РУСИ САОПШТИЛИ МАКРОНУ ШТА ГА ЧЕКА!

RUSI SAOPŠTILI MAKRONU ŠTA GA ČEKA!

22 maja 2024

U slučaju slanja francuskih vojnika u Ukrajinu, Rusija neće preduzeti uzvratne mere samo na političkom planu, izjavio je u intervjuu Sputnjiku direktor prvog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Artjom Studenikov.

Diplomata je istakao da, iako „sve jača vojna retorika“ francuskog predsednika Emanuela Makrona ne nalazi široku podršku kod saveznika u Evropskoj uniji i NATO-u i izaziva odbojnost većine Francuza, Moskva mora da ovakve izjave uzima za ozbiljno.– Kad je u pitanju naša moguća diplomatska reakcija, očigledno je da u slučaju realizacije ovakvog scenarija neće biti preduzete samo uzvratne mere političkog karaktera. Više puta smo na to upozoravali francusku stranu – rekao je on.

Studenikov je naglasio da će učešće u borbenim dejstvima u Ukrajini Francusku zvanično učiniti stranom u sukobu, što višestruko povećava rizik od konflikta dve nuklearne države na bojnom polju. Istovremeno, francuski vojnici „postaće legitimne mete“ za rusku vojsku.

– Da li su Francuzi spremni da umiru za interese neonacističkog ukrajinskog režima i njihovih pokrovitelja Anglosaksonaca? Kako će to francuske vlasti objasniti porodicama poginulih? Čini mi se da zvanični Pariz ima o čemu da razmisli – ocenio je diplomata.

Sagovornik Sputnjika izrazio je nadu da će u vladajućim krugovima Francuske prevladati „ako ne zdrav razum, a ono instinkt samoodržanja“.

– U bilo kom slučaju, spremni smo za svaki razvoj događaja – zaključio je Studenikov.

Odnosi Moskve i Pariza u najdubljoj krizi

Prema njegovim rečima, odnosi Rusije i Francuske su u najdubljoj krizi, koju je teško uporediti čak i sa periodom Hladnog rata.

On je dodao da to nije izbor Moskve, već „rezultat ciljane politike obuzdavanja i pritiska na Rusiju koju je Zapad sprovodio tokom mnogo godina, a koja se na kraju pretvorila u veliki hibridni rat“ protiv Rusije.

Pored toga diplomata je naglasio da Moskva periodično čuje od Francuza i Italijana izjave o njihovoj otvorenosti za kontakte sa Rusijom, ali da iza te retorike ne stoje nikakvi konkretni koraci.

Studenikov je zaključio da u uslovima kada se Francuska i Italija trude da pomognu da se Moskvi nanese „strateški poraz, nema ni reči o obnavljanju zajedničkog rada sa njima u formatu „2+2“, uz učešće ministara spoljnih poslova i Ministarstva odbrane.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Američki žvaljo says:

    Tresnite im odma 148 nuklearnih strateških na pariz i vozdra, ja bi tako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *