РУСИ РАЗОТКРИВАЈУ НАЈВЕЋУ АМЕРИЧКУ ТАЈНУ! Да ли су стварно били на Месецу, или су преварили цео свет?!

RUSI RAZOTKRIVAJU NAJVEĆU AMERIČKU TAJNU! Da li su stvarno bili na Mesecu, ili su prevarili ceo svet?!

31 oktobra 2015

space moon usa 45Grupa ruskih entuzijasta i inženjera iz kosmičke sfere pokrenula je program prikupljanja sredstava za novu lunarnu misiju. Oni planiraju lansiranje satelita koji će fotografisati mesto sletanja kosmičkih brodova Apolo!

Većina Rusa, naime, još uvek ne veruje da su američki astronauti sleteli na Mesec. Organizatori projekta se nadaju da će u tom pogledu odagnati sve sumnje.

Projekat je na internetu objavljen 1. oktobra. Do kraja prikupljanja sredstava ostalo je nedelju i po dana, a inženjeri su već uspeli da sakupe preko 22 hiljade dolara, gotovo dvostruko više nego što je najavljeno u opisu projekta. Sredstva je doniralo preko 1000 sponzora, a jedan od njih je uplatio čak 8000 dolara.

Projekat je u Rusiji stekao popularnost zahvaljujući zanimljivom konceptu. Organizatori obećavaju da će javnosti predstaviti snimke lokacije na koju su sleteli američki astronauti sa rezolucijom triput većom od kvaliteta snimaka američke kosmičke agencije NASA.

– Vode se beskrajne rasprave o tome da li su Amerikanci zaista bili na Mesecu, a posebno da li su na njega sletele letelice Apolo – objašnjava za „Rusku reč“ organizator projekta, bloger koji piše o kosmičkim temama Vitalij Jegorov.

– Jedini način da se ovo pitanje reši je da se ode na Mesec i proveri. Zasad su to učinili samo Amerikanci: fotografisali su lunarne module i mesta gde su oni sleteli, a snimke su predstavili javnosti. Ali ne veruju svi u njihovu verodostojnost.

Vitalij ne sumnja da su Amerikanci bili na Mesecu. Ali, projekat ima i drugi cilj.

– Želim da pokažem da grupa ljudi može da realizuje kosmički projekat“, kaže Jegorov. „Mladi inženjeri koji danas rade u kosmičkoj sferi su nezadovoljni, jer je sve što od njih naručuje ‘Roskomos’ namenjeno za letove oko Zemlje. To traje već decenijama. U projektovanju kosmičkih letelica narušen je razvojni kontinuitet među generacijama.

Trenutno u projektu već učestvuje preko 20 mladih stručnjaka. Ideju su podržali Komisija za borbu protiv pseudonauke Ruske akademije nauka i ruski muzej kosmonautike, koji je inženjerima-entuzijastima stavio na raspolaganje platformu za diskusije. Astronaut iz NASA Majkl Lopez Alegrija je o ruskom projektu pisao na Tviteru.

Eksperti Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka i Ujedinjene raketno-kosmičke korporacije zasad se samo dobrodušno osmehuju kada se spomene ideja mladih stručnjaka. Projekat još uvek nema ni konkretan predračun. On će biti izrađen u prvoj fazi stvaranja letelice.

Projekat će, naime, imati pet faza: izrada plana i proračun putanje leta, nacrt projekta, izgradnja, lansiranje i sam let. Sva sredstva koja su dosad sakupljena, i koja su ništavna u poređenju sa sumama potrebnim za izgradnju kosmičkih brodova, prema planu treba da budu utrošena na realizaciju prve faze.

Međutim, pošto je najavljena suma već premašena, tim stručnjaka će pre roka moći da pristupi konstruisanju prvih modela satelitskih instrumenata i sistema. Ako sakupljena suma premaši i 24 hiljade dolara, biće započeto i projektovanje kompjutera za letelicu.

Poslednji put bili u svemiru 1976.

Poslednja sovjetska misija na Mesec realizovana je 1976. godine, a 1988. godine poslednji međuplanetarni let „Fobos -2″. Otada je Rusija satelite slala samo u orbitu oko Zemlje. Misije „Mars-96″ i „Fobos-grunt“ završile su u Tihom okeanu. Lansiranje međuplanetarne stanice za proučavanje Meseca „Luna-25″, koje je bilo planirano još za 2012. godinu, nedavno je odloženo do 2019. U međunarodnom programu „Egzomars“ Rusija učestvuje sa raketama i instrumentima koje koristi Zapad. Danas ruski naučni instrumenti lete oko Marsa i Meseca na satelitima strane proizvodnje. Jedan instrument je postavljen i na marsomobil Curiosity.

(Ruska reč)

KOMENTARI5 komentara

 1. miroslav says:

  Nemojte da se trosite.Snimano u Holivudu.

 2. marko says:

  Prodavali kamenje iz potaka a rekli da je sa mjeseca a narod ko narod pa kupuje.Sve poiticka laz.

 3. pravda says:

  Pa i ptice na grani znaju da su ameri slagali da su bili na mesecu. To im je u dusi,sta ocekivati od Amera-Bitangi,osim same lazi . I treba Rusija dokazati covecanstvu ,da su ameri OLOS I BITANGE. Dace bog ,Ameika vise nece da postoji,jednom da se covecanstvo odmori.,samo neznam gde ce tada vuk draskovic,Ceda jovanovic,canak,lecic,Milicka,kandicka,biserko i ostala BAGRA

 4. Petar Kralj says:

  Rusi su prvi sleteli na Mesec ali to kriju od svetske javosti.Lazanski je bio sa njima ali nikako da lane u Politici.

 5. ??? says:

  Rusi kao pametna nacija nije se upuštala u komentarisanje američkih laži. Ko hoće da veruje, neka veruje. Verovati u nešto godinama kada ne prestaju sa lažima i svojim izvozom demokratije, zaviše u crno bezbroj zemalja, a mi osetišmo. Problem je što koriste iste scenarije da zavade narod i neprestano se naseda. Konačno, "došla maca na vratanca",

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *