РУСИ РАЗОТКРИЛИ ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СВЕГА: Ево због чега је срушен Моралес!

РУСИ РАЗОТКРИЛИ ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СВЕГА: Ево због чега је срушен Моралес!

13 новембра 2019

ОСТАВКА председника Боливије Ева Моралеса и целог државног врха је резултат државног удара, који је инспирисао колективни Запад, а прецизније – САД, сматра експерт Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Игор Пшеничњиков.

„То је зато јер је Моралес водио апсолутно независну политику у националном интересу, а не у интересу иностраних корпорација. Он није дозвољавао иностраним компанијама приступ експлоатацији налазишта литијума у Боливији. У тој земљи се налази до 70% светских резерви тог лаког метала, који је од кључног значаја за производњу батерија за мобилне телефоне. Због бурног развоја ИТ индустрије, светска потражња за литијумом је утростручена у последњих 10 година, па је Боливија имала перспективу да постане Саудијска Арабија, али не по нафти, већ по – литијуму. Изражени интерес су стално показивале јапанске и корејске фирме. А непосредно после избора, 4. новембра, Моралесова влада је раскинула уговор са  немачком фирмом ACI Systems, са којом је планирано стварање заједничког предузећа за добијање литијума“ – објаснио је познати аналитичар.Процес уклањања Моралеса је, по мишљењу Пшеничњикова, унапред планиран и прецизно организован.

Кључну улогу је одиграла Организација америчких држава (ОАД).

Као основ да посумња да су избори одржани 20. октобра били поштени, ОАД је узела чињеницу да су резултати избора из удаљених планинских региона достављани (као и увек) са закашњењем, због одсуства интернета и лоших веза. На основу тога, опозиција је оптужила руководство земље за лажирање изборних резултата.

Као допунски аргумент, ОАД је чак изјавила да се резултати избора, на којим је Ево Моралес победио већ у првом кругу – не слажу са њеним прогнозама!

Ради се о апсолутно отвореном мешању у унутрашње ствари суверене државе.

Експерт РИСИ је прецизирао да је Ево Моралес изузетно популаран политичар (нарочито код већинског индијанског становништва, чији је био први представник на највишем положају у земљи, а чији животни стандард је троструко повећан за време његове владавине) и да је његова победа била потпуно очекивана, а у изборним резултатима није било ничег изненађујућег.

По важећем изборном закону, победа у првом кругу се признаје само ако победник има више од 10% гласова разлике у односу на најближег конкурента, што се (иако тесно) и догодило.

Само неколико дана после избора, ОАД је преузела на себе улогу „одитора“ изборног процеса, захтевајући (уз подршку САД и ЕУ) од власти да резултати њене провере буду обавезујући. Моралес је то прихватио, будући уверен у часност своје победе.

ОАД је „развлачила“ своје „одитовање“ скоро две недеље, дајући тако могућност опозицији да ствара напетост и провоцира масовне нереде.

У тренутку објављивања „пресуде“ ОАД – 10. новембра, ситуација у Боливији је већ била усијана масовним протестима, који су се развијали по „венецуеланском обрасцу“.

Садржај „пресуде“ је био очекивано негативан по Моралеса: „процес преношења резултата гласања није био у складу са савременом праксом и нису били испоштовани безбедносни стандарди».

Генерални секретар ОАД Луис Алмагро је на основу тога објавио да први круг избора у Боливији мора бити поништен и да се избори имају поновити после замене чланова изборне комисије!

„Несумњиво је да ће сада избори бити организовани тако да на њима победи фаворит Запада – Карлос Меса. А онда ће нове власти усвојити нови устав који ће омогућити страним корпорацијама да слободно експлоатишу налазишта литијума у земљи (по уставним амандманима, усвојеним 2009, у време Моралеса, рудна налазишта су проглашена националним богатством).

Моралес је желео да се брани, али полиција и војска нису биле на висини. У томе је ситуација била битно различита од оне у Венецуели, где је армија чврсто стала на страну законитог председника“ – подвукао је Пшеничњиков и додао да су Американци очито извукли лекцију из свог неуспеха у Венецуели и да је рад са боливијским официрима очито био део њихових припрема.

Ево Моралес се сада крије. Његов живот је угрожен јер га Американци не желе ни као председника, ни на оптуженичкој клупи, јер би он на могућем суђењу могао изнети по њих веома непријатне ствари.

Свима је очигледно да се догодио класичан државни удар. Управо тако су га оквалификовали Куба, Венецуела, Мексико (који је и понудио азил Моралесу), али и новоизабрани председник Аргентине Алберто Фернандес.

        По материјалима РИСИ приредио: В.К.

https://riss.ru/events/63639/

KOMENTARI3 коментара

 1. milorad2 says:

  morales je veoma pošten i SIROMAŠAN političar, kakvu je on korist imao od politike, NIKAKVU.Očigledno je da je u pitanju bio alturizam i želja da učini nešto dobro za ogromnu većinu krajnje siromašnih ljudi u boliviji.Tek će da bude tu situacija, a ovi što su ga oborili neće stići ni da žale , goreće sigurno ko ne uspe da pobegne ali malo njih će uspeti.Ovo će nalazišta litijuma u boliviji učiniti NEPRISTUPAČNIMA zapadnim elektronskim koncernima u relativno kratkom roku.Ima da plaćaju litijum više od ZLATA zbog ovoga.Zato je bitno da se DOBRO naoružamo i da napravimo vojni sporazum sa rusima, kada pukne tikva u boliviji mi smo sledeća meta predatorima, pogotovo što će ih uhvatiti panika, jer neme mobilnih iphone sranja bez BATERIJA a kinezi im posle zapišavanja huawei-a sigurno neće profdavati baterije jeftino amožda neće uopšte, štp da ne , zapadni model je to, UNIŠTI do kraja konkurenciju.

  • opet ja says:

   Kasno je sada. Skinuli su ga sa vlasti i dovešće neku marionetu kao što su kod nas i u većini drugih zemalja već uradili. A Rusi su očigledno veoma glupi kada ne vide da posle Venecuele "promene" idu u drugu državu. Ili nisu bili zainteresovani za Boliviju??!!

 2. Velika Metla says:

  Njegov život je ugrožen jer ga Amerikanci ne žele ni kao predsednika, ni na optuženičkoj klupi, jer bi on na mogućem suđenju mogao izneti po njih veoma neprijatne stvari. До сада се безброј пута изнело пуно "непријатних ствари" за фашисте из америке па ником ништа. Они и даље терају своју пљачкашку политику,и НИКО им ништа не може. У Боливији постоји највеће откривено налазиште руде литијума на свету,за сада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u