РУСИ РАСПОРЕДИЛИ стелт ловце СУ-57! Да ли спремају ракетни удар…?

РУСИ РАСПОРЕДИЛИ стелт ловце СУ-57! Да ли спремају ракетни удар…?

1 марта 2024

Руско ваздухопловство распоредило је ловац пете генерације Су-57 за ударне мисије на украјинске циљеве у спорној области Луганска, а непотврђени извештаји указују да је авион ушао у украјински ваздушни простор током операције.

Авион је наводно користио крстареће ракете Х-59МK2 за гађање циљева изван визуелног домета. Бројни аспекти новог извештаја остају под знаком питања, међутим, укључујући како је позната класа ракета које је авион користио и зашто би Су-57 ушао у ваздушни простор Украјине када је Х-59 могла да гађа циљеве широм Луганска из дубине Русија.Напади помоћу ракета Х-59МK2 од 7. до 8. фебруара били су први који су потврдили украјински извори, при чему је класа ракета претходно била тестирана у Сирији и добро оптимизована за неутралисање малих чврстих циљева.

Упркос великом домету од 300 км, ракета је довољно компактна да стане у унутрашње одељке за оружје авиона, омогућавајући Су-57 да задрже смањене радарске пресеке. Није познато да ли иједна друга класа ловаца пете генерације може интерно да носи сличну ракету ове класе.

Две ескадриле које чине један пук тренутно користе ловце Су-57, при чему су 22 авиона ушла у службу до краја 2023. године, пошто је 12 испоручено те године – у односу на само шест испорука у 2022. години.

Очекује се 20 или више авиона који ће бити испоручен током 2024. године, чиме ће производња тог типа авиона бити већа од било којег другог руског типа ловаца, или било ког ловца на свету осим америчког Ф-35 и кинеских Ј-10Ц, Ј-16 и Ј-20.

Са ценом од приближно 35 милиона долара по авиону, у зависности од курса рубље, ово чини Су-57 упола јефтинијим за набавку од једина друга два ловца пете генерације на свету у производњи, кинеског Ј-20 и много лакшег једномоторног Ф-35.

Авион је првобитно требао да буде окосница руског ратног ваздухопловства до средине 2020-их, са преко 200 авиона који ће бити произведени до 2025. године, иако озбиљна кашњења програма значе да ће 2024. године бити његова прва година високе производње, пре него 2018. година како је првобитно било предвиђено.

Нови тип планирајућих бомби развијена посебно за овај авион, ПБK-500У Дрел, требала би да уђе у серијску производњу 2024. године, што би могло значајно повећати вероватноћу да ће авион бити распоређен дубље у украјинском ваздушном простору како би гађао циљеве из ближег домета као део борбеног тестирања.

KOMENTARI6 коментара

 1. Izmet efendija Kurpušić says:

  Ne verujem, ja mislim da su oni tu u svrhu zaštite od nevidljivog neprijatelja i klimatskih promena a i zbog zaštite demokratije i ljudskih prava 😁

 2. Roman B says:

  Ruske krntije ne mogu da pogode ni slona na 3 metra.

  • IVICA says:

   smradu pogodiće tebe pa do albanije sav smrad ramin

  • test01 says:

   Probaj ponovo, mozes ti i bolje ... mozda se cak inasmesim na glupost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u