РУСИ РАСТУРИЛИ НЕМЦЕ: ОВО ЈЕ ЦЕО РАЗГОВОР немачких официра о нападу на КРИМСКИ МОСТ

РУСИ РАСТУРИЛИ НЕМЦЕ: ОВО ЈЕ ЦЕО РАЗГОВОР немачких официра о нападу на КРИМСКИ МОСТ

1 марта 2024

Главни уредник Спутњика и РТ Маргарита Симоњан објавила је стенограм аудио снимка разговора немачких официра о плановима за напад на Кримски мост. Текст стенограма преносимо у целини.

Деветнаестог фебруара 2024. године начелник одељења за операције и обуке команде Ратног ваздухопловства Немачке Грефе, инспектор Ратног ваздухопловства Бундесвера Герхарц и припадници Центра за ваздушне операције космичке команде Бундесвера Фенске и Фронштате одржали су разговор следећег садржаја.Герхарц: Здраво, свима! Грефе, ти си сада у Сингапуру?

Грефе: Да.

Герхарц: Добро. Морамо да проверимо информације. Као што сте већ чули, министар одбране Писторијус намерава да пажљиво разради питање испоруке ракета „таурус“ Украјини. Треба да се састанем са њим. Потребно је све размотрити како бисмо могли да започнемо рад на том питању. За сада не видим да је назначен моменат испоруке ових ракета. Није се десило да му је канцелар рекао: Желим одмах да добијем информацију, а сутра ујутру ћемо донети одлуку. Нисам то чуо. Насупрот, Писторијус процењује целу ову покренуту дискусију. Нико не зна зашто федерални канцелар блокира ове испоруке. Наравно, има најневероватнијих гласина. Навешћу приме: јуче ме звала новинарка која је веома блиска канцелару. Чула је негде у Минхену да су ракете „таурус“неисправне. Питао сам ко јој је то рекао. Она је одговорила да јој је то рекао неко војно лице. Наравно, извор информација је са нижег нивоа, иако се новинарка ухватила за ту изјаву и жели да од тога направи вест са насловом: „Сада знамо зашто канцелар одбија да пошаље ракете ‘таурус’ – оне не раде“. Све је то глупост. Само ограничени круг лица има приступ оваквим темама. Ипак, видимо какве се глупости у међувремену шире, апсолутне бесмислице. Желим да са вама усагласим ово питање како се не бисмо кретали у погрешном правцу. Пре свега, имам питања за Фроштедта и Фенске. Ко је разговарао са вама на ову тему? Да ли вам се обраћао Фрејдинг?

Фронштате: Не, разговарао сам само са Грефе.

Фенске: Такође, разговарао сам само са Грефе.

Герхарц: Можда ће вам се поново обратити. Вероватно ћу морати да учествујем на саслушањима буџетске комисије, јер су се појавили проблеми, повезани са порастом цена за конверзију инфраструктуре за Ф-35 у Бухелу. Већ сам преко Франка послао моје препоруке како бисмо имали слајдове ради визуелизације материјала. Показали смо му пробну презентацију где су ракете „таурус“ постављене на носач торнадо или на други носач, у складу са задатком. Ипак, тешко да то могу да замислим. Треба имати у виду да је то полусатни састанак и зато не треба припремати презентацију на 30 слајдова. Извештај треба да буде кратак. Треба показати могућности ракете и како се може користити. Неопходно је узети у обзир ако донесемо политичку одлуку о предаји ракета као помоћи Украјини, до каквих последица то може довести. На пример, ако буде речи о начинима испоруке… Знам како раде Енглези. Они их увек превозе оклопним возилима „Ridgback“. У њима има места за неколико људи. Французи тако не раде. Они испоручују Украјини Q7 са „скалп“. „Сторм шедоу“ и „скалп“ имају сличне техничке нкарактеристике кад је у питању монтажа. Како ћемо решити овај проблем? Хоћемо ли испоручити ракете МБДА помоћу „Ridgback“ или на руке? Један од наших људи ће бити прекомандован са МБДА? Грефе, известите нас какав је наш став по овом питању. Господо Фенске и Фроштедт, известите, како ви видите ситуацију.

Грефе: Почећу од најделикатнијих питања, од постојеће критике на рачун испорука. Дискусија има готово свуда. Овде постоји неколико најважнијих аспеката. Пре свега, то су рокови испоруке. Ако канцелар сада одлучи да треба да пошаљемо ракете, оне ће бити спремне за примену тек након осам месеци. Као друго, не можемо да скратимо време. Зато што ако то учинимо, може доћи до погрешне примене, ракета може да падне на вртић, па ће поново бити цивилних жртава. Ови аспекти се морају узети у обзир. Неопходно је истаћи током разговора да без фирме-произвођача не можемо ништа да урадимо. Можемо мало да притиснемо производњу, али не треба чекати да се накупи 20 комада, можемо да пошаљемо по пет. Време испоруке ових ракета директно зависи од индустрије. Ко ће то платити? Још једно питање: на какве оружане системе ће се ове ракете постављати? Каква треба да буде интеракција фирме и Украјине? Или имамо уређену некакву интеграцију?

Герхарц: Мислим да не. Зато што је произвођач ТСГ изјавио да они могу да реше проблем у току шест месеци независно од тога да ли се ради о „Сухоју“ или Ф-16.

Грефе: Ако се федерални канцелар одлучи на то, треба имати у виду да ће само за производњу носача. Као треће, теоретски бисмо могли да се бавимо и питањем обуке. Већ сам говорио да сарађујемо са произвођачем ракета. Они обучавају одржавању ових система, а ми тактичкој примени. За то су потребна три-четири месеца. Овај део обуке може да се одржава у Немачкој. Приликом испоруке првих ракета морамо да брзо донесемо одлуку која се тиче носача и обуке. Можда ћемо морати да се по овом питању обратимо Британцима, и искористимо њихов „ноу-хау“. Можемо да им предамо базе података, сателитске снимке, станице за планирање. Поред испоруке самих ракета које имамо, све остало могу да доставе индустрија или ИАБГ.

Герхарц: Морамо да замислимо да они могу да користе авионе са носачима за ракете „таурус“ и за „сторм шедоу“. Енглези су били тамо и опремили авионе. Системи се не могу толико много разликовати, могу се користити и за „таурус“. Могу да испричам везано за искуство примене система „патриот“. Наши стручњаци су најпре такође рачунали на дугачке рокове, иако су успели да се изборе са тим у току предвиђених недеља. Успели су да све пусте у рад тако брзо и у тој количини да су наши сарадници рекли: „Свака част. Нисмо то очекивали.“ Сада водимо рат у коме се користи много више модерних технологија, него у нашем старом добром „луфтвафеу“. То све наводи на помисао да када се бавимо планирањем рокова, не треба да их прецењујемо. А, сада, господо Фенске и Фронштадт, желео бих да чујем ваше мишљење поводом могућих испорука Украјини.

Фенске: Желео бих да се задржим на питању обуке. Већ смо се бавили овим питањем, и ако будемо имали посла са особљем које је већ прошло одговарајућу обуку и паралелно ће се обучавати, за то ће прелиминарно требати око три недеље, како би се проучила техника и тек онда приступило директној обуци у Ратном ваздухопловству, која ће трајати око четири недеље. Према томе, то је много мање, него 12 недеља. Наравно, све то је под условом да особље буде имало одговарајуће квалификације, обука се може обавити без услуга преводиоца, и још пар детаља. Већ смо разговарали са госпођом Фридбергер. Ако се ради о борбеној примени, онда ће нам у том случају, де факто, саветовати да пружимо подршку макар првој групи. Тешко је планирати, јер је за обуку нашег особља било потребно око годину дана, а ми сада покушавамо да скратимо то време на десет недеља и истовремено се надамо да ће моћи да се тркају беспућима у болиду, предвиђеном за „Формулу 1“. Могућа варијанта је да се пружи планска техничка подршка, теоретски је то могуће урадити из Бухела под условом да се створи безбедна веза са Украјином. Ако би ово било доступно, онда би се надаље могло спровести одговарајуће планирање. То је, у најмању руку, главни сценарио да се обезбеди пуна подршка произвођача, подршка преко корисничке службе, која ће решавати проблеме са софтвером. У принципу, све исто онако као што је код нас у Немачкој.

Герхарц: Само мало. Схватам о чему говорите. Политичаре може забринути директна затворена веза Бухела и Украјине што може да постане директно учешће у украјинском сукобу. Али, у таквом случају може се рећи да ће се размена информација одвијати преко МБДА, а ми ћемо послати једног или два наша стручњака у Шробенхаузен. Наравно, то је лукавство, али са политичког становишта, то ће, можда, изгледати другачије. Уколико се размена информација одвија преко произвођача, то нема везе са нама.

Фенске: Поставиће се питање куда иду информације. Ако се ради о информацијама о метама за уништење, које у идеалним условима укључују сателитске снимке, који обезбеђују максималну прецизност до три метра, онда их морамо најпре обрадити у Бухелу. Сматрам да се независно од тога може организовати размена информација Бухела и Шробенхаузена или се може разрадити могућност преноса информација у Пољску, ради тога што се тамо може доћи аутомобилом. Ово питање се треба пажљиво размотрити, варијанте ће се, вероватно, појавити. Ако будемо подржани, у најгорем случају, можемо чак и да путујемо аутомобилом, што ће омогућити да се скрати време реаговања. Наравно, нећемо моћи да одреагујемо у току сат времена, јер ћемо морати да дамо сагласност. У најбољем случају, тек након шест сати од добијања информација, авиони могу да испуне наредбу. За погађање одређених циљева, довољна је и прецизност већа од три метра, али у случају да је потребно да се прецизира циљ, треба радити са сателитским снимцима, који ће омогућити његово моделовање. У том случају време реаговања може да износи до 12 часова. Све зависи од циља. Нисам проучавао ово питање детаљно, али претпостављам да је могућа и таква варијанта. Само треба рећи да нам предстоји да размислимо како да организујемо пренос информација.

Герхарц: Сматрате ли да се можемо уздати у то да ће Украјина моћи да све самостално уради? Познато је да се тамо налази много људи у цивилу, кои говоре америчким акцентом. Зато је апсолутно могуће да ће ускоро бити у стању да га сами користе? На крају крајева, имају већ све сателитске снимке.

Фенске: Да, добијају их од нас. Још бих се кратко задржао на питањима противваздушне одбране. Морамо добро да размислимо о томе да је потребно да у Кијеву имамо опрему за пријем информација од ИАБГ и НДК. Морамо им то доставити и зато морам да одлетим тамо 21. фебруара, потребно је оптимално све испланирати, а не онако како је то било са „сторм шедоу“, када су планиране контролне тачке. Треба размислити, како заобићи или пролетети испод подручја радара. Ако се све припреми, обука ће бити ефикаснија. Онда се поново можемо вратити питању количине ракета. Ако испоручимо 50 комада, оне ће се брзо потрошити.

Герхарц: Управо тако, то неће променити ток борбених дејстава. Зато не желимо све да их испоручимо, и не све истовремено. Можда 50 комада у првој транши, а затим ће можда бити још једна транша од 50 ракета. То је апсолутно јасно, али све је то велика политика. Претпостављам шта се, у ствари, крије иза свега. Сазнао сам од мојих француских и британских колега да је ситуација са тим „сторм шедоу“ и „скалп“ иста онаква, као и са пушкама „винчестер“, они могу да питају: „Зашто морамо да пошаљемо следећу партију ракета, ако смо већ послали, нека сада то Немачка уради“. Можда господин Фронштат жели нешто да каже на ову тему?

Фронштат: Дозволите ми да додам мало прагматизма. Желим да поделим моје утиске поводом карактеристика „сторм шедоу“. Ради се о противваздушној одбрани, времену лета, висини лета и тако даље, а дошао сам до закључка да постоје два занимљива циља, мост на истоку и складишта муниције која се налазе изнад. Мост на истоку је тешко погодити, то је прилично мала мета, али „таурус“ то може да уради, складишта муниције се такође могу уништити. Ако се све то узме у обзир и упореди са тим колико је било употребљено „сторм шедоу“ и „хајмарса“, имам питање: „Наш циљ је мост или војна складишта?“. Да ли је то изводљиво са тренутним несавршеностима, које постоје код РЕД и „патриота“? Дошао сам до закључка да је ограничавајући фактор то што они обично имају само 24 пуњења…

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. Baćo says:

    Руси су као ми Срби изгубили кредибилитет у свету. Шта год да кажемо никад нам се неће веровати иако све било истина. Руси пуно причају и са својим меким ставом према Украјини, омогућава да многобројне стране војске дођу у помоћ Украјини.

  2. Kulak says:

    Crvena linija je pređena. Nuklearnim projektilom udariti na Nemačku.

  3. milorad5 says:

    druže ako je ovo sad MEKI stav rusije a ukri su propišali majčino mleko zajedo sa pola NATO pakta...iskreno,uopšte me NE ZANIMA kako bi izgledao ruski TVRDI STAV..mislim da je vrlo jasno kuda će sve ovo dovesti,meni nije samo jasno kako se toliko ludaka i plaćenih dripaca,sa sucidnim sindromom, našlo na istom mestu,na sličnim vojnim i političkim funkcijama svuda po evropi,neko mora da ih je DUGO i pažljivo birao platio i implantirao kao ovih par trolova čiji razgovor smo pročitali..da te nemačke kobaje ni ne pomisle jednog jedinog momenta ŠTA bombardovanje rusije njihovim raketam i njihovim rukama može da izazove je prosto neverovatno,a neverovatno je zato što to oni sigurno neće preživeti zajedno sa celokupnim svojim bližim i daljim familijama...dali su ovo samoubice,psihički bolesnici,jednostavno nemam odgovor na ovaj razgovor,vreme će pokazati i nama i protagonistima razgovora,ali toliko o zapadnoj javnosti i njenim dometima i odgovornosti...to je bre sve izgleda,već sad mrtva gomila,žali Bože kupusa koji jedu ovi zombiji SVI ZAJEDNO...u svakom slučaju posle tamburanja ukra,nemam više nikakvih sumnji u ruske mogućnosti a to je zaista da se čovek uplaši,šta će biti ako bude...jedno je sigurno ONI MOGU ONO ŠTO TVRDE DA MOGU,dosad nisu lagali i sve je bilo kako je rečeno u moskvi na samom početku ove intervencije...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u