РУСИ САОПШТИЛИ: Ево шта је потребно да би „ТУРСКИ ТОК“ прошао кроз Србију!

RUSI SAOPŠTILI: Evo šta je potrebno da bi „TURSKI TOK“ prošao kroz Srbiju!

4 marta 2019

ODLUKA o prolasku gasovoda Turski tok preko teritorije Bugarske može biti doneta samo ukoliko Rusija dobije tvrde garancije da Evropska unija neće praviti nikakve smetnje tranzitu gasa tom trasom – izjavio je Dmitrij Medvedev.

Ruski premijer je ovo rekao u intervjuu bugarskom listu „Trud“ uoči svoje posete Sofiji.Njegove citirane reči su potvrda da takve garancije zasad ne postoje. Zato nije nikakvo iznenađenje što je Medvedev u nastavku rekao:

„Krak gasovoda preko Bugarske ne sme ponoviti žalosnu sudbinu Južnog toka. Suštinski, odluka o tom kraku zavisi od toga hoće li Sofija uspeti da dobije tvrde garancije Brisela da Evropska unija neće ni na koji način ometati isporuke gasa tim gasovodom“.

Medvedev je, inače, otkrio da se u Moskvi radi na „varijanti koja podrazumeva da se drugi scevovod Turskog toka produži preko teritorija Bugarske, Srbije i Mađarske“ Odmah je dodao:

„Konačna odluka ne zavisi samo od nas. Izbor između razzličitih varijanti za nastavljanje Turskog toka umnogome će zavisiti od spremnosti gasnotransportne infrastrukture. A njeno postojanje – od zainteresovanosti i konkretnih poteza vlada određenih država“.

Medvedev je pozitivno ocenio činjenicu da je „Bulgartransgaz“ utvrdio investicioni plan za širenje svoje infrastrukture i da je uspešno priveo kraju rezervisanje kapaciteta budućeg gasovoda:

„Raščišćen je put za otpočinjanje radova, ali su za veliki i skupi projekat poput gasovoda potrebne dodatne garancije“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivana says:

    Pa eu su vođini prijatelji zato su stopirali Južni tok pa će i ovaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *