РУСИ САОПШТИЛИ: Ево ко је гласао за нас, а ко против! СРБИЈА ЈЕ ТАКОЂЕ ГЛАСАЛА

RUSI SAOPŠTILI: Evo ko je glasao za nas, a ko protiv! SRBIJA JE TAKOĐE GLASALA

26 juna 2019

Televizija RT objavila je statistiku glasanja zemalja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) u vezi sa vraćanjem mandata Rusiji. Među zemljama koje su glasale protiv povratka Rusije u PS SE su Gruzija, Litvanija i Ukrajina, dok su „za“ glasale Francuska, Srbija i Turska.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope sinoć je usvojila rezoluciju kojom poziva rusku delegaciju da učestvuje na junskoj sednici, iako ostaje mogućnost osporavanja mandata delegacije. U rezoluciji se navodi i da prava delegacija da glasaju, govore i budu zastupljena ne podležu sankcijama. Delegacija Rusije je, prvi put od 2016. godine, podnela zahtev za potvrđivanje svojih mandata u PS SE.Sudeći po statistici, protiv vraćanja Rusije u Parlament glasale su Estonija, Gruzija, Litvanija, Letonija i Ukrajina, dok su „za“ glasale Andora, Austrija, Azerbejdžan, Kipar, Irska, Island, Norveška, Francuska, Španija, kao i Srbija, San Marino i Turska.

Osim toga, kako prenosi RT, Danska, Finska, Lihtenštajn, Rumunija i Slovenija su bile neodlučne u svojoj odluci, zato što su njihovi poslanici imalo izjednačeno glasanje.

Takođe se dodaje i da je većina predstavnika Jermenije, Belgije, Švajcarske, Češke, Nemačke, Hrvatske, Italije, Moldavije, kao i Holandije, Portugalije i Slovačke glasala za povratak Ruske Federacije u PS SE, dok je većina iz Poljske, Švedske i Velike Britanije bila protiv.

U aprilu 2014. ruskoj delegaciji u PS SE oduzeto je pravo glasa zbog događaja u Ukrajini i zbog ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštrile.Kao odgovor na to, delegacija Rusije je izjavila da odbija da radi u takvim uslovima i od 2016. do 2018. godine nije slala zahtev za potvrdu mandata, zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe prema kojima niko neće imati prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. raikkonen says:

  Koga briga ko je glasao a ko ne i to za u nekoj banalnoj grupirovki za koju do juče ste zvali da je gejropa a sad se bavite glupostima o tome ko je glasao a ko ne. pe zar niste raskrstili sa tom gejropom za navek posle toliko pljuvanja iživljavanja navrede sankcije koje odrađuju za konjokradice?..bežte rusi jajare jedne vi bi sutra u nato samo da vam namignu..ali ne bolji ste kao stršilo za ptice usred kukuruza,da bi konjokradice prodavale oružje i sisali pare pd svojih uplašenih ovaca..putin može da vlada još 20 godina što se tiče njih jer takvu lutku neče nači u skorije vreme..vidi se..počeo da mu pada rejting i to naglo pa odlučili da odrade jednu dobru maskirovku da mu produže rok trajanja..ali če te biti fragmentirani uskoro..što od kauboja, što od gejropejaca i kineza..od rusije ostače samo r..

 2. bela rada says:

  Napomena: savet Evrope je međunarodna organizacija, nešto slično Ujedinjenim Nacijama samo na nivou Evrope, nema nikakve veze sa evropskom unijom ili, ne daj Bože, sa evropskim parlamentom...

 3. Tak vam je to dečeci mali says:

  Krim je AMEN MEŠA , Isto kao i Kosovo. Dombas , Lugansk ? , ..., Samo Oluja može vratiti- Mnogi okupirani narodi svijeta sanjaju Hrvatsku Oluju , no za to treba imat Srce hrvatsko, al hebi ga , ono je unikat i ne da se kopirat...

 4. petrovgrad says:

  Republika Hrvatska je skoro pusta zemlja, malo staraca i starica i nešto državnih službenika. Od EU Oluje i Bljeska u Hrvatskoj za deceniju dve neće biti Hrvata. Što manje Hrvata više mesta za Srbe. Ima da nas mole da idemo u Hrvatsku. Bolje mi Srbi nego Malezija, Šri Lanka, Kenija, Uganda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *