РУСИ РАЗВАЉУЈУ: Почиње нова фаза уништавања Исламске државе!

RUSI RAZVALJUJU: Počinje nova faza uništavanja Islamske države!

23 novembra 2015

06SYRIA-master675 54Pošto su zadale težak udarac vojnim sposobnostima ISIS-a, ruske snage sada planiraju da unište ekonomski potencijal grupe tako što će je pogoditi u najbolniju tačku – ilegalnu prodaju nafte, naveo je politički analitičar Nikita Smagin.

Smagin tvrdi da bi masovni vazdušni napadi mogli ozbiljno da ograniče sposobnost ISIS-a da otprema ukradenu naftu na crno tržište. Prodavanje ukradene nafte sa naftnih polja u Iraku i Siriji je veliki izvor prihoda za ovu terorističku grupu. Prema različitim procenama, teroristi dnevno zarađuju i do 2 miliona dolara prodajom ukradene nafte.

Pre vazdušne kampanje, glavni pristup za suzbijanje ilegalnih poslovnih aktivnosti ISIS-a je bio politički pritisak na kupce.

„Ta metoda ne pije vode. Ima mnogih u Turskoj i drugim državama koji i dalje kupuju naftu i naftne derivate od ISIS-a“, objasnio je analitičar.

Nedavni teroristički napadi u Francuskoj, Turskoj i na drugim mestima, koje je sprovela radikalna grupa, verovatno su bili kap koja je prelila čašu. Prema Smaginovim rečima, Ankara bi sada mogla da se pridruži onima koji vrše pritisak na kupce nafte koju prodaje ISIS.

„Turska bi mogla konačno da shvati koliku opasnost ISIS predstavlja“, pretpostavlja Smagin, dodajući da će ruski vazdušni napadi da se pobrinu za ostalo.

Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, potvrdio je u petak da je ruska vazdušna kampanja ugrozila infrastrukturu ISIS-a, sprečavajući terorističku grupu da dalje krijumčari naftu. Zbog nemogućnosti da dostavi naftu, ISIS sada prema njegovim procenama gubi i po 1,5 milion dolara dnevno.

Ruske snage su nedavno uništile 15 objekata za skladištenje i prerađivanje nafte, kao i 525 tankera.

Smagin veruje da ruska kampanja, koja je pokrenuta krajem septembra na zvaničan poziv iz Damaska, konačno postiže svoje ciljeve.

„ISIS je sve slabiji. Oni više ništa ne osvajaju već ređaju poraz za porazom. Takođe imaju poteškoće sa regrutovanjem novih boraca“, naveo je on.
Tri koraka za slamanje Islamske države

Bivši šef Britanske kraljevske mornarice Lord Vest tvrdi da se Islamska država, koja je napadima u Parizu opasno zapretila i Evropi, može „slomiti“ u tri koraka – vazdušnim udarima i ofanzivama na Mosul i Raku.

On sugeriše da bi međunarodne snage trebalo pre svega da se usmere na to da dokrajče Islamsku državu u Iraku, pre nego što krenu u konačni obračun u Siriji.

Kurdi su u Iraku napravili dobar posao oslabivši islamiste, ali bi trebalo ubediti sunitska plemena da promene stranu jer bez njihove pomoći džihadisti IS ne bi imali šanse, kaže Vest za britanski „Dejli mejl“.

Prema njegovim rečima, prvi na listi prioriteta su i dalje vazdušni udari koalicionih snaga, ali i Rusije.

Sa druge strane, s obzirom da IS premešta svoju komandu u Mosul iz Rake, takozvane prestonice džihadista, kako bi izbegli bombardovanje, korak broj dva je Mosul.

Za njegovu odbranu Islamskoj državi treba oko 10.000 boraca.

Zbog velikih gubitaka u borbi sa kurdskim snagama, ali i vazdušnih udara, IS stalno gubi vojnike, a procenjuje se da je proteklih meseci broj stranih boraca opao sa 15.000 na 8.000 boraca.

Ključne mete u Mosulu trebalo bi, kaže Vest, da budu trenažni kamp, centar za održavanje vozila i univerzitet gde se nalazi laboratorija za hemijsko naoružanje.

Prema Vestovim rečima, koalicione snage moraju da pregovaraju sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom i da uključe njegove vojne snage, a takvo rešenje bi podrazumevalo uključenost Rusije i Irana.

I treći korak je grad Raka u kojem je donedavno bilo 20.000 džihadista i komanda IS, prenosi portal Dnevnik.hr.

Vest smatra i da nije logično što britanska vojska ne učestvuje u vazdušnim napadima na IS u Siriji, a u Iraku to čini.

Takođe, trebalo bi izvršiti pritisak na Saudijsku Arabiju i Tursku koje finansiraju Islamsku državu, dodaje on.

(priredio Intermagazin, Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *