РУСИ ПРОУЧАВАЈУ ЗАРОБЉЕНУ ТЕХНИКУ – ОВО СУ МАНЕ ЗАПАДНИХ ТЕНКОВА

RUSI PROUČAVAJU ZAROBLJENU TEHNIKU – OVO SU MANE ZAPADNIH TENKOVA

29 jula 2023

Stručnjaci za odbranu, proučavajući zarobljenu opremu NATO-a, ranije su otkrili da zapadni modeli imaju prihvatljiv oklop, ali imaju osrednju pokretljivost i preveliku složenost dizajna, rekao je informisan izvor za RIA Novosti.

Tokom neuspešnih pokušaja napada na ruske položaje Oružanih snaga Ukrajine ove godine, počeli su da se široko koriste uzorci zapadnih oklopnih vozila, uključujući nemačke tenkove Leopard 2, američka borbena vozila pešadije Bredli i francuske tenkove na točkovima AMKS-10RC.Osim toga, od prošle godine ukrajinske trupe koriste veliki broj haubica, oklopnih vozila i MLRS-a koje su isporučile zemlje NATO-a.

U junu je Ministarstvo odbrane izvestilo o zarobljavanju tenkova Leopard i borbenih vozila pešadije Bredli u pravcu Zaporožja. U petak je postalo poznato da je ruska vojska zarobila francuski tenk kao trofej kod Zaporožja. U ovom trenutku prema podacima kompanije „ Kompleksi visoke preciznosti “ stručnjaci su uspeli da prouče šest tipova zapadne opreme zarobljene tokom SVO.

Kako je naveo izvor RIA Novosti, zarobljenu zapadnu opremu proučava širok krug stručnjaka iz različitih kompanija ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

„U ovom trenutku, tokom testiranja zarobljene NATO opreme, dobijeni su preliminarni rezultati koji generalno ispunjavaju očekivanja. Konkretno, testovi su pokazali da zapadni modeli imaju prihvatljiv nivo oklopne zaštite, iako sa velikim brojem slabosti zbog savremenih borbe koja ne ispunjava uslove raspodele zaštite“, rekao je izvor.

Sa druge strane, oprema NATO-a ima osrednju pokretljivost i manevarsku sposobnost, posebno na teškim i viskoznim zemljištima, zbog niske prohodnosti.

Još jedna slaba tačka zapadne tehnologije je prekomerna složenost dizajna, dodao je izvor. Ovde se pojasnio je, ne radi o složenosti savladavanja tehnologije, već o održivosti i održavanju.

„Održivost zapadnih uzoraka je izuzetno niska, posebno na terenu održavanje je zahtevno i to prvenstveno zbog dizajnerskih karakteristika njihove opreme, iskreno to je nepotrebno“, objasnio je izvor i dodao da se proučavanje zapadne borbene opreme nastavlja.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *