РУСИ САОПШТИЛИ: Ово је документ који су Путин и Ердоган договорили за Идлиб

RUSI SAOPŠTILI: Ovo je dokument koji su Putin i Erdogan dogovorili za Idlib

5 marta 2020

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih razgovora u Moskvi usaglasili su dokument u cilju normalizacije situaicije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke.

To su:

  • Prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta
  • Uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu
  • Zajedničke patrole dve zemlje od 15. Marta  duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep

Zaoštravanje situacije u Idlibu

Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napale sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to, u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Ništa od povratka u prvobitne granice idlibske zone deeskalacije što je priželjkivao Erdogan. Podrazumeva se da magistralni put M5 Hama-Alepo (koji je zapravo deo dužeg puta Damask-Homs-Hama-Alepo) ostaje pod kontrolom snaga SAA tojest Damaska. Odsad teroristi se stiskaju na manju teritoriju, ali sa koje će verovatno ponovo praviti nove teške provokacije. I tako iz runde u rundu do njihovog potpunog istiskanja iz Idliba. Zatim poprečni magistralni put M4 latakija-sarakib nameravaju da mirnim putem - uspostavljanjem bezbednosnog koridora, da pretvore u bezbedan put i za civile i za snage SAA. I oko toga biće novih provokacija.

  2. Slobodanka says:

    Mic po mic. Korak po korak. Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača. Kreni- stani, ali posle skoro svakog "stani" Sirija je sve veća i veća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *