rezultata: u drugom krugu su svi navalili na nju sa povikom koji u politički zaostaloj Francuskoj objedinjuje: „fašizam neće proći!“. Nama nisu potrebni smokvini listovi kojima u Francuskoj pokrivaju svoju politiku. Hajde da ih poskidamo.

Laž je da je Nacionalni front krajnje desna i fašistička partija. Već je 20 godina kako se biračko telo Nacionalnog fronta izmenilo zahvaljujući dva procesa u francuskom društvu – mondijalizaciji i deindustrijalizaciji. I useljavanju u Francusku jeftine nekvalifikovane radne snage sa severa Afrike (Maroka i Alžira).

Dotok migranata doveo je do oštrog smanjivanja plata nekvalifikovanim radnicima-Francuzima, takozvanim „petits Blancs“, – „malim Belcima“, kako oni sami sebe nazivaju. Birači Nacionalnog Fronta u 2017. su upravo oni – Les petits Blancs, radnička klasa. I nezaposleni. U prvo vreme se i radnička klasa igrala mondijalizacije i glasala za Evropu. Ali su oni koji dirinče, na kraju, shvatili da od Evrope nisu ništa dobili, naprotiv – da im je Evropa oduzela ranije blagostanje.

Danas nasiromašniji francuski slojevi (les petits Blancs) koriste Nacionalni Front da bi ih čuli. Oni odavno nemaju dovoljno novca da žive u velikim gradovima. Zato ne iznenađuje što je Le Pen u Parizu osvojila samo oko 10 odsto. Mali Beli žive po malim naseljima gde je život jeftiniji, pa je Marin najbolje prošla u dubokoj provinciji u koju se povukla radnička klasa.

Marin zaslužuje više jer – htela ona to ili ne – predstavlja te još uvek mnogobrojne „male Belce“. Makron u suštini ne zaslužuje 65 odsto glasova. On zaslužuje onih 24 koje je dobio u prvom krugu. A dodatnih 41 odsto u drugom krugu je dobio zahvaljujući apsolutno trulom i zastarelom izbornom sistemu.

Makron pripada klasi nove buržoazije za koju je ruska buržoazija, imajući sebe u vidu, smislila naziv „kreativna klasa“. Francuska „kreativna klasa“ zarađuje oko 6.000 evra mesečno. Postoje podozrenja da je u drugi krug namerno uvedena Marin Le Pen da bi se Makron domogao vlasti, da bi mogao da bude plasiran poklič „zaustavimo fašizam!“.

Plejboj Makron je tuđi Francuskoj mnogo više nego Nacionalni front i njena kćerka Marin Le Pen. Makron je sav veštački, on je epruvetni i svetski, kao da je začet u braku dva bankovna računa. Zato je u njemu malo ljudskog.

Plašljivi Francuzi samo su izborima odložili svoj dan Strašnog Suda. Ali, on stiže. Koliko li se samo destruktivnih snaga nagomilalo na teritoriji Francuske! Koliko li je opasnih rana na njenom telu!

Nasmejani plejboj Makron nema nikakav značaj u drami koja se priprema. Njega će počistiti vihorovi moćnih sila o kojima on, a ni oni koji su mu aranžirali pobedu koristeći arhaični sistem glasanja, pojma nemaju.

Biće to verovatno ovako: les petits Blancs će izgubiti nadu da nešto za sebe mogu uraditi putem izbora i dokačiće se sa Arapima. A Makron?

Makron će negde pobeći…

Samo posmatrajte.

(Fakti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Vojna I ojdeSe says:

  Gori francuska...

 2. goran says:

  Upravo taj scenario elita i zeli, da Francuska bude u plamenu i da se jos vise zaduzi kod cionistickih bankara.

 3. goran says:

  Da li treba dokazivati da korist od sukova hriscana i muslimana imaju samo cionisti?

 4. punca says:

  Makron če francusku uvesti u građanski rat.

 5. Harry Neron says:

  A šta su ti "petit Blancs" uradili sami da ne budu to što jesu. Koliko tih pojedinaca kada je izgubilo posao odlučilo se za samostalni preduzetnički put ili se odlučilo da se doškoluju da budu kompetentni na trgu rada 21. veka kde je aksiom za sve koji imaju posao da moraju svo vreme da se doškolavaju da bi bili kompetentni i konkurenčni na trgu rada koji se radi radi velike brzine razvitka tehnologije menja svetlostnom brzinom. ovaj tekst inače me najviše podseča na engleske ludiste koji su za vreme prve industriske revolucije kada su se uvodili strojevi za tkanje protestovali protiv uvođenja tih strojeva jer kobajagi ti strojevi oduzimaju radna mesta, sve ostalo dlaje je poznato kako je sva stvar završila.

  • Laza says:

   Da li se u tim školama, da bi bio konkurentan na"trgu" rada, uče i znakovi interpunkcije?

 6. goran says:

  A sta su pa Arapi uradili da bi se modernizovali i pripremili za novo doba, osim sto zakljucavaju zene i pucaju po pustinjama?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *