РУСИ САОПШТИЛИ: „НАТО отворено провоцира, неће остати без реакције“

РУСИ САОПШТИЛИ: „НАТО отворено провоцира, неће остати без реакције“

28 децембра 2020

Повећана активност ваздушних и поморских снага НАТО могла би довести до озбиљних инцидената, каже заменик министра одбране Русије генерал Александар Фомин.

„У 2020. години активност дејстава ваздухопловних и поморских снага Алијансе знатно се повећала, све чешће се појављују ситуације које могу довести до озбиљних инцидената“, рекао је Фомин у интервјуу за „Росијску газету“.Заменик министра је подсетио да су уочи прославе 75. годишњице победе у Другом светском рату у водама Баренцовог мора одржане војне вежбе одреда ратних бродова уједињених поморских снага НАТО-а, у августу и септембру 2020. године у непосредној близини руске границе забележено је више од 15 летова америчких стратешких бомбардера Б-52Х и Б-1Б, разарач британске ратне морнарице „Драгон“ 13. октобра је прошао кроз територијално воде Русије у подручју рта Херсонес, а 24. новембра 2020. разарач америчке морнарице „Џон Мекејн“ ушао је у залив Петар Велики.

„Наведена дејства била су отворено провокативна. Инциденти су избегнути само захваљујући високом нивоу професионалне обуке руских пилота и морнара“, нагласио је заменик министра.

Такође је приметио да не би саветовао да се са Русијом води дијалог са позиције силе, на шта је у Бундестагу позивала немачка министарка одбране Анегрет Kрамп-Kаренбауер.

„Осим што је претња силом директно кршење Повеље Уједињених нација, таква дејства неће остати без наше одговарајуц́е реципрочне реакције. Одувек смо полазили од чињенице да се најтежи проблеми морају решити за преговарачким столом. Спремни смо за професионалан конструктиван дијалог у складу са принципима узајамног поштовања и уважавања међусобних интереса“, нагласио је Фомин.

KOMENTARI3 коментара

  1. persida says:

    NATO provocira jer zna da izdajnik Sojgu, clan Malteskih vitezova, nece ni prstom mrdnuti. E, jadna okupirana Rusijo.

    • padre says:

      Ma daj,pojma nemaš ni ko je ni odakle je!Mateški vitezovi su katolici, a on je Tuvan(akoti to šta znači)!Kog đavolabi on radio kod njih?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u