РУСИ ПРИЗНАЛИ: Повлачимо се!

RUSI PRIZNALI: Povlačimo se!

15 novembra 2022

Ruske snage objavile su danas da su se povukle iz mesta Nova Kahovka.

Kao razlog za povlačenje ruskih snaga navodi se optužba da ukrajinske snage granatiraju taj grad na jugu Ukrajine koji se nalazi blizu strateške hidrocentrale.Grad se nalazi na levoj, istočnoj obali Dnjepra u oblasti Herson, odakle su se ruske snage povukle prošle nedelje pred ukrajinskom kontraofanzivom.

„Zaposleni u javnoj upravi Nove Kahovke, u državnim i gradskim institucijama takođe su napustili grad i ponovo se rasporedili na bezbednom mestu“, navela je uprava grada koju je postavila Mosva.

Ne navodi se da li ruska vojska ostaje u gradu ili se i ona povukla. Ruske snage već su prošle nedelje napustile grad Herson, regionalni glavni grad, što je bio ponižavajući poraz za Kremlj.

Posle ruskog povlačenja 11. novembra sa desne obale Nova Kahovka se našla pod direktnom vatrom teške artiljerije i mina ukrajinskih oružanih snaga, navela je ta uprava. Kako se dodaje u objašnjenju za povlačenje, život u gradu je postao opasan, pa su i hiljade stanovnika napustile grad.

Grad se nalazi blizu brane i hidrocentrale Kahovka koju su Rusi preuzeli na početku ofanzive u Ukrajini krajem februara i koja ima veliki značaj za snabdevanje Krimskog poluostrva vodom.

Moskva je anektirala Krim 2014. godine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage da su „minirale“ branu i delove centrale, navodeći da ukoliko dođe do eksplozije više od 80 mesta će biti poplavljeno. Prema Kijevu uništenje te infrastrukture takođe bi imalo uticaj na snabdevanje vodom celog južnog dela Ukrajine i moglo bi da utiče na hlađenje reaktora u nuklearnoj centrali Zaporožje, najvećoj u Evropi, koja crpi vodu iz veštačkog jezera te brane od 18 miliona kubnih metara.

Ruske okupacione vlasti demantovale su da su minirale branu Kahovku ističući da bi njeno uništenje poremetilo snabdevanje Krima vodom.

(Tanjug)

KOMENTARI4 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Verujte Rusija će pa još malo da kapitulira. Majkemi, javlja SNN, a prenosi Kosova Sot.

  • Cetnik says:

   Jeste, upravo je to i zelenski rekao sa lica mesta.

 2. milorad5 says:

  znači brana je oštećena ozbiljno art.vatrom ukra.i verovatno će popustiti u neko vreme jer opravki neće biti a ovi i dalje bombarduju.Rusi peru ruke i pustiće čak ukre da udju na branu.Baš me zanima koliko će da mašu u hersonu ukro zastavama kad naidje talas od 30-40 m visine,jer jedino što će moći da urade je da mašu zastavama pre nego se podave.Vrlo je zanimljivo takodje da li će ukri da ostave svoje vojnike u hersonu da glume posadu jer civile neće sigurno da obaveste.Tadje je vrlo opasno ako pukne bran đta će biti u nuk.elekttrani ako ta elektran ode u P.M pola evrope će biti ozbiljno otrovano a druga polovina manje ozbiljno:)Ovo je vrhunski ratni zločin šta radi NATO preko svog proxy-a- ukrjainske naci mafije.Izgleda dasamo takva katastrofa može da otvori oči zadriglom glupom i praznom "europejecu" ako tako nešto više i postoji:)Neshvatljivo je da ova šarad u ukrajini i potpuna laž i dalje prolazi i da javno mnjenje u evropi uopšte ni ne pokušava da shvati šta se tamo dešava i koj je laž na sceni,koštaće ih to mnogo,košta će ih tipovi kao blinken i borelj opasno.

 3. Danilo vladika says:

  Sraman poraz i povlačenje Rusije otvara nova rešenja Opcija napuštanja jugozapada Rusije u korist Kijeva, gubitak izlaza na Azovsko i Crno more, neutralni status Rusije, delimično priznanje novih podanika Ukrajine. Ako Putin ne zadrži vlast doći će do potpunog prestanka neprijateljstava – rekao je ruski političar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *