РУСИ САОПШТИЛИ МАКРОНУ ШТА ГА ЧЕКА!

РУСИ САОПШТИЛИ МАКРОНУ ШТА ГА ЧЕКА!

22 маја 2024

У случају слања француских војника у Украјину, Русија неће предузети узвратне мере само на политичком плану, изјавио је у интервјуу Спутњику директор првог европског департмана Министарства спољних послова Артјом Студеников.

Дипломата је истакао да, иако „све јача војна реторика“ француског председника Емануела Макрона не налази широку подршку код савезника у Европској унији и НАТО-у и изазива одбојност већине Француза, Москва мора да овакве изјаве узима за озбиљно.– Кад је у питању наша могућа дипломатска реакција, очигледно је да у случају реализације оваквог сценарија неће бити предузете само узвратне мере политичког карактера. Више пута смо на то упозоравали француску страну – рекао је он.

Студеников је нагласио да ће учешће у борбеним дејствима у Украјини Француску званично учинити страном у сукобу, што вишеструко повећава ризик од конфликта две нуклеарне државе на бојном пољу. Истовремено, француски војници „постаће легитимне мете“ за руску војску.

– Да ли су Французи спремни да умиру за интересе неонацистичког украјинског режима и њихових покровитеља Англосаксонаца? Како ће то француске власти објаснити породицама погинулих? Чини ми се да званични Париз има о чему да размисли – оценио је дипломата.

Саговорник Спутњика изразио је наду да ће у владајућим круговима Француске превладати „ако не здрав разум, а оно инстинкт самоодржања“.

– У било ком случају, спремни смо за сваки развој догађаја – закључио је Студеников.

Односи Москве и Париза у најдубљој кризи

Према његовим речима, односи Русије и Француске су у најдубљој кризи, коју је тешко упоредити чак и са периодом Хладног рата.

Он је додао да то није избор Москве, већ „резултат циљане политике обуздавања и притиска на Русију коју је Запад спроводио током много година, а која се на крају претворила у велики хибридни рат“ против Русије.

Поред тога дипломата је нагласио да Москва периодично чује од Француза и Италијана изјаве о њиховој отворености за контакте са Русијом, али да иза те реторике не стоје никакви конкретни кораци.

Студеников је закључио да у условима када се Француска и Италија труде да помогну да се Москви нанесе „стратешки пораз, нема ни речи о обнављању заједничког рада са њима у формату „2+2“, уз учешће министара спољних послова и Министарства одбране.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Američki žvaljo says:

    Tresnite im odma 148 nuklearnih strateških na pariz i vozdra, ja bi tako.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u