РУСИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ: Русија ће стати иза Србије шта год да одлучи

RUSI SE IZJASNILI: Rusija će stati iza Srbije šta god da odluči

25 marta 2019

Stav Rusije prema krizi na Kosmetu je da će podržati svaki zahtev Beograda prema Moskvi, kaže za Večernje novosti poslanik ruske Dume Jevgenije Primakov.

Nama je stalo da se poštuju prava Srbije na južnu pokrajinu i Rusija je garant da Srbija neće izgubiti u tom procesu, naveo je on.

„Podržaćemo svaku odluku vašeg državnog vrha oko sudbine KiM, ako se ona donese uz politički konsenzus i ako to rešenje ne izazove građanski sukob. Rusiji je najvažnija imovinska i lična bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je Primakov, poslanik Dume i unuk čvenog šefa ruske diplomatije i obaveštajne službe Jevgenija Maksimoviča Primakova, jednog od najzaslužnijih Rusa za Kumanovski sporazum i donošenje Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.Jevgenij Maksimovič je i 2009. godine prvi put govorio o razgraničenju, tj. da Srbima ostane sever KiM i enklave u kojima žive, a njegov unuk kaže da je to bila poznata ideja koja se razmatra i dan danas.

„Stav Rusije je da Beograd to treba da reši i da takvu odluku donese ili ne“, rekao je Primakov.

Upitan o tome da li srpski evropski put nema alternativu, Primakov kaže da Srbija treba da poštuje svoj interes i ako donese odluku da uđe u EU, mora da to učini uz svoje uslove.

„Vidimo šta se desilo sa privredom Bugarske, koja je potpuno uništena posle ulaska u EU. Ne smete da dozvolite takav odnos“, rekao je Primakov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *