РУСИ ПРВИ ПУТ УПОТРЕБИЛИ НОВО ОРУЖЈЕ – ЕКСПЕРТИ ДАЛИ ОЦЕНУ: Наоружан “до зуба”, црвеном лобањом кренуо у рат у Сирији

RUSI PRVI PUT UPOTREBILI NOVO ORUŽJE – EKSPERTI DALI OCENU: Naoružan “do zuba”, crvenom lobanjom krenuo u rat u Siriji

2 decembra 2019

Na Tviteru je objavljena fotografija ruskog multifunkcionalnog borbenog robotizovanog sistema „Uran 9“, koji je snimljen u Siriji u prvim borbenim redovima.

Kako se navodi, te pretpostavke potvrđuje karakteristična kamuflaža i mesto na kome se mašina nalazi.Sistem „Uran 9“ testiran je na Bliskom istoku, što je omogućilo da se otkriju i reše konstruktivni nedostaci.

U januaru je saopšteno da je ruska vojska dobila robotizovani sistem „Uran 9“, namenjen za izviđanje, direktnu vatrenu podršku vojsci, kao i uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila i druge vojne opreme.

Na robotizovanom kompleksu teškom 12 tona instalirani su: kompleks „Ataka“ sa protivtenkovskim raketama, reaktivni bacači plamena „Šmelj M“, automatski top 2A72 kalibra 30 milimetara i mitraljez kalibra 7,62 milimetra.

„Uran 9“ je daljinski upravljano gusenično vozilo koje spada u kategoriju terenskih borbenih bespilotnih vozila. Ovaj robot je u stanju da sprovodi inženjersko izviđanje, pogađa različite tipove ciljeva, uništi niskoleteće vazdušne mete. U kupoli se nalazi njegovo oružje: 30-milimetarski automatski top, mitraljez i raketno naoružanje, koje se sastoji od protivtenkovskih navođenih raketa ’Ataka‘, protivvazdušnih raketa ’Igla‘ i reaktivnih bacača plamena „Šmelj M“.

Zapadni eksperti su ranije ocenili da je „Uran 9“ pokazao da je u tehnološkom smislu već nastupila era bespilotnih tenkova, a da samo ostaje pitanje kako će različite armije njima raspolagati. Rusija ih je testirala i počela da ih koristi pre svih.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    Nisam znao, da vozila imaju pilota!

  2. milorad2 says:

    imaju vozača ali mogi sami da deluju do neke granice, recimo da se vrate u bazu.Najveći problem kod potpuno robotizovanih tenkova je sistem prepoznavanja, FOF.Ne može se obeležavati pešadija prevše je komplikovano i previše je opasno to raditi na sadašnjem nivou tehnologije.Teoretski bi bilo moguće sa funkcionalnom mombilnom mrežom na ratištu ali TO je prvo što će biti uništeno u ratu.Nisu ovde gadjali za dž repetitore i bazne stanice mada nije bilo potrebno ali nato je to, u strahu su velike oči a i bombe treba da se troše.Medjutim robotizovane mašine stižu u armije i to je mraćna budućnost svetamonaj film o terminatoru sve više izgleda kao moguća budućnost a sve manje kao neka nemoguća fantazija.mislom da su rusi sada blizu toga da uvedu robote direktno na front kao u igricama sa komandnim vozilima i opasnim veoma otporni borbenim mašinama.Većina tenkova u savremenom ratu bude onesposobljena ne zbog uništenja samog vozila nego zbog pogibje posade.Sama vozila je teško uništiti totalno ali ternk bez posade neće da ide sam.E sad je to druga priča,roboti dolaze i to će biti strašno za one koji ih ne naprave ili ne poseduju bar neki sličan borbeni sistem koji može efikasno da im se suprotstavi.Veoma zgodna stvar kod robota je što oni mogu da se reprogramiraju:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *