РУСИ САОПШТИЛИ НЕВЕРОВАТНЕ ПОДАТКЕ: Руска војска оборила више од 100 дронова изнад „Хмејмима“

RUSI SAOPŠTILI NEVEROVATNE PODATKE: Ruska vojska oborila više od 100 dronova iznad „Hmejmima“

27 septembra 2019

Kompleksi protivvazdušne odbrane PVO uništili su više od 100 dronova, ili su ih neutralisali sredstvima radioelektronske borbe, tokom pokušaja napada terorista na rusku aviobazu „Hmejmim“ u Siriji, rekao je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

„Teroristi pokušavaju da probiju sistem vazdušne podbrane aviobaze ’Hmejmim‘. Govoreći u ciframa: za dve godine je uništeno 118 bespilotnih letelica terorističkih grupa, uključujući i 58 dronova od 1. januara ove godine“, naveo je Konašenkov.On kaže da je najveći broj napada dolazio iz Idliba i područja Latamna, Han-Šejhun i ostalih.

„U poslednje vreme naša protivvazdušna raketna sredstva PVO — ’Pancir-S1‘ i ’Top-M2‘ takođe eliminišu pokušaje terorista da izvedu napade bacačima raketa. Od 1. januara 2019. godine bilo je uništeno 27 granata terorističkih grupa, koji su dolazili najviše iz zone bezbednosti ’Idlib‘“, naveo je general.

Konašenkov je naglasio da je svih 27 bacača granata bilo uništeno od strane 31. rakete kompleksa „Pancir-S1“ i „Tor-M2“.

„Tačnije, efikasnost pogađanja je bliska odnosu: jedan cilj — jedna raketa“, naglasio je predstavnik Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

KOMENTARI7 komentara

 1. Goran says:

  Dolazimo do pitanja ekonomisanja resursima u sukobu: jedan dron 1800 dolara a raketa za pancirS 8000 dolara! To je kao kad loviš muvu bazukom! Izgleda da je vreme da se pojavvi neka vrsta drona-lovca, sa velikim mogućnostima ostajanja u vazduhu vremenski...

  • Rale says:

   Skroz ti je pogrešna matematička operacija. Ne računa se cena projektila već branjenih resursa.

 2. Mile says:

  Dron može da poleti na bazu i sa 150 km rastojanja. To znači da iz cele Idlibske deeskalacione zone (oko 5-6 hiljada km2) čak i iz susedne oblasti Hataj koja pripada Turskoj mogu da budu tačke odakle poleću dronovi.

 3. milorad2 says:

  Da,zanimljivo je koliko teroristi imaju dronova, mnoge države nemaju toliko u svojim REGULARNIM armijama.Nije mi jasno zašto neidentifikovani dronovi ne pogadjaju američke razarače recimo,i ko je ovde lud.Evo mogu da sezakunem da kada bi prvi zalutali neidentifikovani dron pogodio neki brod američke flote u sredozemlju više nijedan dron ne bi poleteo na rusku bazu, ma odma bi to prestalo.

 4. Slobodanka says:

  Zašto postoji značajna podrška teroristima u Idlibu, i baš u dronovima? Najpre i baš zato što je blizu najvažnija ruska vojna baza u Hmejmimu. Zatim na drugom mestu je što sa tim dronovima napadaju i snage SAA. Naoružana dronovima idlibska deeskalaciona zona služi da budu usporena napredovanja Sirije-Rusije-Irana. Tako slično je bilo sa svim terorističkim zonama dok su one postojale, bez obzira što su bile preimenovane u deeskalacione sa obavezama prekida vatre itd. Medjutim Idlib je sada veoma blizu ruskoj bazi u Hmejmimu te zbog tih dronova Idlibska zona ima prioritet u odnosu na ostale teritorije Sirije koje takodje nisu pod kontrolom SAA i Damaska. Pretpostavimo da su snage SAA već preuzele ovu zonu ili da su je značajno umanjile. Tada bi snage SAA i saveznici mogli da se posvete preuzimanju mnogo važnijih teritorija Sirije koje se nalaze uz reku Eufrat kao što su Tabka, Raka, istočni deo pokrajine Deir ez Zor sa najvažnijim sirijskim nalazištima nafte i gasa.

  • Slobodanka says:

   Idlibska deeskalaciona zona je postala veoma značajna zbog ugrožavanja ruske baze u Hmejmimu koja je sada udaljena oko 50 km od prvih linija te zone, a ne zbog nekog posebnog sadržaja u toj pokrajini. To je poljoprivredni kraj. Kroz zonu prolazi magistralni put Damask - Alepo, ali već odavno koriste sporedni put do Alepa koji je istočnije na slobodnoj teritoriji. Zatim to je poslednji pobunjeničko-teroristićki veliki džep u Siriji.

 5. Slobodanka says:

  Koliko može biti stabilna bilo koja država, u ovom slučaju Sirija, ako od svoje 4 državne granice bez prekida kontroliše samo 1,3 granice? To znači da se Sirija značajno oslanja na svoju zapadnu stranu koja je i najnaseljenija, a da sa preostalih granica njoj za kratko vreme mogu da budu režirane nove ratne opasnosti. Naime Damask ima direktno pod svojom kontrolom oko 63% teritorije Sirije. Medjutim nepovoljnije je to što Sirija ima pod kontrolom i to celu samo jednu državnu granicu - zapadnu granicu - prema Sredozemnom moru i Libanu. Južnu granicu kontroliše u značajnoj dužini, ali ona je značajno prekinuta na sredini jer nasred te južne granice prema Jordanu i Iraku nalazi se veća američka baza Tanf. Neki su se pitali zašto je Amerikancima potreban Tanf koji je veoma retko naseljen, bez nafte i gasa, prava pustinja. Eto zašto je potreban - da odatle pokušavaju da destabilizuju Siriju ubacivanjem terorista ili da naprave još veći napad na Siriju. Istočnu kraću granicu, isto prema Iraku, Sirija uopšte ne kontroliše. Zatim prilično dugačku granicu na severu prema Turskoj kontroliše tek malo iznad Latakije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *