РУСИ САОПШТИЛИ: Појачавамо присуство на Балкану

РУСИ САОПШТИЛИ: Појачавамо присуство на Балкану

9 јула 2018

Директорка Руског центра науке и културе (Росотрудничество) Елеонора Митрофанова изјавила је у Београду да су балканске земље међу приоритетима када је реч о ангажману те руске институције у иностранству.

Како је рекла, међу приоритетима су земље Заједнице независних држава (ЗНД), али и Балканског полуострва.„Први приоритет су земље ЗНД, а други — Балкан. То је наш суседски и пријатељски прстен са којима је потребно градити исправне, партнерске и пријатељске везе. Ми смо предузели већ неопходне кораке како би појачали ангажман у том правцу“, рекла је Митрофанова.

Она се приликом доласка у Београд састала и са председником Србије Александром Вучићем са којим је разговарала, између осталог, и о унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, будући да је „Росотрудничество“ координатор тих послова који се финансирају од средстава руских компанија које послују у Србији, а пре свега „Гаспрома“.

„Председник Вучић и ја смо се договорили да ће бити обновљен рад заједничке комисије у септембру, како би се довршио процес унутрашњег уређења Храма. Српска страна ће издвојити сва неопходна средства, на нама је да одрадимо организационо-технички посао. Пре свега ћемо направити предрачун, план радова, а након тога ћемо кренути са радом, могуће да ће прво бити сређен олтар и то за јубилеј поводом годишњице од Стицања самосталности Српске православне цркве, који се обележава наредне године“, оценила је она.

Истовремено, Вучић је захвалио на помоћи Руске Федерације у завршетку радова на Храму Светог Саве, на спровођењу и финансирању унутрашњег осликавања, што сасвим сигурно представља и симбол успешне сарадње двеју земаља.

Током сусрета, председник Вучић је истакао да је Србија опредељена за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом на темељу стратешког партнерства, захваливши се на чврстој и доследној подршци Руске Федерације територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Председник Вучић је нагласио да је Руска Федерација један од стратешких економских и водећих спољнотрговинских партнера Србије, додајући да је Србија заинтересована и за даљу сарадњу у области културе, образовања и науке, саопштено је из председничког кабинета.

KOMENTARI5 коментара

 1. Velika Metla says:

  ДОБРОДОШЛИ !!!Историја се понавља,а инстант назови народи су заборавили каква им је била историја! С обзиром каква им је била није ни мало чудо што желе да је забораве! Али им ђаво не да,да понешто и науче из историје!

 2. goran says:

  Sta znaci prisustvo, obicna fraza, to smo vec culi. Ne treba nam prisustvo vec desetak vojnih baza, sve drugo je samo diplomatsko lupetanje.

  • Zoran says:

   Jedna baza je dosta. Ali Vucic nema alternativu.

 3. Beli Orao says:

  Тачно Гоки,ово су само новинарска замишљања да би попунили лист!

 4. Beli Orao says:

  Тачно Гоки,ово су само новинарска намишљања да би попунили лист!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u