РУСИ САОПШТИЛИ: „НАТО отворено провоцира, неће остати без реакције“

RUSI SAOPŠTILI: „NATO otvoreno provocira, neće ostati bez reakcije“

28 decembra 2020

Povećana aktivnost vazdušnih i pomorskih snaga NATO mogla bi dovesti do ozbiljnih incidenata, kaže zamenik ministra odbrane Rusije general Aleksandar Fomin.

„U 2020. godini aktivnost dejstava vazduhoplovnih i pomorskih snaga Alijanse znatno se povećala, sve češće se pojavljuju situacije koje mogu dovesti do ozbiljnih incidenata“, rekao je Fomin u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.Zamenik ministra je podsetio da su uoči proslave 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu u vodama Barencovog mora održane vojne vežbe odreda ratnih brodova ujedinjenih pomorskih snaga NATO-a, u avgustu i septembru 2020. godine u neposrednoj blizini ruske granice zabeleženo je više od 15 letova američkih strateških bombardera B-52H i B-1B, razarač britanske ratne mornarice „Dragon“ 13. oktobra je prošao kroz teritorijalno vode Rusije u području rta Hersones, a 24. novembra 2020. razarač američke mornarice „Džon Mekejn“ ušao je u zaliv Petar Veliki.

„Navedena dejstva bila su otvoreno provokativna. Incidenti su izbegnuti samo zahvaljujući visokom nivou profesionalne obuke ruskih pilota i mornara“, naglasio je zamenik ministra.

Takođe je primetio da ne bi savetovao da se sa Rusijom vodi dijalog sa pozicije sile, na šta je u Bundestagu pozivala nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

„Osim što je pretnja silom direktno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, takva dejstva neće ostati bez naše odgovarajuće recipročne reakcije. Oduvek smo polazili od činjenice da se najteži problemi moraju rešiti za pregovaračkim stolom. Spremni smo za profesionalan konstruktivan dijalog u skladu sa principima uzajamnog poštovanja i uvažavanja međusobnih interesa“, naglasio je Fomin.

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  NATO provocira jer zna da izdajnik Sojgu, clan Malteskih vitezova, nece ni prstom mrdnuti. E, jadna okupirana Rusijo.

  • padre says:

   Ma daj,pojma nemaš ni ko je ni odakle je!Mateški vitezovi su katolici, a on je Tuvan(akoti to šta znači)!Kog đavolabi on radio kod njih?

 2. M says:

  Ovce se šišaju...do kraja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *