РУСИ САОПШТИЛИ: Појачавамо присуство на Балкану

RUSI SAOPŠTILI: Pojačavamo prisustvo na Balkanu

9 jula 2018

Direktorka Ruskog centra nauke i kulture (Rosotrudničestvo) Eleonora Mitrofanova izjavila je u Beogradu da su balkanske zemlje među prioritetima kada je reč o angažmanu te ruske institucije u inostranstvu.

Kako je rekla, među prioritetima su zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND), ali i Balkanskog poluostrva.„Prvi prioritet su zemlje ZND, a drugi — Balkan. To je naš susedski i prijateljski prsten sa kojima je potrebno graditi ispravne, partnerske i prijateljske veze. Mi smo preduzeli već neophodne korake kako bi pojačali angažman u tom pravcu“, rekla je Mitrofanova.

Ona se prilikom dolaska u Beograd sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarala, između ostalog, i o unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, budući da je „Rosotrudničestvo“ koordinator tih poslova koji se finansiraju od sredstava ruskih kompanija koje posluju u Srbiji, a pre svega „Gasproma“.

„Predsednik Vučić i ja smo se dogovorili da će biti obnovljen rad zajedničke komisije u septembru, kako bi se dovršio proces unutrašnjeg uređenja Hrama. Srpska strana će izdvojiti sva neophodna sredstva, na nama je da odradimo organizaciono-tehnički posao. Pre svega ćemo napraviti predračun, plan radova, a nakon toga ćemo krenuti sa radom, moguće da će prvo biti sređen oltar i to za jubilej povodom godišnjice od Sticanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji se obeležava naredne godine“, ocenila je ona.

Istovremeno, Vučić je zahvalio na pomoći Ruske Federacije u završetku radova na Hramu Svetog Save, na sprovođenju i finansiranju unutrašnjeg oslikavanja, što sasvim sigurno predstavlja i simbol uspešne saradnje dveju zemalja.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da je Srbija opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Ruskom Federacijom na temelju strateškog partnerstva, zahvalivši se na čvrstoj i doslednoj podršci Ruske Federacije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Vučić je naglasio da je Ruska Federacija jedan od strateških ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, dodajući da je Srbija zainteresovana i za dalju saradnju u oblasti kulture, obrazovanja i nauke, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  DOBRODOŠLI !!!Istorija se ponavlja,a instant nazovi narodi su zaboravili kakva im je bila istorija! S obzirom kakva im je bila nije ni malo čudo što žele da je zaborave! Ali im đavo ne da,da ponešto i nauče iz istorije!

 2. goran says:

  Sta znaci prisustvo, obicna fraza, to smo vec culi. Ne treba nam prisustvo vec desetak vojnih baza, sve drugo je samo diplomatsko lupetanje.

  • Zoran says:

   Jedna baza je dosta. Ali Vucic nema alternativu.

 3. Beli Orao says:

  Tačno Goki,ovo su samo novinarska zamišljanja da bi popunili list!

 4. Beli Orao says:

  Tačno Goki,ovo su samo novinarska namišljanja da bi popunili list!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *